Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pruh na LED obrazovce

Od: papucok* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den.

Na pravé straně LED obrazovky, se mi vytvořil cca 10cm svislý pruh ve kterém se mění barvy,většinou je li vysílaný program bilý nebo světlý (mraky,obloha apod.).Na levé straně je ostře ohraničený.

Nevíte co to znamená?Je to opravitelné nebo koupit radši novou TV.*nevi*

Pruh na LED obrazovce

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

artik*
hodnocení

0x

jsou to body v háji *ee*

papucok*
hodnocení

Co to znamená? Nová televize?:(

Děkuji

praivo*

Tolik najednou? To nebudou vadné pixely, to bude něco jiného...

TAky si myslím, body nedcházejí v takovém množství a hlavně ne takhle ohraničeně. Neomývali jste obrazovku nějakou tekutinou? To vypadá na problém řadiče sloupců

doplněno 23.10.12 20:49:

Šlo by pořídit makrofoto tak aby byly patrné obrazové body v těch místech, nejlépe v místech kde je to různorodé.

papucok*
hodnocení

Obrazovku utírám mírně navlhčenou mikrovláknovou útěrkou.

Zítra se pokusím pořídit makrofoto.

Zatím Vám děkuji za zájem o řešení.:)

doplněno 24.10.12 08:58:

Zde je makro.

Pruh na LED obrazovce #2
ferda60*

Na prvním snímku se zdá, že zelená barva ve vadném pruhu chybí, na druhém zase naopak jakoby přebývá - nápověda tedy nebude zcela určující, ale také ani nezbytně potřeba.

Jak píše "bmbx", bude vadný příslušný řadič. Řadiče zde slouží (laicky) k tomu, aby bylo možno "z mála přívodních vodičů" vedoucích k obrazovce (LCD) řídit tisíce řádků i sloupců v její struktuře. Protože je počet výstupů jednoho obvodu přece jen technicky omezen, je potřeba ve vodorovném i svislém směru řadičů několik. Vstupní signál k nim vede po "společných drátech" a tak závada v této části je prakticky vyloučena. Teoreticky by ještě mohl řídící obvod posílat vadný signál právě tomuto řadiči, pravděpodobné je to ale velmi málo.

Vadný tedy nejspíš bude řadič a to zpráva dobrá není. Tyto obvody jsou pro zjednodušení výroby pouzdřeny přímo na ploš. spoji, na takové "nudli" umístěné po straně obrazovky a tak je jejich výměna nemožná. Výstupy z obvodů bývají ke "sklu" připojeny lepením a tak není možná ani samostatná výměna celé "nudle". V opravně by tedy byl vyměněn nejspíš celý panel (řízení i "sklo", i když poškozené není), tedy větší část televize.

Oprava levná nebude a amatérské provedení bohužel příliš reálné není.

Zkuste se tedy na cenu poptat v opravně, buď s přístrojem nebo alespoň s fotkou či slovním popisem s uvedením typu TV, měli by v tomto případě dost přesně vědět, o co jde.

Nové přístroje jsou v některých částech bohužel prakticky neopravitelné - počítá se s výměnou celých bloků.

papucok*
hodnocení

Moc Vám děkuji za vyčerpávající odpověď. *palec*

V tom případě jsem se rozhodl pro koupi nové televize.

hodnocení

0x

Ferda to napsal dostatečně, já jen dodám, že něco takového jsem ještě neviděl. To přesné ohraničení na levé straně ukazuje na řadič, nebo jakýkoliv problém ovládání slupců, ale zase to zcela náhodné do shlůků uspořádané vady v obraze mi do toho nezapadají, v případě toho vadného ovládání sloupců by měly být i ty vady v obraze orientovány spíš do svislých pruhů. Troufl bych si říci, že pro takto projevující závadu nemám zcela uspokojivé vysvětlení *ee*

papucok*
hodnocení

Jen pro zajímavost,jedná se o ne špičkovou značku,ale hrála mi cca 5 let bez problémů.Je to turecká značka Technika. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]