Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to u LED TV s Hz?!

Od: bartson odpovědí: 6 změna:
Jsem ZTP/P "elektroamater" takže nekterym vecem nerozumim, po projiti nekolika vyrobku jsem se rozhodl a chtel jsem vybirat mezi LG 37LS570S a Samsung UE37ES5500. Preferoval jsem LG ,protoze ma v udajich 200Hz, Samsung 100Hz, jenze pri prohazeni recenzi jsem si vsimnul, ze prave u LG nekdo uvedl, ze ma jen 50Hz! Prosim Vas poradte "mrzackovi" jak to s tema Hz je, jak se to projevuje v praxi nebo proste ktery je lepsi?! Uz su skoro mesic bez TV + ten vyber a "zacina me z toho hrabat". :) Predem dekuji za rady!

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petr123*
hodnocení

2x

Důležité je, že "z antény" ti pořád leze obraz 50Hz, respektive 25 půlsnímků. Pokud je ale obrazovka velká, tak pokud se tam obraz "obnoví" jen 50x tak už může lidské oko z některých úhlů poznat blikání. Proto se uměle zvyšuje počet snímků v televizi - ty chybějící se "dopočítávají".

Jestli bude mít obraz 100 nebo 200 je spíš marketingový tah, spíš jde o to jak dobře to televize dokáže spočítat. Rozhodně se nedá říct že 200Hz obraz musí být lepší než 100. Ale stejně musíš počítat s tím, že se občas může stát že se ti při některých typech záběrů může zdát jako by se obraz "vlnil" nebo cukal - v reálném čase dopočítaný obraz nikdy nebude 100% bez chyby. Problém nebývají rychlé záběry, spíš naopak velmi pomalé pohyby kamery u starých filmů s horší kvalitou obrazu.

stirecek*
hodnocení

2x
Řešíte úplně zbytecné věci, poněvadž 50hz má každá TV, to ostatní se jen dopocitava. Panasonic u své plazmy uváděl 600hz, v praxi to funguje ale úplně jinak. Da se říct, že standart je dnes 100 Hz, ale víc prostě neřešte. Spíš o bych se zaměřil na obrazovou kvalitu, ale tady má lg stále co dohánět. Samsung má lesklý panel, který ten je dle mně to lepší než matný, prohlubuje kontrast a barvy jsou živější. U nových modelů má lg před obrazovkou sklo a to je ještě horší, je v něm všechno vidět.

hodnocení

1x

Těch 50Hz bude pravděpodobně frekvence vstupního napětí v zásuvce. ;) Těch 100 a 200 Hz bude obnovovací frekvence o kterou se zajímáte.

mowla*
hodnocení

0x

Obnovovací frekvence 100/200 - já to nepoznám... Mám 100 a jsem spokojený... 50 Hz se už snad ani nenabízí (pokud jde o obnovovací frekvenci) - zato napájení 50 Hz mají všechny, je to f rozvodné sítě...

;)

A - jen tak ´bokem´ - LED TV je to samé, co LCD - pokud jde o zpracování signálu, obnovovací f apod. Liší se jen podsvícením. U LCD svítí katodové trubice, kdežto u LED diody. Nejplošší TV LED jsou podsvícené "edge" - z boku obrazovky, nejlépe podsvěcuje "matrix"...

To byste se možná divil...

Třeba Samsung používá technologii Clear Motion Rate (každý výrobce to má pojmenováno jinak), která nějakým způsobem uměle zvyšuje frekvenci, nebo navozuje dojem z vyšší frekvence.

Já si v létě třeba koupil UE40EH5450W právě od Samsungu a ta má označení 100 Clear Motion Rate, ale skutečná původní hodnota je 50 Hz. Nicméně mohu po několika měsících prohlásit, že to oko (alespoň to moje) nepozná. Obraz je krásný a čistý, žádné šmouhy nebo jiné neduhy.

Takže věřte tomu, že 50 Hz zobrazovače jsou v nižší cenové relaci stále poměrně běžné s tím, že patentované technologie jednotlivých výrobců uměle zvyšují frekvence - či navozují dojem vyšší frekvence.

hodnocení

0x

Je důležité rozlišit dva pojmy -

1/ frekvence napájencí sítě - jen a jedině 50 Hz, pokud budete TV provozovat v ČR

2/ obnovovací frekvence obrazu - v dnešní době je 100 Hz standardem a vyšší frekvenci podle mě nemůže už obyčejné lidské oko poznat, takže to bude jen marketingový tah

LG a Samsung jsou strašně podobné monopoly, které momentálně diponují přibližně stejnými technologiemi a kvalitou.

Troufám si tvrdit, že v určené cenové kategorii, koupíte od obou značek skoro stejnou televizi. Bude rozhodovat spíš design a sympatie ke značce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]