Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snížení napětí před LED žárovkou

Od: lhickl* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den mám prosbičku na lodi mám napětí 28 voltů respektive 24 dvě baterie seriově na lodi jsem měnil žárovky obyčejné halogenové za LED patice GU4 12V 2W v salonu jich mám 8 vždy dvě 12ti voltové seriově aby se dosáhlo napětí 24 voltů to znamená 4 okruhy po dvou žárovkách a rozsvěcí se všech 8 najednou problém je v tom že loď musí být stále na nabíječce je tam více systémů které vyžadují stálý odběr proto se musí stále nabíjet a nabíječka plní baterie na 28 voltů a to ty mrchy LEDKY nechtějí vydržet vždy odejde jedna z nich zřejmě ta první na přívodu napětí nevím čím srazit napětí pouze na okruhu osvětlení jestli odpor před každou dvojici LEDEK nebo v rozvaděči na okruhu osvětlení přestřihnout drát a dát tam třeba 4 voltovou zenerovu diodu nebo rovnou nějaký stabilizátor.Za radu moc děkuji Lukáš

Snížení napětí před LED žárovkou

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ani jedno řešení není nejlepší, zvláště když jde o napájení z bateríí, kdy je nejlepší využít veškerou energii a nenechat jí ztrácet na odporech nebo stabilizátorech typu 7824 ve formě tepla Na tyto účely je nejlepší stabilizátor pulzní, který nemá téměř žádné ztráty a to ani v případě že budete snižovat napětí z těch 24-28V na 12V a použijete přímo jedno světlo v obvodu místo dvou v sérii.

doplněno 30.10.12 10:14:

Zde je stavebnice, která dokáže stabilizovat bz ztrát na 24V a poradí si se zátěží až 24A:

bel-shop.eu/...

lhickl*
hodnocení

DObrý den vaše řešní se mi jeví jako dobré ale určitě nemohu stahovat napětí na 12 voltů protože je to takhle zapojené na celé lodi vždy dvě do série nevím proč to tak v ýrobce udělal když venku na flay někde rovnou zapojily 24 voltové halogenky možná ohledně spotřeby protože jestli se dobře pamatuji u spotřebiče za sebou se načítá n apětí ale ne proud a u spotřebičů paralelně se načítá proud ale ne napětí.ta stavebnice se mi zdá dobrá dal bych ji rovnou do rpzvaděče na přívod jističů jednotlivých okruhů osvětlení.moc děkuji za radu s pozdravem likáš

Já to uvedl jen jako příklad, že stažením napětí až na 12V nebude docházet k žádným ztrátám, jak by k tomu docházelo při použití odporu, nebo stbilizátoru 78xx. Stabilizované napětí na mnou zmiňovaném stabilizátoru lze nastavit na jakoukoliv hodnotu. Proud to snese takový, že není problém zabudovat do rozvaděče a po celé lodi budete mít přesné napětí.

lhickl*
hodnocení

Skvělý moc děkuji .Proud je několika násobně dostačující.

Chci jen upřesnit, jelikož má pulzní stabilizátor opravdu vysokou učinnost, tak pokud do spotřebiče teče nějaký proud, tak do stabilizátoru teče o to menší o kolik zmenšuje napětí tak aby součin napětí a proudu seděl před i za stabilizátorem, to běžné stabilizátory neumí ;)

hop®
hodnocení

1x

Změřte odběr LEDkového "hnízda", jaký tam teče proud při správném napětí 24V, které potřebujete. A potom spočítejte předřadný odpor (R=U/I tedy: 4V (rozdíl napětí) lomeno naměřený proud) a vyjde Vám hodnota potřebného odporu. Rezistor je potřeba výkonově dimenzovat na potřebný výkon P=U*I, tedy opět 4V krát naměřený proud v Ampérech, aby neshořel. Bude nepatrně topit, ale je to nejjednodušší řešením protože jen přestřihnete jeden drát k LEDkovému hnízdu a do série tam připojíte ten spočítaný rezistor...

vilfein*

P=U.I? Odpory se dimenzují podle vzorce P=R.I^2. Nebo U^2 /R. Kde R je Vámi vypočtený odpor, I je protékající proud obvodem. Vztah s napětím téměř nepoužívám dávám ho sem jako informativní. Výsledek pak výjde ve Wattech :)

hop®

P = U . I = R . I . I = R . I^2

anebo ne? ;)

kytara
hodnocení

0x

zkuste před to dát jakýkoli odpor podle tohoto zapojení taje2.estranky.cz/... ,,,, mám zjištěno, že přidáním odporu do sérié, ledka svítí více, při větším napětí, ledka svítí také více, ještě mě napadlo, že byste si mohl zkusiz udělat, převodník z 24V na 12 V,,, hodně zdaru, :)

praivo*

Přidáním odporu do série svítí více? Co je to za blbost? Při snížení napětí přece klesne i proud a s ním svítivost...

Abych napsal něco k tématu: @lhickl , který by díky tomu měl dostatečnou napěťovou rezervu.

doplněno 30.10.12 22:03:

*osobně

Nevšiml jsem si, že o spínaném stabilizátoru už psal bmbx, ale snad to nevadí :)

drejdl*
hodnocení

0x

Elegantnější než odpor bych viděl integrovaný stabilizátor řady 24 (např. MA7824), dimenzovaný podle odběru - ale ty ledky toho neberou tolik jako halogeny. Zapojení je velmi jednoduché, netopí to skoro vůbec.

doplněno 30.10.12 09:50:

8bitu.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]