Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabíjení akumulátoru

Od: skrob® odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, dostal jsem starší, nicméně kvalitní fotoaparát Panasonic Lumix. Bohužel bez nabíječky. V dnešních cenách by se nákuo nabíječky rovnal skoro polovině pořizovací ceny nového přístroje, proto se ptám, jestli neví někdo, jak nabít akublok bez nabíječky.

Napadlo mne ho propojit na adaptér přímo dráty, ale nevím.

Díky za jakoukoliv zkušenost

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

drejdl*
hodnocení

4x

Neriskoval bych to. Akumulátor má i v sobě kontrolní obvody, které komunikují s originální nabíječkou, jen tak do toho pustit proud by mohlo vést ke zničení aku či regulace.

Akumulátor zcela jistě nekomunikuje s nabíječkou. Nabíječka je prostý zdroj proudu. Regulační nabíjecí obvody jsou v aparátu. Na článek je max. napětí 4,2 V regulované na setiny Voltu. Např. u modelářských aku se používá u vícečlánkových aku balancer, který hlídá napětí každého článku.

jistě některé aku mají integrované regulační obvody proti přebití i přetížení velkým vybíjecím proudem např. dx.com/...

hodnocení

3x

Pokud je to Li-XX akumulátor, jako že určitě je tak žádné pokusy alternativního nabíjení neprovádět! Nabíjecí napětí musí být dodrženo s přesností na desetinu voltu, jakákoliv jiná možnost akumulátor ničí, nebo jej zlikviduje okamžitě. Pokud máte zdroj s napětím 4,2V a s proudovým omezením tak, aby na začátku do aku netekl velký proud tak lze aku nabít - to je totiž princip nabíjení těchto článků.

doplněno 19.10.12 17:50:

fatalwir:

to bys tomu dal *bzum*, propojit drátama s nějakým adaptérem vede k okamžitému zničení.

doplněno 19.10.12 17:52:

raadek:

pokud je to dvoučlánek, tak nabíjecí napětí je 8,4V...

doplněno 19.10.12 17:57:

gumídek:

Li-Ion nabíječka není složitá, jde o zdroj napětí s omezeným proudem. V nouzi nabíjím články laboratorním zdrojem - nastavím napětí a omezení proudu a je to. Nabíjení skončí v okamžiku kdy se napětí článku srovná s napětím zdroje - není žadný napě´tový spád - neteče žádný proud. Přesně takový princip nabíjení funguje v automobilu ;)

doplněno 19.10.12 18:45:

Myslím, že pokud je hlídána teplota, tak senzor je v prostoru akupaku, ještě jsem neviděl, že by byl přímo na článku, nebo mezi články...

doplněno 19.10.12 18:50:

drjdl:

akupaky sice mají uvnitř elektroniku, hlavně ty vícečlánkové, ale ke komunikaci dochází jen u baterii označených INFO-LITHIUM od SONY. Tyto obvody přesně sledují dodanou a odebíranou energii a dokáží s velkou přesností ukazovat dobu výdrže.

doplněno 19.10.12 19:49:

gumídek:

mám před sebou rozlousknutý akupack z notebooku DELL - tam je nalípnutý termistor na jednom článku, mám tady rozlousknutý akupak s videokamery a tam nic takového není, ale navylučuji, že možná je na desce elektroniky, ale pokud tam je, tak už měří teplotu prostoru krabičky, protože tam není nic co by bylo s články v kontaktu. Když nabíjecí nebo vybíjecí proud není velký, tak nějaký extrémní ohřev nehrozí, tak není potřeba tu teplotu hlídat.

doplněno 19.10.12 19:53:

U Ni-MH a Ni-Cd může být zvýšení teploty bráno jako povel k ukončení nabíjení, pokud není nabíječka řízena přesnější metodou delta U peak.

hodnocení

Děkuji všem za radu

Tak jakto, že mi baterka v mobilu pořád chodí? Je to Li-polka a minimálně už se dvakrát drátama nabíjela.

doplněno 21.10.12 13:44:

No když je na to vhodný zdroj a ví se jak to nabít, tak to není zas tak nic hrozného. Nabil jsem to ve škole na laboratorním zdroji s omezením proudu na 300mA a na 4V. A poprvé mě to drátama nabíjel Hop, který nějaký ten pátek pracoval v CellNetu, tak o tom zřejmě něco ví.

už se dvakrát drátama nabíjela - buďte rád, že jste to ve zdraví a škody na majetku přežil. Přebíjené Li-ion, Li-pol plynují, nafukují se, obsah může vystříknout a hořet. Mobily už způsobily popáleniny. Modeláři používají nehořlavé pytliky proti vystříknutí obsahu do okolí.

fatalwir:

Li-XX články se nabíjejí přesným zdrojem napětí s omezením proudu, to je diametrální rozdíl proti Ni-XX článkům u kterých na napětí nezáleží a stačí jen nepřekročit nějak vážně proud ;)

praivo*
Pokud se nepletu, tak Hop se nas... na admina a už sem nechodí... Zkus mu napsat email, snad něco prozradí...

