Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet odběru LED pásku

Od: menny odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

jak vypočítám odběr LED pásku který je napájen 12V a je na něm celkem 100LEDEK a každá má odběr 20mA?

Jaká bude spotřeba za při svícení 8h denně za měsíc?

Neví někdo postup?

Děkuji

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Musíš to všechno vzájemně vynásobit...

Výsledek vyjde - což lze považovat za nápovědu - v kVAh (kiloVoltAmperhodinách), což pro účely spotřeby bývá častěji uváděno jako kWh (kiloWatthodinách)...

;)

hodnocení

0x

Velmi pravděpodobně jsou ledky zapojené sériově do skupin a skupiny pak paralelně. A bez znalosti zapojení nelze přesně odpovědět. Nicméně řádově to budou jednotky wattu, tedy za měsíc do jednoho kWh.

praivo*
Počítej: 1 LED má úbytek asi 3,6 V. Na 12 V se tedy dají zapojit 3 (+ předřadný rezistor). Tímto protéká proud 20 mA. Pásky se spojují paralelně, takže tam je 33 těchto skupin (takže ne 100, ale 99 ks). 33 skupin * 20 mA = 660 mA. Výkon: P=U*I -> [W]=[V]*[A] -> 12*0,66=7,92 W
Mohly by také být v sérii jen 2, pak by těch skupin bylo 50 (celkem tedy 100 ks) a 50*20 mA = 1 A; 12*1= 12 W
Nejhorší případ, jen 1 LED s rezistorem, to pravděpodobně není.
Spotřeba:
1: W=P*t -> [Wh]=[W]*[h] -> 8 hodin denně, 30 dní -> 7,92 W * 240 h = 1900 Wh = 1,9 kWh
2. 12 W * 240 h = 2880 Wh = 2,88 kWh
vilfein*

doplním že výsledek vynásobte cenou za 1 KWh a budete vědět kolik to cca finančně bude.

3 x 5.5 = 16.5kč / měsíc

menny
hodnocení

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak jste přišel na to že LEDKA má ú bytek napětí 3,6V?

Já to počítal takto a vyšlo mi to přesně 2x tolik co vám, je to špatný výpočet?

P= U * I; 12V * (100Ledek * 0,02) = 24W * 8hod * 30dní = 5,76kW

Poradíte mi prosím?

Děkuji Vám

Úbytek záleží na barvě ledky a podle toho pak budou řazeny serioparalelně, váš výpočet vychází pro 100 LED paralelně a ta spotřeba navíc se ztratí na odporech.

menny
hodnocení

Děkuji, kde jen najdu ten úbytek LED diod 3528 a 5050?

Stačí se orientovat podle barvy, kždá barva má úbytek zhruba stejný, největší má bílá.

doplněno 20.10.12 12:56:

elweb.cz/...

opravuji - největší má modrá a bílá, bílá je totiž principiálně modrá...

menny
hodnocení

Děkuju, ten úbytek napětí je na všech LED diodách stejný i pokud se jedná i jiný tip LED diody? Někde je přeci úbytek jen 1.7V co si ještě pamatuji ze školy, děkuji za vysvětlení.

dával jsem výše odkaz: červená - kolem 1,6V , zelená, žlutá - kolem 2V, modrá, bílá - kolem 3,5V. Z toho výplívá kolik jich může být maximálně zapojeno do serie, aby je 12 V bezpečně rozsvítilo. Červených 6ks, žutých, zelených 5Ks, bílých, modrých 3ks.

menny
hodnocení

Aha tak to jsem netušil, že je ten úbytek rozdílný podle barev, můžete mi prosím vysvětlit proč jste napsal že na 12V je možné zapojit do série pouze 6ks červených LEDEK? Výpočet mi vychází 12/1,65 = 7,27 to znamená 7? Proč jste napsal jen 6? U dalších barev to samé.

Děkuji za vysvětlení

To byl jen odhad a jde o to aby celkový úbytek byl o něco menší než napájecí napětí, proto zelená s úbytkem 2V se nepoužije 6 ks, ale, 5ks a odpor pro omezení proudu.

doplněno 21.10.12 11:16:

Samozřejmě že ledek lze do tohoto počtu použit libovolně, třeba jen jednu a odpor, pak bude sedět váš výpočet, ale spousta energie se bez užitku spotřebuje na tom odporu.

menny
hodnocení

Děkuji za vysvětlení, jste dobrý přes elektroniku :)

praivo*
Úplně nejlepší je napojit jednu "vzorovou" LEDku na jednoduchý proudový zdroj a změřit na ní napětí - nemusí totiž být zrovna uvedený, já jsem na modrých třeba naměřil ne 3,6, ale 3,2 V @ 20mA. Jestli chceš, dám sem obrázek, jak to má být zapojené.
doplněno 21.10.12 13:09: Máš u sebe něco na pájení a měření?
doplněno 21.10.12 13:10: Ideální by bylo, kdybys měl nepájivé pole, ale není nutné.
menny
hodnocení

Ano, budu rád když mi pošlete zapojení abych si to mohl sám proměřit :)

menny
hodnocení

Mám pájku drátky atd. nepájivé pole nemám, multimetr mám

praivo*
Tak tady to je. Zdroj stačí cokoliv mezi 5 a 35 V, rezistor stačí na 0,5 W. Já jsem Uf (úbytek napětí) LEDky zadal, ty ho naměříš.
doplněno 21.10.12 18:01: Cena bez zdroje 10 Kč.
Výpočet odběru LED pásku

praivo:

nic ve zlém, ale to tazatelův problém neřeší. Zjistí sice kolik má jedna ledka úbytek, ale on by spíš potřeboval vědět v jaké serioparalelní kombinaci jsou na pásku zapojeny, aby šlo určit odběr, nebo se mýlím?

menny
hodnocení

Díky super a co je to za obvod ten LM317T?

Je to regulovatelný stabilizátor napětí, v tomto zapojení se chová jako zdroj konstantního proudu - reguluje napětí tak aby proud obvodem byl pořád stejný nezávisle na zátěži.

hodnocení

0x

A právě se dostáváme k jádru problému ;), než počítat spotřebu 100 ledek u kterých nevíme v jaké serioparalelní kombinaci jsou zapojeny, je nejlepší odběr změřit.

hodnocení

0x

Chcete vyrábět led pásek, nebo jste si koupil pásek a chcete vědět, co vás bude provoz stát? Číńani odkud pochází 99% všech prodávaných LED pásků ve specifikaci pásku odběr zpravidla uvádějí. Stačí si ten svůj najít třeba na tomtop.com nebo DX.com a nemusíte nic počítat. Obecně uvádějí u bílých 6-8w na metr délky a u barevných až 15w. Vezmu li jako střední hodntu 10w za hodinu nak kilowat propálíte za 100hodin čili vás hodina svícení výjde na nějaké 3 halíře ( setinu z ceny kilowatu ) .

CEna je samozřejmě jen teoretcká protože se nepočítá se ztrátami na vedení a trafu .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]