Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Světelný signál na levný el.proud

Od: mick* odpovědí: 16 změna:

dobrý den prí existuje taková šikovná věc kterou strčíte do zásuvky popřípadě připojite na kabel a ona ukazuje světelným uporoněním kdy začíná noční proud a kdy končí.předem děkuji za odpověd

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

frosti*
hodnocení

0x

Dobrý den,

přivydělávám si ve společnosti, která dodává elektřinu v sekci Péče o zákazníky, když se mě zákazník zeptá jak má zjistit kdy mu začíná nízký tariv (lidé tomu často říkají noční proud ale nemusí být levnější proud zrovna v noci), poradím ať se kouknou na hodiny, ty by tam měli mít barevné světýlka, která signalizují jaký proud zrovna frčí. Pokud chcete přesné info, tak si zavolejte na Vaší distribuci (to je E.on, ČEZ nebo PRE). Oni by vám to měli říct přesně.

mick*
hodnocení

dobrý den děkuji za odpověd,ale ja bych chtěl nějaký světelný signál který je zapojen v zásuvce a rozsvítí se během sepnutí levného tarifu jestly něco takoveho existuje.

mick, ano lze to, ale musíte mít vedení nízkého tarifu ukončen zásuvkou, nebo to nechat udělat. Boiler máte zapojen do zásuvky či napevno?

hodnocení

0x

Pokud máte dvojtarif (noční proud), máte v rozváděči mimo jističů taky stykač. Na tom stykači je takový černý čudlík, který při vysokém tarifu vyčuhuje z tělesa stykače a v případě přepnutí na NT zaleze částečně dovnitř. To ale není moc zřetelné. Dělají se proto i stykače s kontrolkou, která se při NT rozsvítí. Také existuje samostatný modul s kontrolkou, který lze do rozváděče přidat. Ovšem obě tato zařízení jsou zavřená v rozvaděči, takže jejich signalizace není moc nápadná. Problém lze vyřešit přidáním externí kontrolky (praktická je klasická doutnavka), připojená na vývod pro bojler. Tu můžete umístit prakticky kamkoliv (třeba i do ložnice*smich*). Tohle řešení lze použít i v případě, že máte instalaci se staršími prvky.

Každou takovou úpravu by ale měl dělat odborník (elektrika je potvora, dokáže zabít).

O přístroji, který by se připojoval kamsi do zásuvky a rozeznal by VT od NT, jsem sice slyšel, ale osobně jsem se s ním nikdy nesetkal.

mowla*
hodnocení

0x

A nestačilo by do zásuvky určené pro velké spotřebiče (tedy ty, které ´běží´ jen je-li sepnuta nižší sazba) umístit nějaké světlo? (např. nějakou ´bludičku´ používanou na noční osvětlení - příkon v desetinách W a cena pár desetikorun)?

Cena různých ´detektorů´ (třeba v kombinaci se spínacími hodinami) je taková, že bych si raději podle netu vytiskl dny a hodiny, v nichž distributor levnou sazbu obvykle spíná...

:-D

doplněno 11.10.12 15:37:

Majterjoe: Jo jo - nižší sazba je ´všude´, ale pokud není zaplá nižší sazba, jsou některé spotřebiče odpojené (nejsou připojené velké spotřebiče) - a pokud se "světýlko" připojí na některý z těchto okruhů, nebude ani ono při vyšší sazbě svítit...

To by teoreticky stačilo, jenže spotřebiče, běžící výhradně na NT (většinou bojler, případně topení) nesmí být připojeny do běžné zásuvky, ale napevno. Je to z důvodů, aby se nedaly provozovat v době, kdy to vzhledem k zatížení sítě není žádoucí. Takže pokud máte bojler přes zásuvku, není to podle předpisů a případnou revizí (mimochodem tu byste měl mít každých 5 let) Vám to neprojde.

doplněno 11.10.12 12:35:

Pokud se Vám zdá cena za detektorr přehnaná (netvrdím, že není), je nejjednodušší připojit k jističi od bojleru jakékoliv světýlko (sirénu, rampu na odpálení balistické střely a podobně), které si můžete umístit kamkoliv.

přesně tak, dnes už velké spotřebiče můžete mít zapnuty kdykoliv, na zatížení sítě se nehraje, hraje se jen na cenu energie a to je problém spotřebitele zdali využije levnější nebo dražší tarif. Ten kdo nemá žádný velký spotřebič nemá na levnější tarif nárok.

