Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bezšroubková svorkovnice

Od: daniell* odpovědí: 14 změna:

Jak funguje bezšroubková svorkovnice když jsou tam dvě zdířky tak to chápu je to jako "čokoláda"(klasická svorkovnice) ale když jsou tam 3 zdířky tak já nechápu na co se používá kde se dá využít vysvětlíte my někdo zapojení svorkovnice?

prý je to dobré osobně s tím zkušenost ačkoli jsem elektrikář nemám *smich* používám klasické čokolády se šroubkem ale toto má udajně celkem dost výhod oproti klasické čokoládě se šroubkem.

bbelektro.cz/... toto je ono.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olaf71*
hodnocení

0x

vždyť je tam jasný popis. berte to jako čokoládu do které vede jeden drát a z druhé strany připojíte dva dráty k sobě :)

dense

tak rozhodně bych neříkal že wago je jako čkoláda... čokoláda jsou vodivé páry! vedle sebe, zatímco wogo spojuje všechny zdířky. jinými slovy, čokoláda 2x3 není totéž co wogo 2x3.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Nejen tri draty, ale jsou i petidirove svorky. Proste svorka, kdyz potrebujete pripojit vice kabelu v instalaci a to bezpecne a pevne. Takrka na trvalo.

doplněno 19.10.12 16:57:

*nejen petidirove

A cokolada narozdil od teto svorky ma tu nevyhodu, ze sroubovy spoj proste povoluje at delate cokoliv.

zakus*
hodnocení

0x

V běžné elinstalaci jsou k nezaplacení. Dělají se i 8. Nedokážu si představit, že pod vypinačem něco bastlím s čokoládou. Obvzlášť ty "nové" menší Waga jsou super. Navíc je to daleko spolehlivější spoj než šroubek.

hodnocení

0x

Jsou to svorkovnice, které v sobě mají pružinu, která vodič neustále dotlačuje. Takže je vždycky spolehlivý kontakt mezi vodičem a svodkou. Kromě toho vodič ze svorky nejde vytrhnou silou, musí se nejdříve "stlačit pružina" a potom jde vodič vyndat.

Do klasické čokolády pod šroubek můžete dát i více vodičů. Problém je tam se s vodivostí. Prostě šroubky musíte občas dotáhnout.

Do te WAGO svorky dáte pouze jeden vodič a ten tam bude skoro věčně. Proto může být na jedné svorce několik zdířek. Každá zdířka je pro připojení jednoho vodiče - právě kvůli spolehlivosti spoje může být ve zdířce pouze jeden vodič.

wer
je možno tyto svorky použít i na hliník?
hhh*

Ano, bez problemu, pokud odpovida prurez vodice

daniell*
hodnocení

Tak v tom případě vyrážím do obchodu nakoupit zásoby *smich**smich**smich*

vilfein*

Osobně jsem s bezšroubovými svorkami (wago) nadmíru spokojen :) Dělají se i pro různé množství vodičů (3,4,5 atd) takže je to skoro jakoby náhrada za kloboučkové svorky avšak s menšími rozměry :) Už nejednou jsem se díky wagovkám skoro rozbrečel štěstím jak mi usnadili práci! :)

doplněno 20.10.12 10:44:

Jen teda mají menší novýhodu, a to když vodiše spojíte a zjistíte že chybně... pak je lepší svorku ušmyknout... ona totiž vodič sevře velice pevně, a tahme by se mohla s vyšší pravděpodobností poškodit. POkud je v ní uchycen jen jeden vodič tak jde vykroutit, 2 a více už je opravdu lepší uskřípnout a použít novou svorku... takže to má takový menší mínus, ale jinak je to výborná věc :) Jistota kvalitního spoje:)

Vilfein: Proč kroutit nebo střihat?

Wago svorky jsou demontovatelné bez poškození. Mají v sobě otvor (drážku) na zkoušečku a když zatlačíte víc, tak se uvolní pružina a drát jde bez násilí vytáhnout.

vilfein*

Děkuji za radu, tu drážku znám, ale váš postup zkouším a zkouším, tlačím a tlačím, ale prozatím jsem vytlačil něco úplně jiného než jsem měl v plánu...*nevi*

doplněno 20.10.12 12:42:

Konkrétně myslím tyto svorky:

google.cz/...

Co se týče pevných svorkovnic co mají otvory vertikálně řazeny, tak v tom s Vámi souhlasím! :)

pepr:

jsou různé typy, zrovna teď mám v ruce model, z kterého už nasunutý drát opravdu ničím neuvolníš, jsou typy které se uvolňují stiskem - holou rukou.

takjan*

Stiskací jsou pro lanka (CYA)... Jsou velmi dobré, ale občas (mizivě) také selžou. Pro vodiče Al je nutno použít dodávanou kontaktní vazelínu (zabrání oxidaci)..

rv*
hodnocení

0x

Já používám pro rozbočení třeba

aliexpress.com/...

a je to příjemná práce. Navíc jsou pohodlně opakovaně rozpojitelné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]