Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Konstrukce LED svitidla

Od: fino97* odpovědí: 28 změna:

Zdravim,procital jsem si katalog Ikea a inspiroval jsem se k vyrobe lustru.led dioda ebay.com/... , zdroj dx.com/... ,chladic pasiv z procesoru amd athlon64 3200+.cele by to melo vypadat asi tak,ze mam z plexiskla vyriznute kolo o prumeru asi 50 cm,doprostred vyriznu diru na chladic,ten tam tak "napul zapustim"(2/3 nahore,1/3 dole.to cele byde viset ze stropu na 4ech lankach.No a otazka zni:Vidite v tomto planu nejake trhliny?duvody proc by to nemelo fungovat?nebo zkusenosti s vysokovykonovymi LED diodami?nakupovani z ciny?proste vsechny duvody,proc by to nemelo fungovat...

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Pokusy s výkonými ledkami začínám docházet k závěru, že je lepší ledku "podvyživit" a nedopustit aby hřála. Při přidávání proudu se svítivost LED od určitého okamžiku nějak podstatně nezvyšuje a LED začíná hřát, z toho lze usoudit, že se dodaná energie nemění na světlo, ale na teplo a učinnost LEDky klesá. Proto se nevplatí do LED cpát její mezní proud, takže např. 1W LED je dobré používat na 0,5-07W.

fino97*
hodnocení

Cili jaky zdroj byste mi doporucili?

zajixxx*

Ten co jste uvedl ... 12 V, napájení pro ledku jestly se nepletu bylo 15 - 18V...

fino97*
Ted to moc nechapu,Zdroj ma 16-18v,1.6a a ledka 15-17v 1.6a...
fino97*
hodnocení

Tak sjem nasel novy zdroj... ges.cz/... ..je mozne ho pouzit?

praivo*
Ne, tohle je zdroj napětí a ty potřebuješ zdroj proudu.

hodnocení

3x

Mělo by to bez problému fungovat, chladič je dostatečný. Jen si říkám, jestli 20W LED není až moc světla :)

jabraka*
hodnocení

0x

V době,kdy jsou na trhu LED žárovky mnoha typů a příkonů,bych se touto cestou nedával.

JABRAKA

fino97*
hodnocení

Vite,Jabrako,me se toto reseni take moc nelibilo,ale led zarovka by jednak vysla draz,a hlavne toto bude trosku designova zalezitost...tezko popisovat...dnes jsem prolezl v Brne asi 8 elekter,vcetne gme a gesu,a nikde nemaji za vyssi vykon jak 60w,a ja potrebuji alespon 100.lepe 150w-cili ledka aspon 15w...

fino97*
hodnocení

Tak,koupil jsem toto

http://kratsi.cz/X1I .

Uvidime,az to prijde-asi za ty 2 mesice ci kolik-jestli to stalo za to.no,250 za ledku i zdroj...

ferda60*

Ahoj.

Jestli si vzpomeneš, dej pak vědět, jak to funguje.

Když na to tak letmo koukám, nevím jestli bude chladič dostatečný. Diody (je jich tam víc) budou proměňovat v teplo odhadem přes 10W a to je docela dost. Jako každý správný polovodič chtějí i LED provozní teplotu ne příliš vysokou, jinak životnost klesá. Skutečnou teplotu chladiče přinese až praktická zkouška, víc jak 50°C bych jim ale raději nedával, i když v katalogu mají možná povoleno víc.

doplněno 28.11.12 21:32:

Dal by se také tomu zdroji snížit trochu proud na výstupu (viz rada dříve).

fino97*
hodnocení

Nebojte,vedet urcite dam.Ovsem podle prodejce to pride nejdrive za mesic,takze to chvili potrva...zpet k tomu chlazeni...ten procesor ma mit ztratovy vykon 67w,cili myslite ,ze ten vetrak dela az takove divy,aby neuchladil onech cca.17?ja nevim,s chlazenim nemam moc zkusenosti..aktivni nepripada v uvahu..a z pouzitim teplovodive pasty to doufam ten chladiz zvladne...bude vertikalne,zili idealni podminky.a k tomu srazeni vykonu,je mozne to udelat tak,aby se ten vykon,co nepotece do ledky"neztracel"(napr na potenciometru),ale naopak ani nevznikal?nenapada me zadne rozumne reseni...

