Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jde koupit slusny dig.fotak za 2500kc?

Od: juglans® odpovědí: 57 změna:

Dobry den vespolek.Uvazuji,ze koupim rodine k vanocum fotak.kamen urazu je,ze fotakum naprosto nerozumim a vubec ne technice.Rada bych takovy,aby se dally pretahovat fotky na PC a hlavne slusne fotil.Koukala jsem ze v obchodech maji za 2500-3000 kc a vice.neni vsak za tu nejnizsi cenu sumt?Klidne mi i konkretni doporucte,s kterym jste spokojeni.diky moc

57 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoummy*
hodnocení

0x

Já bych zkusil projít letáky, co chodí do schránky a tam bývají akční ceny elektroniky, nebo pak aukro.

hodnocení

0x
Zalezi co je pro koho slusny fotoaparat..Takze da i neda.
Pro bezne fotografie velikosti 10x15cm ani v teto cene neni problem.
Pro vetsi formaty a narocnejsiho fotografa je to naopak nemozne..a je treba pridat cca 6tis Kc navic.
hodnocení

martincakl-formaty 10x15 nam staci,musim vychazet na co mam takze max.3000kc.Jen nevim ktery je lepsi v teto cene.

V teto cene jsou vsechny fotoaparaty plus minus stejne.Klidne si vyberte podle barvy ktera se Vam libi A nemyslim to tak ze Vas chci urazit, to je proste fakt.
hodnocení

Rozumim a myslela jsem si to,ale clovek se radeji ujisti.dekuji

mowla*
hodnocení

0x

Je potřeba vědět (ujasnit si) většinové použití:

1. co chci fotit (na jakou vzdálenost, v pohybu/klidu, krajina/lidi/makro)

2. co s fotkama (prohlížet v PC, tisknout na 10x15, tisknout na 40x60)

3. co umím/vím o focení

4. kolik peněz na něj mám

...a podle toho vybrat foťák...

;)

kukusak*
hodnocení

0x

Pokud se chcete vejít do 3 tisíc, dá se okolo 2600,- sehnat všestranný OLYMPUS VR-360, který disponuje všemi základními a vhodnými funkcemi (dobrý zoom, solidní rozlišení, fotí slušně, HDM, 720p video)

hodnocení

kukusak-Dobry den,mate ho odzkouseny?JInak jsem koukala,ze se opravdu da koupit asi za 2600,ale prez internet.Neni to riskantni?V obchode bude asi o dost drazsi,ze?Ja jsem jednou kupovala troubu prez nez a byly potize se zarucakem a pak se firma vyparila.Treba jsem mela jen smulu.

juglans, já mám fotoaparát Panasonic DMC-FS22 (LUMIX). Jsem s ním spokojená, mám ho už rok. Na běžné focení mi stačí.

hodnocení

brunecova,dekuji i vam za tip.

hodnocení

Mozna bych mela polozit otazku jinak.Ktery si rozhodne nemam kupovat?DEkuji

Bez stabilizátoru obrazu si nekupujte. Mám takový doma a už ho nepoužívám. Stál mě vloni asi 1000 Kč.

hodnocení

Diky.Snad ty za 2500 ho maji?Nebo myslite ze nektery ne?

jabraka*
hodnocení

0x
JUG: Měl jsem v ruce několik olympusů,asi bych ti poradil tento:Olympus VH-210 Poměr: Technická úroveň a cena je v každém případě vynikající. JABRAKA
hodnocení

Jabrako a jaky je rozdil ve funkcich ci kvalite od toho VR-360?Nevim ted co si mam vybrat.Kazdy radce pise jiny,ale nevim proc.Diky za odpoved

jabraka*
hodnocení

0x

Vypsat všechny technické parametry a popis jich je dost složité,zkusím to zjednodušit:Kompakt smart digi foto.Rozlišen 14,5 PIX,digitální stabilizátor obrazu a 5x optický zoom,4x digizoom..3´´ display.Vestavěný blesk,redukce červených očí.Obrázek ve formátu JPEG,video AVI motion se zvukem mono.Podporované paměťové karty:SD ,SDHC,SDXC.Baterie Li-ion..Váží pouhých 140 g.K připojení počítače USB rozhraní.Doisponuje řadou jednoduše nastavitelných funkcí,které použití zjednoduší jen na zmačknutí spouště.

