Nejste přihlášen/a.
Čau mam takovy problem. Chťel bych si postavit zesilovač ale nikde jsem nenašel vhodné schéma.
Mám 2x60w a 2x40w reprákyz auta na 12v odpor u všech čtyř jsou 4ohmy.
tak jak na to?
plz poradte
Když jsi schopný napsat "repráky z auta na 12v", je vidět, že ani neznáš Ohmův zákon, takže si ten zesilovač radši kup, nebo se zabiješ.
doplněno 31.10.12 13:42:Zesilovač 2x40 W napájený z baterie? To jako vážně? Nebo jaký výkon by sis představoval?
Při dobré filtraci by neměl být spínaný zdroj překážkou použití v audiozesilovači.Špatně navržený zdroj může být zdrojem rušení,vzniklým křížovou modulací určitých nezfiltrovaných kmitočtů.
JABRAKA
Jasně, ale proč bych měl mít s kupovaným spínaným zdrojem problém? Já už jiné zdroje nepoužívám, jediný co mám ještě s klasickým trafem je digitální laboratorní zdroj, trochu škoda, je díky tomu docela těžký
A nemůže být rozdíl třeba v tom, že trafo se možné krátkodobě celkem silně přetížit (nabíjení a dobíjení velké filtrační kapacity) a spínaný zdroj ne?
No pokud vím, tak nějakej hodně silnej zesilovač před lety uvedla firma SONY s velkou slávou právě se spínaným zdrojem (to byly spínané zdroje ještě v plenkách), jinak by byl zbytečně těžký . Vždyť přeci není problém mít zdroj takový aby se zesilovačem nepřetěžoval a kapacitu můžu mít taky větší.
Jak už jsem někde napsal,údaj o watáži na reproduktorech,je jen hudební výkon,který lze do repro přivést,než dojde k poškození.
Takže bys měl mít zesilovač čtyřkanálový(2x stereo) o hudebním výkonu do 4 x 25W.Podle toho múžeš spočítat,že při napětí napájecím 12 - 15 V to odpovídá 2,5 A na 25 W výkonu.Podle toho dimenzuj použitý IO .
Docela šikovný návod jsem objevil tady: lucass.cz/...
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.