praivo*

Musel bys upravit výstupní proud toho zdroje.

fino97*
hodnocení

Cili zasah primo do nej...do toho se mi moc nechce...no uvidime...

fino97*
hodnocení

Tak,damy a panove,dneska to dorazilo,hrat si stim budu asi az o vikendu,cili vam nejpozdej v pondeli podam presne hlaseni o prubehu pokusu...Ledkam zdar!

doplněno 14.12.12 18:58:

Tak sem se k tomu dostal uz dnes...a ZATIM velka spokojenost.teplota svetla nadherna,svetelny vykon - dooost velky,po 15 minutach provozu vlazny chladic...no zatim parada.jen me lehce znepokojuje fakt,ze tak 3mm nad ledkou je dost horko...no,ale s tim asi nic moc neudelam.uvidime,jak se to bude chovat pri dlouhodobem provozu.a jeste jeden dotaz-je to napajeno repro dvoulinkou 2x0.5mm^2,s poradnou izolaci,ovsem obchod tvrdi ze je to kabel pouze do 50v...proc?kvuli tomu ze ta izolace neni dvojta?

doplněno 14.12.12 19:18:

a jeste jsem si vzpomel-ona je sice psana maximalni teplota LEDky 80°C ,ale kdyz jsem byl v ikei,tak tam meli takove ledkove lampicky na cteni,myslim ze mely 3w,melo to hlinikove pouzdro a nesla na tom udrzet ruka...takze nevim jak je to s tou teplotou horke...asi to bude o trochu snizovat zivotnost,ale co se da delat...

praivo*

Právě chladná LED a horký chladič je známka dobrého chlazení. Jestli máš chladič studený a LEDku horkou, někde je něco špatně.

fino97*
hodnocení

nene,chladic je take teply,jen ta ledka uplne jakoby z blizka vyzaruje teplo,ale urcite se vetsina odvadi chladicem...je pod tim i teplovodiva pasta...

doplněno 14.12.12 22:24:

jeste doplnim,ze ledka sama o sobe moc horka neni...jak to ma takove ty jakoby "kridylka na srouby"-proste ta stribrna plocha,kde jsou otvory na sroubky,tak tam je skoro stejna teplota jako na chladici...to teplo vyzaruje jakoby primo z tech sviticich cipu-aby ne,je na nich jen slaba vrstva takoveho jakoze gelu...

fino97*
hodnocení

Chlazeni nestaci,po 30min 70 st.,dodelavam aktiv.

hodnocení

0x

Jak jsem psal výše, je lepší LED "podvyživit" a snížit jí proud, její svit se moc nesníží a přestane hřát - známka vyšší učinnosti, neboť se přestane energie přeměňovat na teplo a přeměňuje se pouze na světlo.

fino97*
hodnocení

Dobre,zitra se pokusim experimentovat...jinak teplota naskocila behem 20 minut na 60°,pote to pribyvalo asi 2° za 5 minut...jinak jaky odpor bych mel pouzit?prvni zapojeni probihalo pres potenciometr,svitila(slabe) uz pri 220R ,ale ani kdyz jsem ho dal na minimum,nesvitila tak,jako bez nej...

Ta LEDka je více čipová a má dost velký proud, i potenciometr 200R na minimum nebude mít nulový odpor, to chce stáhnout napětí...

fino97*
aha...cili nejaky delic?

fino97*
hodnocení

Jeste si dovolim pripojit fotecku

Konstrukce LED svitidla

fino97*
hodnocení

Detail na chladic

Konstrukce LED svitidla #2

Než dělič by bylo výhodnější stáhnout napětí přímo na zdroji, nebo obvod který by se choval jako zdroj proudu.

fino97*
hodnocení

Stahnout napeti primo na zdroji?to by asi znamenalo previnout trafo,ze?

Ne, pokud dobře vidím, tak je zderoj stabilizovaný, stačí to stáhnout na stabilizátoru. Můžete mi napsat jaká součástka je namontovaná na tom chladiči ve zdroji?

fino97*
hodnocení

Soucastka(tranzistor?) ma oznaceni 04 dj opf 5n oc a logo vyrobce-takove jakoze Fko.google nic nenasel,cili asi nejaky cinsky noname...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]