Vlastnil jsem předchůdce,700MJU a nebýt rozbití displaye,nový jsem nekupoval.

JABRAKA

hodnocení

Tak pekne dekuji,az prijde muj muzsky z prace,tak to jeste poctem,ja jsem fakt fotaku neznala.Ale verim,ze na to take prijdu.

doplněno 26.11.12 19:04:

Tak jsem se od muzskeho moc nedozvedela.vse smeroval,hlavne k cene,koupit nejaky v zastavarne.Jenomze ja jsem jina a zastavarnam,nebo vecem z druhe ruky moc neverim.Radej si priplatim a chci nove.Neni to hadr z hrabaku,ktery okouknu a vim..

jabraka*

JUG:

Určitě nekupujte v zastavárně!Ten,co tu popisuji,stojí na Netu kolem 1500.-

JABRAKA

hodnocení

Prosim jeste zkusene lidicky,aby se mi podivali na Pentax Optio VS20,pripadne jiny lepsi,teto znacky kolem 3000kc.DEkuji moc.

doplněno 29.11.12 11:59:

Martine prosim vas jak by jste porovnal tento s tim samsung st 1000?Vcem jsou vyhody nevyhody?Dekuji

Kvalitou fotografií mi přijde stejný jako ST1000, nebo dokonce o něco horší...Na vyšších ISO (800 a více) je podle mne horší než ST1000.

Má větší rozsah ohnisek (výrazně větší)..je to prostě "ultrazoom"..

Pro mne je u něc "plus" alespoň ten fakt, že "vypadá" jako fotoaparát..na rozdíl od ST1000, což ovšem není "užitná" vlastnost..ale jen má poznámka:)

Chromatickou aberací trpí stejně jako ST1000..

Není tedy "jasný vítěz"..

mowla*

Samsung je menší (skladnější), ´hezčí´, ale jiné klady vůči Pentaxu jsem nenašel *)

Pentax má lepší objektiv (světelnost, zoom), což je u foťáku podstatné, zbytek je cca srovnatelný *)

*) ani jeden z nich jsem neměl v ruce, soudím jen z ´papírových´ podkladů.

Určitě bych ale ještě navštívil nějakou prodejnu foto, kde bych si u obou vyzkoušel, jak se drží v ruce - kdysi jsem se tak rozhodl pro Minoltu vůči Sony, parametry byly jinak srovnatelné a Sony se mi prostě nepodařilo pohodlně chytit...

;)

buss
hodnocení

0x

Já bych hledal nejlepší objektiv, citlivý snímač, nehnat se za pixely. Nakonec lze do něj strčit kartu, vyfotit a pak doma porovnat.

buss:

To jistě...ale v ceně do 7tis mne za poslední roky nepřekvapil ani jeden fotoaparát...

Zato v ceně 7tis Kč Olympus E-PM1 s objektivem 14-42 (byť setovým) nemá konkurenci...Ovšem to je cena téměř 3x vyšší než o

které je zde řeč..bohužel. Samozřejmě..u něj dělá kvalitu fotografií objektiv..a čip 17x13mm.

Do ceny 7000Kč může tento Oly konkurovat kterémukoliv fotoaparátu..a je o 2 třídy výše..

doplněno 29.11.12 12:37:

P.S:: pokud by to pro tazatelku bylo alespoň trošičku cenově reálné...obětuji dvě hodiny svého času...a zkusím ji přemluvit, protože E-PM1 opravdu má smysl..a nemá konkurenci v této třídě.

