Nejste přihlášen/a.
Cca 4 roky máme doma sporák Amica, trouba elektrická, vrch- plynové hořáky na PB. Při používání levého největšího hořáku a pravého zadního (středně velkého) hořáku dochází k tomu, že plamen čudí a hrnce jsou zvenku úplně černé od sazí Nemusím Vám popisovat, jak suprově se ty saze z hrnců odstraňují a ty utěrky! No prostě je to k vzteku! . Zavolali jsme opraváře, který pročistil trysky hořáků, kartáčem protáhl rozdělovače plamene, ale nepomohlo to. Zjistili jsme, že ty dva zadní hořáky jsou velikostně stejné a tak jsme prohodili rozdělovače plamene a ejhle, tam kde to předtím nečadilo to nyní čadí a obráceně. Čím to je ale opravář netuší. Slíbil, že zajede do servisní prodejny Mora, že prý by to měly být stejné rozdělovače a že to koupí a vyzkouší, žel Bohu, už se ani neukázal. Věděl by někdo, čím to je, a eventuelně, kde se to dá sehnat. Bohužel se mi to nepodařilo nikde najít. Jo holt jsme měli zůstat u staré dobré Mory.
rekl bych ze neco organickeho se pali, z PB ani trysek saze nejsou, cili tipuju zatekly olej, voda z brambor, nejake tesneni apod sajrajt
no to by tam toho musel být zateklýho nejméně litr, páč už to dělá cca 3 měsíce! vždyť to pročistil ocelákem. Nejhorší je, že se tam nedá nikam dostat. Pochopím, že pokud mi přeteče někjaká tekutina a zateče do rozdělovače plamene nebo někdy až dolů k trysce, tak to nehoří, musí se to vytřít do sucha, ale tohle ... To se u Mory nikdy nestávalo, Plamen po zapálení ani na jednom z hořáků nehoří v celém kruhu - jak opravář říkal, je to tím, že až se to víc nahřeje, tak se rozhoří v celém kroužku - to měl pravdu, ale stejně, plamemny jsou menší než u předchozí Mory a řekla bych že i ta mřížka, na které stojí hrnce je výš, takže u toho nejmenšího hořáku bez použití pokličky byste se ani nedočkali varu. Ale já vím, používání pokličky je ekonomické a má se to dělat.
Je špatně nastavený poměr vzduchu a plynu ,spíše je plynu mnoho a málo vzduchu.Tedy asi jsou nevhodné trysky.
JABRAKA
Zkusili jsme přehodit ty dva stejně velké zadní hořáky, respektive jsme prohodili ty rozdělovače plamene a přestalo tu čudit. takže chyba je asi v nich. Prý jsou snad nějak zdeformované či co, ale já si spíš myslím, že holt už mají svoje zasebou a budou se muset koupit nové. trysky jsme nepřehazovali. Ale mě by spíš zajímalo, kde by se dali koupit ty věnečky-rozdělovače plamene. Navíc u Amic se nedá nic s plynem štelovat.
Na každém sporáku jde seřídit plyn a vzduch a každý hořák má jinou trysku tak že přehozením hořáku nic nevyřešíte.Amaterský zásah do plynového spotřebiče je velmi nebespečný buď jedovaté spaliny nebo výbuch.Zavolejte skutečného opraváře a mnoho peněz ušetříte,možná i svůj život.
karel21:
Chce to číst pozorně
Tazatel prohodil rozdělovač plamene (hořák) a přestalo to což je záhada, to není zásah pro profesionála, jednou za čas se sporák musí omýt včetně těch rozdělovačů, takže se musí vyndat a to rozhodně není potřeba plynař :D A na plynovém sporáku je jeden malý a jeden velký hořák a 2 střední které jsou totožné i s tryskami, takže není pravda, že každý hořák má jinou trysku. Jsou použity tři velikosti trysek a jedna velikost je tam 2x. Pokud jsem pochopil dobře tak tazatel prohodil stejné hořáky mezi sebou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.