Nejste přihlášen/a.
Jak funguje bezšroubková svorkovnice když jsou tam dvě zdířky tak to chápu je to jako "čokoláda"(klasická svorkovnice) ale když jsou tam 3 zdířky tak já nechápu na co se používá kde se dá využít vysvětlíte my někdo zapojení svorkovnice?
prý je to dobré osobně s tím zkušenost ačkoli jsem elektrikář nemám používám klasické čokolády se šroubkem ale toto má udajně celkem dost výhod oproti klasické čokoládě se šroubkem.
bbelektro.cz/... toto je ono.
vždyť je tam jasný popis. berte to jako čokoládu do které vede jeden drát a z druhé strany připojíte dva dráty k sobě
Nejen tri draty, ale jsou i petidirove svorky. Proste svorka, kdyz potrebujete pripojit vice kabelu v instalaci a to bezpecne a pevne. Takrka na trvalo.
doplněno 19.10.12 16:57:*nejen petidirove
A cokolada narozdil od teto svorky ma tu nevyhodu, ze sroubovy spoj proste povoluje at delate cokoliv.
Jsou to svorkovnice, které v sobě mají pružinu, která vodič neustále dotlačuje. Takže je vždycky spolehlivý kontakt mezi vodičem a svodkou. Kromě toho vodič ze svorky nejde vytrhnou silou, musí se nejdříve "stlačit pružina" a potom jde vodič vyndat.
Do klasické čokolády pod šroubek můžete dát i více vodičů. Problém je tam se s vodivostí. Prostě šroubky musíte občas dotáhnout.
Do te WAGO svorky dáte pouze jeden vodič a ten tam bude skoro věčně. Proto může být na jedné svorce několik zdířek. Každá zdířka je pro připojení jednoho vodiče - právě kvůli spolehlivosti spoje může být ve zdířce pouze jeden vodič.
Osobně jsem s bezšroubovými svorkami (wago) nadmíru spokojen Dělají se i pro různé množství vodičů (3,4,5 atd) takže je to skoro jakoby náhrada za kloboučkové svorky avšak s menšími rozměry
Už nejednou jsem se díky wagovkám skoro rozbrečel štěstím jak mi usnadili práci!
Jen teda mají menší novýhodu, a to když vodiše spojíte a zjistíte že chybně... pak je lepší svorku ušmyknout... ona totiž vodič sevře velice pevně, a tahme by se mohla s vyšší pravděpodobností poškodit. POkud je v ní uchycen jen jeden vodič tak jde vykroutit, 2 a více už je opravdu lepší uskřípnout a použít novou svorku... takže to má takový menší mínus, ale jinak je to výborná věc Jistota kvalitního spoje
Vilfein: Proč kroutit nebo střihat?
Wago svorky jsou demontovatelné bez poškození. Mají v sobě otvor (drážku) na zkoušečku a když zatlačíte víc, tak se uvolní pružina a drát jde bez násilí vytáhnout.
Děkuji za radu, tu drážku znám, ale váš postup zkouším a zkouším, tlačím a tlačím, ale prozatím jsem vytlačil něco úplně jiného než jsem měl v plánu...
Konkrétně myslím tyto svorky:
Co se týče pevných svorkovnic co mají otvory vertikálně řazeny, tak v tom s Vámi souhlasím!
pepr:
jsou různé typy, zrovna teď mám v ruce model, z kterého už nasunutý drát opravdu ničím neuvolníš, jsou typy které se uvolňují stiskem - holou rukou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.