Ale chápu, že pokud je daná cena a nelze ji výrazněji překročit, pak je E-PM1 mimo...

mowla*

Myslím, že pro tazatelku by E-PM1nebyl dobrou volbou... ;) - a tím nezpochybňuju, že je to velice ´povedený´ kousek... ;)

Musela by si pořídit ještě alespoň jeden objektiv a výhody, které skýtá oproti výše zmíněným kompaktům, nevyužije (větší čip, vyšší ISO, plný manuál, výměnné objektivy, možnost výkonějšího blesku...).

mowla:

jistě..já jen "nahlas" přemýšlím...

Ale 14-42 stačí na 95% běžných fotografií...další sklo je možné, ale nikoliv nutné.

Na druhou stranu skýtá onu výhodu o 50% lepších fotografií než kompakty cenově "pod ním":)

Nicméně chápu...i kompakt za 3000Kč si kupce najde o tom žádná..

hodnocení

0x

Všichni zde řešíte vše možné a zapomínáte na nepominetulnou vlastnost a to je uživatelská přívětivost, např. "Pentaxí"kompakty, patří k těm horším ;)

doplněno 29.11.12 15:54:

Nerad doporučuji konkrétní značku nebo model, ale zde je výběr od SONY řada W:

Koupí foťáku z modelové řady W nemůžete udělat chybu, měl jsem v ruce několik modeů v průběhu posledních 7 let a nemají pro běžného amatérského fotografa konkurenci. Nyní zkouším WX100, což je pro amatéra "užitná bomba", ale ten se pohybuje na cenové úrovni 5 000Kč.

alza.cz/...

hodnocení

Pekne se tu rozviji diskuze a jsem za to rada,abych mela predstavu.Stale ale vaham.Martine,polozim vam i ostatnim otazku,mozna hloupou,ale jinak to nevidim a budu asi losovat.Jaky by jste si koupili fotoaparat vy,kdyby jste meli k dispozici jen max.3500kc.?Urcite bude lepe dat na zkusene,jelikoz ja to zatim nejsem schopna resit.Az nabydu zkusenosti foceni,pak mozna.Takze prosim kazdeho ktery si mam koupit a ja si hodim korunou,nebo podle sve intuice.Diky moc prozatim vsem.

To Vam asi nepomuzu.
Osobne bych si za 3500Kc fotoaparat ani s primhourenim obou oci nevybral.
Ale na mne nedejte, protoze v tomto smeru jsou me naroky a pozadavky opravdu zcela jinde..
Ja bych musel sahnout pokud se tyka kompaktu (kdybych byl nucen..) do te kategorie 7tis a vice.
Takze jsem Vam bohuzel nepomohl..
hodnocení

Ja jsem take narocnejsi zakaznik,vetsinou radej priplatim,ale ted nemam na vyber a musim se spokojit s necim levnym .Skoda,te ani po primhourenim obou oci,leda ze by jste vybiral pro me a ne pro sebe,nezafungovalo by to?*smich*

hodnocení

0x

Doufám, že se maartincakl neurazí, ale ten člověk opravdu není vhodný pro podávání rad ohledně amatérského fotografování na formát 10x15cm. Mohu vám jen znovu zopakovat, vyberte si v mém odkazu některý fotoaparát řady W a vaše nadšení a radost z fotografování nebude mít mezí ;) Neříkám to jen tak, mnoho lidí bylo s tímto doporučením velice spokojeno.

doplněno 29.11.12 16:31:

Už jenom jeho zminka o pokusu přemluvit vás do modelu Olympusu E-PM1je poněkud zcestná ;)

Ne, rozhodne se neurazim..
Radim i amaterum, v tom neni problem.
Problem je zde pro mne v cenovem omezeni..a do toho ja se vejit nedokazu.

Radit lze komukoliv, ale jde o to poradit ;)

Pro amatérské foto na formát 10x15cm opravdu není problém v cenovém omezení, nechápu proč každý má tendenci radit výrobky uplně v jiných kvalitativních rovinách než je pro tazatele využitlné.

Uz mlcim..jako bych nic nerekl..
hodnocení

bmbx,ja Martinovi rozumim,mam rada taky jen to nej a nebo cemu se da rikat fotak.Jen mohl prece jen primhourit oci vic.,kdyz ted nemuzu drazsi kupovat a presto udelat detem radost k vanocum,Nemame zadny fotak a deti rostou.

