Nejste přihlášen/a.
Ahoj, pustil jsem se do opravy LCD monitoru (BenQ 19"). Doteď jsem jich už pár opravil a téměř vždy byl problém jen v nafouknutých kondenzátorech. Tento měl nafouklých hned 5 elektrolytů, všechny jsem vyměnil za úplně nové a jediná změna je, že monitor se sice už zapne, ale asi po pěti vteřinách zhasne podsvícení. Po celou dobu jsou slyšet zvuky VF cívek o různé hlasitosti, nejhlasitěji potom, co zhasne.
Je tu někdo, kdo má s tímto zkušenost a mohl by poradit, co dalšího vyzkoušet? Přikládám pár foto
Foto1 - elektrolyty před výměnou
Měřil jsem napětí na elektrolytech před invertory (470uF/35V), po zapnutí během svícení je na nich 14,5V, jakmile podsvícení zhasne, zvedne se napětí na 26V.
U obou to stejné
Není to divné? U obou stejně? Nebude to tím, že invertory vysadí proto, že se zvedne napětí a chyba bude někde před nimi ve zdroji? Už jen to zesílené pištění před zhasnutím by tomu nasvědčovalo.
Oba ale mohou být napájeny z jedné větve, a odlehčením napětí vzroste. Ale nechci hned vyvracet možnou teorii.
A jaký je to typ monitoru? Není náhodou mezi nimi? - electronica-pt.com/...
- - -
Podezřele vypadá jeden z kondenzátorů (u konektorů zářivek) - je nějak moc tmavý na rozdíl od zbývajících tří, jako by byl spálený (docela rarita), možná zkusit vypájet jednu nohu a změřit multimetrem na nejvyšším rozsahu, zda nemá svod. Tohle měření ale nemusí být průkazné. Nebo ho rovnou vyměnit, ale bude asi na nějaké "kV", možná hůř k sehnání.
Co mám ale zkušenost, tak měnič k vysazení funkce moc nepotřebuje. Zkoušel jsem poťukat konektory zářivek obyč. fázovkou (s doutnavkou), zatímco jeden měnič to vydržel a jen změnil kmitočet (doutnavka svítila), druhý vždy spolehlivě vysadil (vypadli oba). A řeklo by se - žádná zátěž.
Opravě zdar.
Nejspíš z jedné větve napájeny jsou, ale těžko budou vadné oba, chtělo by to zkusit jeden a druhý zvlášť. Vypálenej keramickej kondenzátor jsem opravdu ještě neviděl a aby způsoboval časově závislou závadu několik vteřin už vůbec ne.
doplněno 12.10.12 22:03:A ty kondíky bývají na oddělení stejnosměrné složky invertoru, z toho trafa totiž neleze zcela symetrické střídavé napětí, pokud by se kondik prorazil tak se nic neděje, jen bude v trubici ne úplně rovnoměrný výboj a časem by trubice na jedné straně černala.
A je fakt, že na vysazení stačí invertoru málo, ono se řekne žádná zátěž, ale při tom kmitočtu a napětí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.