Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení světel na 230V přes čokoládu?

Od: jiri99* odpovědí: 21 změna:

Ahoj,
potřeboval bych poradit se zapojením čtyř žárovek na jednu zástrčku.
El. moc nerozumím a jsem z toho tak trochu matěj..
Potřebuju to tak jak je na obrázku /zbastlil jsem to narychlo../. Čtyři žárovky, každá svůj vypínač a co nevím, tak jak to potom všechno spojit do zástrčky /vidlička?/, která půjde do zásuvky. Můžu to spojit přes jednu čokoládu? Nebude to tak trochu nebezpečné, nebo nebude se to moc zahřívat, když tím půjde 230V? Nebo to všechno spojit až v zástrčce? To se mi ale nezdá.. Asi to na to nemá žádný vliv, ale žárovky by měly být patice Gu10 - žárovky led 3W.
Mnohokrát děkuji za rady.

Zapojení světel na 230V přes čokoládu?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V podstatě na tom nic špatně není, jen bude problém do té čokolády nacpat tolik drátů zároveň. Pokud použijete licnu (kroucené lanko), musí mít na koncích nalisované dutinky, nebo být ocínované. Hřád se to nebude, když čokoládu dost utáhnete (napětí nehřeje, hřeje procházející proud a ten je u LED žárovek malý).

Ovšem nemůžu nevarovat: zřejmě jste laik a s elektrikou byste si neměl moc hrát. Umí zabíjet a zapalovat. A těch, kteří si mysleli, že se jich to netýká, jsou plné hřbitovy.

joudic*

tak ale, ze to bude "hřád" proboha *smich* to jako nic proti nicemu ale toto je fakt CZ majstrstyk uf :)

doplněno 01.11.12 20:45:

ja to napsal pekne, ne jako prudic, do pravopisu jsem se tu nikdy nepoustel, ale toto me pobavilo i tim, jak to vypada napsane :)

Á - pan neomylný! Vy jste nikdy nešáhl vedle, že jo. Závidím, takových géniů je fakt málo. Mimochodem, jak Vaše poznámka souvisí s otázkou? Přečtěte si pravidla a pak kritizujte.

doplněno 02.11.12 08:34:

No jo, vypadá to strašně. Jenže jsem to objevil až po odeslání a to už se tím nedá nic dělat.

thomas100*
hodnocení

0x

joudic*
hodnocení

0x

nevidim na tom nic spatneho, pokud to mate napevno do zasuvky bych to zasekal a vedl bez zastrcky tencim CYKY kablem, kam potreba (protoze mate vypinace) ...nicmene tipuju ze to ma nejake trafo na ty LED

doplněno 01.11.12 15:03:

rozvodne skrinky od Tomase supr, kdyz to chcete mit poctive udelane, jinak vic dratu v cokine na 1 sroubku jeste nikoho nezabilo, pokud je daleko do obchodu ;)

...nicmene tipuju ze to ma nejake trafo na ty LED...

Zřejmě Vám uniklo, že LED žárovky jsou i na 230V. Místo pravopisu se radši soustřeďte na daný problém.

praivo*

V případě více vodičů v jedné svorce by problém mohl být, protože při příliš velkém rozdílu průřezů by se i při dotažené svorce ten slabší mohl uvolnit, případně i vypadnout.

mowla*
hodnocení

0x

Rozvody povedeš drátem nebo licnou (lankem)?

Např. tohle - moje-elektro.cz/... , je pro spojení pěti vodičů (4 k žárovkám, jeden k vidlici)...

;)

doplněno 01.11.12 15:06:

Jo - ale wago je jen pro dráty...

Licny můžeš - případně, smotat dohromady a prosvorkovat v ´čokoládě´...

doplněno 01.11.12 17:46:

Pokud budeš mít okolo žárovek kovový kryt, pak drát od kolíku připoj k němu... Pokud objímky schováš do nějakého plastu, je kolík zbytečný...

Důležité je, aby si ani člověk, ani ještěr nemohli sáhnout na drát...

V principu beru ty Wago svorky,(nedělají se jen pro tvrdej vodič) akorát že to bude určitě v licně takže tyhle moje-elektro.cz/...

A všechno zavřít do např. téhle krabice moje-elektro.cz/...

jiri99*
hodnocení

Do zdi to zasekat nemůžu. Musí to být na zástrčku, kterou strčím do zásuvky. Pač je to do pouštního terárka pro ještěry, které se bude společně se mnou do pár let stěhovat. Pač zatím nejsem ve svém, ale v nájmu. V blízkosti kabelů bude osb deska a polystyren natřený lepidlem na kachličky a "ohozený"pískem. Kabely povedou právě v rohu osb a polystyrénu /za pozadím v teráriu/. Pokud by toto nebylo možné, potom bych je hned nad světlem vyvedl z terárka ven.

Led by to měly být tyto nej-ceny.cz/..., nebo něco podobného. Jde to přímo na 230V, takže trafo by nemělo být třeba.

Ano, jsem naprostý laik. Elektrice ani za mák nerozumím. Vím, že umí zabíjet a právě proto jsem tady. Aby se nestalo něco, co by se mi nemuselo líbit..