Tak ano..Kdyz detem, tak OK.Ja jen ze jsem s Vami mluvil i o fotoaparatu pro Vas..tak jsem to myslel v tomto kontextu.
Detem bych take v 10 letech nekupoval drahy fotoaparat..to az tehdy az dokazou co s nim umi.
Tak pokud jde o deti, zitra se kouknu a trochu svuj nazor prehodnotim:)
hodnocení

Martine,fotak budou pouzivat deti,ale i ja,ale darek je opravdu hlavne kvuli nim,aby mely jednou nejake fotky z detstvi.Tak jestli takhle nevadi a podivate se,budu moc rada.Zkratka,kdyz se deti budou fotit,aby se obrazky trocha vyvedly,aby se jednou za ne nemusely stydet.

doplněno 29.11.12 18:46:

maximalne si jednou rici,na lepsi fotak nebylo,ale jeste to nedopadlo tak zle.*slunce*

juglans:

já jsem ve svém okolí známý oblibou v technických novinkách, vymoženostech a vychytávkách, ale pokud chce někdo poradit tak vždy beru ohled na to do jaké míry to dotyčný může využít a ocenit, k jakému učelu je věc určena. Už dávno nechci to co je všeobecně prezentováno jako nejlepší, protože ne vždy to musí být to nejlepší pro mě - parametry nejsou všechno. Mohu vás ubezpečit, že výše zmiňovaný Sony WX100, který v posledních dnech testuji je úžasný fotoaparát, mnozí hnidopiši by začali s otřepanou písničkou, že díky 18MPX a velice malému čipu bude obrovsky šumět, ano při zkoumání detailů na monitoru je šum veliký, odšumovací algoritmus dělá z detailů " olejomalbu". Vše se obrátí v okamžiku praktického použití, díky vychytávkám nemůže ani totální laik zkazit fotku po technické stránce (pohybová neostrost, nespolehlivé zaostření atd...) šum a odšumování patrné zkoumáním na monitoru se na fotografii formátu A4 neprojeví, foťák je lehoučký, menší než mobil, má velice učinný optický stabilizátor - co by člověk chtěl víc na běžné rodiné foto dětí a dovolené? To vám například mnohem kvalitnější "polokompakt" neposkytne ;).

hodnocení

bmbx,urcite zvazim i vase doporuceni,jen ten zminovany fotak sony wx 100,stoji kolem 4000kc.Ja muzu maximum 3500,ale to opravdu vyjimecne,spis za ty 3000kc.Jinak vam take dekuji

Můj odkaz a doporučení byl na řadu W a ta začíná těsně nad 2000Kč, fotoaparát WX100 jsem zmínil jen proto, že to je myslím nejposlednější model a zrovna jej mám k dispozici, na vyšší cenu jsem upozorňoval ;)

hodnocení

aha,omlouvam se.

doplněno 30.11.12 00:06:

Koukam ze maji jen slevy do 2.12.to je skoda,mam penize 7.12..Vypadaji slibne a ceny slusne,jenomze.Docela jsem chvili i vahala ze obetuji 4000kc,ale bez ty slevy by prisel mnohem vice.

doplněno 30.11.12 00:35:

Taky me napadla varianta,kdyz si necham poslat postou,tak snad do 7.pockaji,kdyz vyzvednu dyl?Nevim jake jsou lhuty.Jeste mam jeden problem,nemuzu tam najit kod na slevu?vidim jen objednaci kod.Co rikate fotaku Sony cyber Shot DSC-WX 50L za 3990kc s dph.?

W630 a W690 se hlavně liší rozsahem optického zoomu 5x a 10x, WX100 je v mnohém podobná té W690, má místo CCD snímacího čipu CMOS, mezi fotografy není zcela jednotný názor co je lepší. WX100 je menší než W690, ale už ta W690 je dost malinký foťáček. Nějak podrobně jsem je neporovnával, ale W690 je na běžne rodiné dokumentační foto a video dost dobrý foťáček, který lze bez problémů nosit v kapsičce u košile a jeho minimální cena na internetu je kolem 3600Kč

hodnocení

bmbx diky a co rikate tomu zminenemu wx-50L?