S hopem jsem v kontaktu na QIPu každý den. ;)

doplněno 21.10.12 19:24:

bmbx: Pak tedy nezpochybňuj možnost nabíjení drátama, když je to naprosto v pořádku. Sám jsi teď uznal, že je to v pořádku a jde to. Jen se to musí udělat správně.

fatalwir: a nemyslíš, že tvoje rada: Ano drátama to půjde, ale musí se to hlídat, aby se aku nepřebil je poněkud k ničemu, když ani trochu nenaznačíš jak na to? A Li-XX článek se nemusí hlídat, nikdy se nepřebije, jak jsem psal, je to jak v autě - správné napětí v soustavě a akumulátor se nabíjí jen když to potřebuje ;)
No pak to dramata jde - tím zdrojem si dodržel to o čem celou dobu píšu - zdroj napětí s omezením proudu :)
doplněno 21.10.12 15:46:

omluvám se - drátama

správně by mělo být napětí 4,2V na článek (o něco menší napětí nevadí, jen se nenabije na 100%, větší napětí je horší, to ten článek zničí) a omezení proudu je tam proto, aby do vybitého článku netekl ze začátku moc velký proud, jakmile je nabitý tak má stejné napětí jako zdroj a žádný proud neteče, jednoduché jak facka a bez jakékoliv automatiky.

gumidek*
hodnocení

2x

Pokud je akumulátor Ni-Mh, tak bych se toho nebál. Postavit ale kvalitní nabíječku. U Li-ion se do toho raději nepouštět.

doplněno 19.10.12 18:31:

Bmbx: A co sledování teploty článků? U Li-ion aku packů je termistor položen mezi články?*sok*

doplněno 19.10.12 19:23:

Bmbx: Sice je to kadmiový, ale termistor leží mezi nimi. Stejně tak jsem to viděl u Li-ion akumulátoru. On se dává i jinam?

doplněno 19.10.12 19:57:

Bmbx: Díky za vysvětlení :)

Nabíjení akumulátoru

hodnocení

2x

Tak já nevím, ale mám doma několik LI-ION aku packů (z NTB baterek) a nabíjím je běžně přes stabilizovaný zdroj vlastní výroby, nastavený na 4,2V (na článek, jinak je to po třech v sérii, tedy 12,6V) a jen hlídám multimetrem nabíjecí proud a přesné napětí, aby nepřekročilo těch 4,2V.

Akumulátory už několik let spolehlivě fungují, nikdy se mi při nabíjení ani nezahřívaly a jako sebevrah si taky nepřipadám :)

hodnocení

1x

Nabíječka stojí 450.-Kč, to je cena nové baterie, kterou si můžete experimentováním zničit. Baterie má 3 piny takže pouhým připojením drátů z jiného zdroje ji možná nějak nabijete ale rozhodně se jí to nebude moc líbit. Pokud chcete fotit, kupte ji, jestli raději bastlit nabíječku, sáhněte po nějaké ověřené kontrukci. Moc levněji to ale nevyjde.

Ten třetí pin bývá hlídání teploty, při šetrném nabíjení není vůbec potřeba. Obecně platí, že šetrným nabíjením je proud odpovídající jedné desetině kapacíty. Protože v dnešní uspěchané době se nabíjí proudy většími, aby byl akumulátor nabit co nejrychleji, hlídá se kvůli bezpečnosti jeho teplota. A znovu opakuji - Li-XX nabíječky nemají žádnou složitou elektroniku coby automatiku nabíjení jako je to u Ni-XX aku, u kterých ani dlouhá léta neexistovala žadná detekce nabití a nabíjeli se časově, dokud nebyl objeven malý pokles napětí při nabití článku. Protože se tento pokles projevuje jen při vyšších nabíjecích proudech, začal se používat až když se začaly vyrábět Ni-XX články, které ten proud umožňovali ;)

hodnocení

0x

Ano drátama to půjde, ale musí se to hlídat, aby se aku nepřebil.

hodnocení

0x

Před měsícem byla na Aukru nabíječka pro tento fotoaparát za 240Kč...

raadek*
Je to pack dvou li-ion baterek. Musí se dobíjet napětím 7,2V ne vyšším. Nebo rozebrat a koupit nabíječku na obě baterie. Nabíjet přes dráty se mi zdá riskantní, i když má zřejmě PCB ochranu. Lithium je dost nebezpečné, zvlášť v kombinaci s vysoce hořlavým rozpouštědlem. R.

hodnocení

0x

to fatalwir - nebezpečně nekompletní odpovědi a trochu nedůtklivý

to bmbx - máš svatozář za trpělivost

to matincakl - s tebou, bmbxem nejsme v žádném rozporu, proč mluvit o sebevrahovi když dodržuješ všechny podmínky nabíjení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]