Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak narvat kabel do husího krku ve zdi

Od: ondrejj* odpovědí: 11 změna:

Zdravím vás mám takoví problém. Potřeboval bych protáhnout UTP kabel husím krkem ve zdi. A furt mi nejde prostrčit. Nejspíš tam je nějáká zatáčka nebo tak něco a prostě to nejde. Někde jsem našel radu že prý mám vzít niť tu přivázat na kousek provázku dát to dole do husího krku a nahoře přiložit lux. Když to jednou protáhnu tak tam dát něco silnějšího a zase a pak tam dát kábel. Tak to by možná stálo za úvahu. Děkuji za jakékoliv návrhy jak to protáhnout. Děkuji

S pozdravem

O.U.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

zahnout 4cm na konci UTP, elektrikářskou páskou přilepit k sobě, protáhnout husím krkem silný vlasec.. to přivázat k zahnutému a přilepenému konci a opatrně protáhnout nahoru. Případně se používá "péro" na protáhnutí husího krku a pak jde snadno.

mowla*
hodnocení

0x

Záleží, co už v tom "husím krku" je... Někdy stačí olepit konec prostrkávaného kabelu do ´kulata´ (aby se nekousal na vrapech), někdy se používá instalatérské ´péro´, myšlenka natažení "nitě" proudem vzduchu taky nezní špatně (ale to jsem ještě nezkoušel)...

hhh*
hodnocení

0x

Kabel neprostrcite, muzete zkusit protahovaci pero, ale pokud mate nekde ostrejsi ohyb, neprostrcite ani toto pero.

Finta s luxem je opravdu nejspolehlivejsi. Na tenkou (lehkou) nit privazat kousek ubrousku nebo toaletniho papiru (funguje jako pist) a luxem vycucnout, lepsi je shora dolu nez zdola nahoru. Niti pak protahnete provazek a provazkem kabel...

ondrejj*
hodnocení

Děkuji za návrhy, už tam je natažený telefoní kabel takže by šlo že bych nahoře přivázal provázek a dole ho táhnul a vytáhl. Ale bojím se abych ho tam pak ještě pak dostal :/ asi vyzkouším ten lux. A soused (technik) mi poradil ať tam natáhnu ještě jeden ten provázek kdybych tam někde ještě něco tahal. děkuji a třeba ještě něco někoho napadne

děkuji

s pozdravem

O.U.

jirbar*

Telefonní kabel vytáhnout a na něm navázaný provázek. Zpět tahat oba kabely najednou i s provázkem navíc. Taky jsem to tak dělal.

hhh*

Jestli v krku uz je kabel, tak navazat provazek na stavajici kabel, vytahnout a pak protahovat zpatky dva draty. Pomuze jarova voda v rozstrikovaci, lip to klouze. Nahradni provazek pro pristi pripadne protazeni kabelu v jednom husim krku je na howno, to nefunguje, zase bys stejne musel draty vytahnout a pak tam cpat vsechny najednou...

lll*
hodnocení

0x

Když není elektrikářský pero, dá se nahradit při troše štěstí a hodně šikovnosti drátem CY1mm2. Na konci zahnout asi dva cm aby byl konec kulatý a zkusit ho prostrčit. Vždy zeshora dolů.

Ale jestli už v tý krkavici nějaký kabel je, tak je asi nejlepší ta rada nahoře, s tím navázáním špagátu,vytažením stávajícího kabelu a zatažením obou kabelů najednou.

ondrejj*
hodnocení

TAK a je to v prdel* na jeden konec sem přivázal provázek a tahal dolu a dole asi metr oz sásuvky telefóní se mi do zadrhlo já za to cuknul a vytáhl jsem jen ten kabel.

provázek tam zůstal (sem si to hold špatně navázal) provázek jsem vytáhl ale ten kabel tat tet nemůžu dostat jelikož ten ohyb je nějákej zrádnej. Prostě když tam strkám kabel tak to celeou cestu de jen tady tom posledním ohybu to nejde. Musim to něják vyřešit. Asi zkusím tu fintu s luxem. ach jo přidělaná práce.

lll*

Jestli je v jednom místě ta krkavice zmáčknutá, nebo stačí i blbě nastavená, tak potěšpámbu. Já jsem si to v jednom místě taky udělal, a musel jsem s prosíkem za kamarádem pro el. pero. Nemáte možnost si ho někde půjčit? Nebo poprosit někoho zkušenějšího? Ono to chce trochu cviku, jako všechno. Mě to tenkrát dost vyškolilo, Hi.

Nebo zkuste pro začátek protáhnout tu CY. 1 nebo 1,5 průřez. Ta jednička se sice líp ohýbá ale je dost měkká na tlačení do trubky. Ta 1,5 je sice tvrdší, ale zas se ji nechce moc do zatáček. Jak máte dlouhý ten úsek co potřebujete protáhnout? Na mazání kabelů při protahování se osvědčil Jar. Nebo se prodává speciální mazivo, vypadá to jako mlíko. Ale nevím, jestli se to u nás dá běžně koupit.

ondrejj*
hodnocení

No na to "peéro" jsem se ptal souseda který dělá elektrykáře tak nevím říkal že se koukne. A pak jsem se ptal ještě jednoho známého který dělá elektroinstalace. Já sem tam zkusil narvat KOAX a ten tam šel ale nevišlo mi to asi o deset centáků dostal jsem se přes ten ohyb.a když sem to porovnával s tim originálem tak asi 10CM tak asi mi tedy nezbývá nic jiného než to péro.
Děkuji
O.U.

edge*

V nějakých těch BAU HORN OBI jsou obyčejná protahovací pera do stovky. Sám mám 10m, nevím už kolik stálo, ale už mi prokázalo mnoho pomoci. Určitě se to hodí do budoucna a třeba aji půjčit známému. Takoví ti řemeslníci jsou podle mých zkušeností na ty svoje nářadíčka hodně hákliví a nepůjčí. Jakmile to někomu půjčí, ozve se jim dalších 10 lidí že to taky potřebují:D

doplněno 19.10.12 10:37:

A takhle to vypadá netnaradi.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]