Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu. Chci si udělat nezávislé topení do auta na druhou autobaterii. Neřešme prosím výdrž baterie, potřebný výkon na vytápění atd. Můj dotaz je co se bude dít když vybitou autobaterii připojím do zásuvky zapalování? Předpokládám že bych vybitou baterii připojoval po cca 10-15min jízdy až altrernátor dobije autobaterii po startu, aby nebyl alternátor přetěžovaný. Bude to tak fungovat? Vím že se obě baterie budou snažit dostat na stejnou "kapacitu" (do stejného stavu nabití) takže nabitá baterie "bude nabíjet" vybitou. Můj cíl samozřejmě je aby až dojedu do cíle byla autobaterie v motoru plně nabitá (pominuli stáří a opotřebení baterie) a druhá baterie bude nabitá natolik kolik se prostě za tu jízdu stihne nabít, ale aby se mi tím nevybila baterie v motoru. Je to takto reálné? Předem děkuji za rady.
toto zapojení je učeno jen na vyměnu velke baterie ne na jízdu ,při odpojení autobaterie nestratíš kod autoradia atd.
Použil bych postup,kdy obě baterie by byly nezávislé a přepojovaly by se do sítě podle potřeby dobíjení.Šlo by to zařídit automaticky,nebo ručně.Propojovat akumulátory paralelně není vhodné.
JABRAKA
-Zapalovač je jištěn 10A pojistkou a to by mělo stačit.
-Úbytek na diodě nebude tak obrovský, aby se akumulátor špatně nabíjel
V karavanech se řeší nabíjení druhé baterie automaticky, Step-Up konvertorem, který se ale spouští až po dobití primární-startovací baterie. Zeptejte se v okolí někoho, kdo dělá servis na karavany.
Přes diodu a tu podelší jízdě překlenout. Dioda zajistí předností dobití hlavního AKU. Ovšem! Dioda, která přenese dejme to mu 30A DC, tj opravdový proud a ne jen usměrňovací pulzy (hodnota proudu diody v katalogu) musí být cca 3x předimenzována (cca 100A, vlastní zkušenost. A vypínač musí být také sakra masivní...
Před 30ti roky jsem tento problém řešil u karavanu. A nakonec se mi to podařilo zcela jednoduchým řešením. Původně jsem to zkoušel také s diodou, ale ta má DVA zásadní problémy.
1. jak bylo již řečëno je na ní úbytek napětí. Sice šlo použít germaniovou, ale i tam ten úbytek byl.
a za 2. což je daleko větší problém je ten, že při vybíjení se vám budou vybíjet OBA akumulátory, takže máte reálnou šanci, že pak nenastartujete.
Nakonec se mi jako nejjednodušší řešení osvědčilo přímé propojení autobaterie s baterií v karavanu pomocí relátka ovládaného napětím z rozsvícených světel. Takže v klidovém stavu jsou baterie oddělené a v okamžiku, kdy rozsvítím, tak se paralelně spojí. A protože jejich kapacita byla +-stejná, tak žádný problém nenastal po celou dobu používání několika roků.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.