Nevím, asi bych v případě finančního limitu šel do W690 a jinak do WX100.

doplněno 30.11.12 02:19:

Pokud nemáte potřebu většího zoomu tak W630 nebo WX50. WX50 je novější asi má nějaké nepodstané vychytávky navíc a má ten CMOS chip, myslím že hlavně díky tomu má hodně vysoké ISO. Myslím, že až na ten zoom je totožná s WX100, nejvyšší ISO 12800 má dosaženo multiexpozicí a chodí to docela pěkně, multiexpozicí to má i kompenzací rozmazání pohybu předmětu, společně s optickou stabilizací se dají vyfotit neuvěřitelné fotky za velkého šera - až mne to šokovalo ;) Je fakt, že hodně pracuje i softwarové odšumování, které svým žehlením krade detaily, ale u tolika megapixelů a nafotce 10x15cm se to ztratí. Včera jsem zkušebně tiskl fotky formátu A4 a rozhodně mě nepřišly špatné, něco s bleskem a něco bez blesku, bylo to v místnosti za mizerného osvětlení - tak mizerného, že by mne ani nenepadlo, že by to mohlo vyjít :D

hodnocení

docela se mi libi reseni dvou displ.na fotaku Samsung PL 120.Ale jaky v tom ostatnim nejsem schopna posoudit.Cenu uvadi 2290.K tomu je karta 46 G a pouzdro zdarma,coz me nijak neohromilo,spis bych to pokladala za samozrejmost,ze vam neposlou bez.

Pl120 je podle mne opravdu o něco horší, než BMBXem zmiňovaný Sony DSC-W690.

Sony má optickou stabilizaci, větší rozsah ohniskových vzdáleností...a co jsem koukal na fotografie, tak i ty jsou ze Sony lepší než ze Samsungu.

Pouzdro samozřejmostí nebývá...a karta také ne.

Stáhl jsem si fotografii ze Sony DSC-W690 a vytiskl na formát A3...Vypadá celkem slušně, neřekl bych, že běžný "pozorovatel" by k ní měl nějaké vážnější výgrady.

Tak jestli Vám to stačí takto...

hodnocení

Martine,pujdu do Sony,jeste vaham mezi WX 50L a W 690.U 690 je 10x ZOOM a u te WX 50L zase vyssi ISO.Co je pro me lepsi?Chteli by jsme fotit i krajinu,znamena to,ze mam dat prednost vyssimu ZOOM?Moc vam dekuji

Ta WX50 také "neurazí"...fotografie budou podobné...

Citlivost bych moc neřešil...nad ISO800 je to u těchto kompaktů většinou obtížně použitelná hodnota.

Zoom 10x se může hodit...ale není to "nezbytnost"..

Na krajinu je vhodnější co nejnižší ISO a širší ohnisko objektivu (tedy "spodní" konec), to mají oba fotoaparáty shodné...

V podstatě je to podle mne "remíza"...a je jen na Vás k čemu se přikloníte..

U WX50 je zase "bonus" ve formě pouzdra a 4GB karty, ale zase je o něco dražší.

Jednoznačné rozhodnutí bych asi "nevyslovil"..

Ještě ta WX50 má kvalitnější display...

Tak dejme tomu...osobně bych dal tedy 53 procent pro WX50 a 47 pro W690...

BMBX možná obráceně:)

hodnocení

Martine,diky vam a bmbx jsem to konecne rozsekla.Od kazdeho jsem si vzala neco a moc za to obema jeste jednou dekuji. Objednala jsem WX 50L.

Není zač...rádo se stalo.