Docela se mi zamlová ta wago svorka. Až se dostanu do města, kouknu na to. ještě mi není úplně jasné, mám použít zástrčku "vidličku", nebo zástrčku i s kolíkem na uzemění? Pokud i s uzemněním, co na ten kolík připojit? Popřípadě, drát od něj dát kam?

zajixxx*

sama o sobě žárovka nemá možnost připojení na ochraný kolík. Vhodné by bylo připojit k ochranému kolíku všechny neživé kovové části terárka. Pokud nejsou a je splněna podmínka dvojité izolace, není nutné( možné) zapojit ochranný vodič.A v tomto pípadě postačí ta dvojkolíková zástrčka...

rv*

Jestli to má v tom pouštním terárku i hřát ještěra, tak zvažte, jestli 4x3W bude stačit.

Ve Vašem případě by bylo dobré všechny spoje umístit do nějaké plastové krabičky a pokud to celé bude na OSB deskách, musíte použít pod spoj (i pod onu krabičku) nehořlavou, tepelně nevodivou podložku (dříve se používal lignát, ale ten je dneska zakázaný). Jestli není důležitý rozměr, použil bych elektrikářskou krabici na omítku (ACIDUR). V té máte i svorkovnici pro bezpečné připojení několika vodičů. Zástrčku "vidličku" bych nedoporučoval (stejně jí samostatně neseženete) a jako laik asi nedokážete všechno udělat s dvojitou izolací.. Lepší je to propojit třídrátově (jak výše psáno, kolík připojit zelenožlutým vodičem na všechny kovové části).

jiri99*
hodnocení

Zvlolil jsem led též z důvodu, že nejméně hřejí. Na "výrobu" tepla budou jiné věci. S prominutím, ale nemusíte řešit věci jiné, než si týkají dotazu. Děkuji.

V teráriu ovšem vůbec žádné kovové věci nejsou a nebudou... A místa na elektro je míň než málo, takže krabice nepřipadají v úvahu. Měly by to být jen kabely, maximálně spojky vedené pod právě pod tím polystyrenem.

Asi máte pravdu, nevspomínám si, že bych někde viděl prodávat samotnou vidličku. V plánu bylo koupit normální zástrčku, ale kolík nezapojovat.

Ta dvojitá izolace je přesně co? Že jsou kabely ve dvou vrstvách izolace? Aktualně mě nenapadá nic, jak tohle provést.

Co se týče tepelné nevodivé podložky pod každým spojem, myslel jsem, že bude stačit pouze ta wago spojka volně uložená za polystyrenem.. Asi nebude, že?

zajixxx*

Dvojitá izolace namená to, že zařízení je ve "dvojité" izolaci, a to znamená že jsou živé i neživé části izolované tak aby při poruše jedné izolace, fungovala 100% druhá a ochránila vaše zdraví.

Představte si plastvou krabičku, ve které je další plastová krabička teprve v ní je elektronika...

thomas100*

Pokud koupíš zástrčku pro třívodičové připojení (L, N, PE /L,PEN), pak musí být kolík zapojen (ne z hlediska funkce, ale z hlediska normy). Pokud není třeba kolíku, pak kup klasickou vidlici.

wago spojka volně uložená za polystyrenem je zrovna dost špatné řešení (kdyžtak vzduchová mezera aspoň 5 cm). Polystyren je značně hořlavý. Žádný spoj nesmí být na hořlavém materiálu.

jiri99*
hodnocení

Z hlediska normy jako takové, se na to můžu vykašlat. Nikdo kontrolovat nebude, jestli je kolík zapojen nebo ne. Jde mi jen o to, aby to bylo bezpečné a neshořelo to.

A co kdybych ty wago spojky uložil do bezpečnostní krabičky ezk.cz/... (kousek od spodu - plastové krabičky z ABS). To by nestačilo? Není problém všechny volně vedené kabely "navléct"do izolační bužírky.

pokud dojde k uvolnění spoje, spoj se může ohřát hodně přes 100 stupňů (při LED žárovkách to není moc pravděpodobné) a zmíněná krabička se Vám rozteče. Krabička by musela být opravdu nehořlavá a žáruvzdorná. Ono je to nebezpečí nepatrné, ale existuje. Viděl jsem tmavý flek na zdi a pod ním byla zazděná právě uvolněná a zcela zuhelnatělá čokoláda. Kdyby byla v blízkosti polystyrénu, bylo by o srandu postaráno.

doplněno 02.11.12 14:55:

Rozhodně Vás nechci odrazovat od Vašeho záměru, taky jsem neměl vždycky všechno podle předpisů (občas mi běhá mráz po zádech, když si na to vzpomenu*ee**smich*) a nikdy se nic moc nestalo. Jen chci upozornit na možná rizika.

jiri99*
hodnocení

Já Vám a taky všem ostatním mnohokrát děkuju. Ještě se projistotu poradím ve specializované prodejně, ikdyž na rady prodavačů moc nedám. Snad mi to dopadne dobře.

Jěště jednou děkuji za objasnění situace.

hodnocení

0x
No při troše neštěstí budete mít ještěry aspoň grilované.
doplněno 03.11.12 12:22: Jinak držím palce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]