Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám doma starou elektrickou trafo svářečku na elektrody, které normálně fungovala.
Převezl jsem ji na chalupu a zapojil na 380. Po zapnutí vypínače trafo malinko bzučí tzn. že jede. Však když chci svařovat tak ani za boha nehodí oblouk, jiskru.
Nevíte čím by to mohlo být?
Jak poznám zda je kabel od elektrody vpořádku nebo uzemňující kabel? Jaký odpor bych měl naměřit těchto kabelů?
Nebo co dalšího by jste ještě skontrolovali? Můžou být třeba přehozeny fáze, že by to nejelo?
Děkuji Vám za rady
Jako rychlý test bych vzal kousek drátu (izolovaného s holými konci) a škrtnul po výstupních svorkách (jenom rychle škrtnul, aby se ti nepřivařil ) Pokud to hodí jiskru, máš napětí a problém je v kabelech. Pokud jiskru nevyloudíš, je problém ve svářečce (sekundární vinutí, přívodní kabely ke svorkám...) Samozřejmě to můžeš změřit voltmetrem, ale co když ho nemáš?
mimochodem můj popisovaný postup nemá s bezpečností práce nic společného, to je třeba říct
Spíš bych hledal špatný kontakt na sekundární straně trafa. Vemte si oba výstupní vodiče, které jsou ke sváření a změřte je ohmmetrem, tedy na každou tuto elektrodu jeden hrot ohmmetru. Pokud bude odpor jen několik ohmů (zhruba do 10 ohmů), je to v pořádku. Pokud bude v řádech stovek až kilo ohmů, je někde problém. POkud bude odpor nekonečný, je vedení někde přerušeno.
Ano voltmetr mám, chci se jen zeptat ten odpor a napětí mezi kabely mám změřit v zapnutém stavu nebo vypnutém když chci třeba jen odpor?
Děkuji
Odpor čeho? Kabely k rukojeti jsou takového průřezu, že poškození snad nehrozí, jinak rozebrat svářečku a podívat se, zde není něco povoleno, přerušeno, totéž všude, kde to jde. Naprázdno má svářečka dávat, no u mé to bylo asi přes 40 V a při sváření skoro nic. Ale jsou spešl fóra, třeba svarforum. Co tak zadat "napětí svářečka" a pod.
doplněno 16.10.12 21:04:No Mendele, trafosvářečka, předpokládám že ss né, a stará?. Jsou v ní diody?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.