Dejte vědět jak jste spokojena...a jestli ne, tak mé rady reklamujte:)

hodnocení

samozrejme ze nebudu reklamovat vase rady,to je nesmysl.Dam vedet a dik.*slunce*

Udělala jste dobře, to vysoké ISO na formát 10x15 je v pohodě použitelné asi tak do 3200, martincakl tomu nebude věřit, ale je to tak *smich*. Udělal jsem si kontrolní výtisk fotky pořízené na ISO 3200, šum není vůbec rušivý a připomíná spíš zrno citlivého filmu. Navíc pokud jste na krajinky tak jak W tak WX disponuje plynulým snímáním panoramatu až 360st a to funguje taky překvapivě dobře. Prostě zmačknete spoušť a otočíte se... Ještě jsem zapoměl dodat, že WX má takzv. "dual record", funkce umožňující pořizovat během natáčení videa, fotografie v 10MPX kvalitě. Video pořizuje v HD se stereozvukem ve formátu AVCHD. Vůbec nejsem příznivcem videa ve fotoaparátu, ale toto mi příjde jako příjemný bonus.

bmbx:

Tak celkem věřím...ISO3200 na fromát 10x15cm proč ne..

To je ale opravdu o preferencích...já takto vysoké ISO nepotřeboval nikdy...co si pamatuji za léta co fotím, jednou jsem použil ISO1600..a 1x koupil film ISO800. Další drtivá většina mých analogových fotografií byla na ISO50-400 a u DSLR tomu není jinak.

Pro běžného uživatele, který fotí rodinné dokumetnační foto je neocenitelné, když může fotit i v místnosti bez blesku a přesto vyfotí nerozmazaně například děti v pohybu a to WX umí a překvapivě dobře. Vžijte se konečně do normálního člověka, amatérského fotografa co chce zachytit pár pěkných fotek na památku a to za každých podmínek, které nechce řešit přemýšlením co a jak nastavit aby se to nemázlo, aby to nebylo tmavé, atd...WX umí omezit pohybovou neostrost multiexpozicí ve spojení s optickou sabilizací je až neuvěřitelné co jde vyfotit ostře za mizivého osvětlení, ostře a "z ruky" . Lze na něm imitovat i velkou hloubku ostrosti, takže snad jediná nevýhoda kompaktu, která stále přetrvává a která vadí i hodně nenáročnému fotografovi je prodleva mezi zmáčknutím spouště a expozicí, ale i v tom je WX zase o znatelný kus dále ;)

Já se ale opravdu nepřu:)

Pokud Auto ISO funguje dobře resp,podle dobrého algoritmu, pak pro amatéra proč ne..(jestli se dá u WX50 omezit horní mez nevím, návod jsem nestudoval). Jde o to, aby si fotoaparát sám nedával zbytečné vysoké ISO když to není nutné...(a amatérský uživatel si to nekontroluje a nepozná že je to pro daný okamžik špatně).

Já ženě u DSLR také nastavil Auto ISO...ale také čas min.1/60s a ISO omezil na maximum 1600.

Samozřejmě že u lidí, kteří prostě "jen fotí" a nerozumí technice tyto funkce pomůžou...stejně jako vysoké ISO.

Chápu že s 160g vážícím kompaktem s sebou nikdo nebude tahat 4kg těžký stativ..

Jinak...si vyprošuji...já jsem také "normální člověk"...a ve své podstatě amatérský fotograf:)

Omezené to je podle zvoleného režimu, nejvyšší ISO 6400 a 12800 je zprostředkováno multiexpozicí a je indikováno. Fotoaparát tyto extrémní režimy použije jen v opravdu nepříznivých světelných podmínkách (kdy trochu znalý fotograf ani neuvažuje fotografovat :D) a jen v režimu inteligentní automatiky, nebo v režimu "ISO" . Jinak nejde nad 1600 nebo 800 - to teď přesně nevím.

Od nástupu DSLR a vysokých ISO se traduje mezi fotografickou veřejností heslo "Tma neexistuje".

Což v de facto vystihuje podstatu věci:)

hodnocení

Jeste jednou dekuji vsem milym radcum,ze mi pomohli ujasnit si vyber.Jsem rada ze tu mame takove odborniky,jiste se na vas jeste obratim,jen co zacnu fotit;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]