Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si sestavit jadnoduchý zesilovač?

Od: rskrys* odpovědí: 14 změna:

Čau mam takovy problem. Chťel bych si postavit zesilovač ale nikde jsem nenašel vhodné schéma.

Mám 2x60w a 2x40w reprákyz auta na 12v odpor u všech čtyř jsou 4ohmy.

tak jak na to?

plz poradte

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

2x

Když jsi schopný napsat "repráky z auta na 12v", je vidět, že ani neznáš Ohmův zákon, takže si ten zesilovač radši kup, nebo se zabiješ.

doplněno 31.10.12 13:42:

Zesilovač 2x40 W napájený z baterie? To jako vážně? Nebo jaký výkon by sis představoval?

rskrys*

ja sem zapoměl napsat že ja to chci k mp3 ja to nebudu davat do zasuvky

a čím to chceš napájet?
rskrys*
hodnocení

napajet bych to chtěl z části baterkou a z části mp3

jak to chceš napájet zároveň ze dvou zdrojů? A MP3 je hudební formát, ne napájení!

JAKOU baterku máš v plánu použít? Kolik?

buss
hodnocení

0x

Já si myslím, že na intu by se návody našly, jen pohledat. Je to otázka vyhledávání, třeba stavba zesilovače, co? S dnešními integráky to není problém,

hodnocení

0x

Na ges.cz nebo gme.cz je plno stavebničzesilovaču. Jen si vybrat. A napájení si doporučuju koupit transformátor, usměrňovací můstek a kondenzátor na vyhlazení. Spínané zdroje (takové ty krabičky) nejsou na napájení zesilovačů moc dobré.

doplněno 31.10.12 15:59:

*stavebnic

Rád bych věděl proč spínaný zdroj není vhodný pro napájení zesilovačů?

jabraka*

Při dobré filtraci by neměl být spínaný zdroj překážkou použití v audiozesilovači.Špatně navržený zdroj může být zdrojem rušení,vzniklým křížovou modulací určitých nezfiltrovaných kmitočtů.

JABRAKA

Jasně, ale proč bych měl mít s kupovaným spínaným zdrojem problém? Já už jiné zdroje nepoužívám, jediný co mám ještě s klasickým trafem je digitální laboratorní zdroj, trochu škoda, je díky tomu docela těžký :(

praivo*

A nemůže být rozdíl třeba v tom, že trafo se možné krátkodobě celkem silně přetížit (nabíjení a dobíjení velké filtrační kapacity) a spínaný zdroj ne?

No pokud vím, tak nějakej hodně silnej zesilovač před lety uvedla firma SONY s velkou slávou právě se spínaným zdrojem (to byly spínané zdroje ještě v plenkách), jinak by byl zbytečně těžký ;). Vždyť přeci není problém mít zdroj takový aby se zesilovačem nepřetěžoval a kapacitu můžu mít taky větší.

jabraka*
hodnocení

0x

Jak už jsem někde napsal,údaj o watáži na reproduktorech,je jen hudební výkon,který lze do repro přivést,než dojde k poškození.

Takže bys měl mít zesilovač čtyřkanálový(2x stereo) o hudebním výkonu do 4 x 25W.Podle toho múžeš spočítat,že při napětí napájecím 12 - 15 V to odpovídá 2,5 A na 25 W výkonu.Podle toho dimenzuj použitý IO .

Docela šikovný návod jsem objevil tady: lucass.cz/...

JABRAKA

takjan*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]