Dnes vám oficiálně na požádání elektrikář udělá i manuální spínání velkých spotřebičů jako je boiler nebo el. topení...

uska*

: magdon - myslím, že jste zaspal dobu. Dnes se již běžné bojlery dělají jen na zásuvku a to přímo od výrobce. Már revizi novostavby a bez problémů.

Jak já vyřešila levnější proud? Nechtělo by se mi běhat ven do elektroměru a koukat na světýlka, který tarif právě běží. Lze zavolat na info linku a časy vám sdělí nebo info lze dohledat na netu. Abych ani nemusela koukat na hodinky, tak mám v zásuvce na levný proud pekárnu. I když nepeču, tak pekárna při zapnutí levného proudu zapípá a naskoči displej. Mám levného proudu 20 hodin a 4 hodiny mám denně výluky. Při zapípání je to pro mne signál k zapnutí pračky atd ...

doplněno 11.10.12 14:45:

u ČEZu - všechny přímotopy na zásuvky i dva bojlery. Zkolaudováno před 14 dny.

Dobu jsem nezaspal. několik instalací bojlerových přípojek mám v nedávné době za sebou (poslední před 3 měsíci) a například PRE Vám nedá dvojtarif, pokud máte bojler přes zásuvku.

majsterjoe*

Nizsi sazba snad bezi v celem rozvodu el. energie. Ne jen trouba, nebo bojler. Aspon ja to tak mam, takze nejake orientacni svididlo by mi moc nepomohlo.

doplněno 11.10.12 15:20:

To orientacni svetlo melo byt pro @mowla .

hodnocení

0x

mick, asi jsem Vás pochopil. Nevím kde chcete mít umístěné světýlko, ale je to jen na Vás.

Zkusím sdělit jak to mám já mnoho let... V boileru mám navíc doutnavku, která se rozsvítí vždy, když je zapnuta nízká sazba. Tam jasně vidíte, zdali jde či nějde, bez ohledu na to, kolk je hodin a který je den. Nemuíte si to pamatovat. Pokud ale chcete vědět přesný čas spínání, vyfotíte si elektroměr, dojdete k počítači, kouknete na stránky ČEZu, vyhledáte kolonku ..spínání nízkého tarifu, zadáte dle návodu požadované info, a seznam si vytisknete. Pak nepotřebujete kontrolku, ale řídíte se časem a dnem. o čase se spínání mění, pak si budete muset vytisknout novou tabulku.

Proč potřebujete vědět spínání?

Přeji hezký den.

Zdá se mi jednodušší jediným pohledem na světýlko zjistit, jestli zrovna běží NT, než to složitě zjišťovat z jakési tabulky. Zvlášť když se čas NT může měnit.

rv*
hodnocení

0x

zmíněné zařízení je třeba tady

kdosetrimazatri.cz/...

Uvažte, vyplatí-li se to. Spolehlivý údaj je ale pouze na hodinách, které ukazují, v kterém jsou tarifu. Spíš bych si vyvedl signál buď přímo od stykače (v rozvaděči), který spíná spotřebič na nízký tarif, nebo od spínaného spotřebiče.

rv, pochopil jsem text správně, že "že "noční proud" je již ve Vaší zásuvce," že musí být přívod nočního proudu přiveden do zásuvky?

Nebo je toto zastrčeno v normální zásuvce a po sepnutí nízkého tarifu teprve sepne tento přístroj za 1800Kč?

Já tam dal normální doutnavku a vidím, kdy je sepnuto, dále mám od stykače vyveden kabel, který je zakončen zásuvkou. Do té zapnu myčku, a jakmile v noci naskočí noční, nádobí se umyje...

vše je o penězích...

rv*

Zařízení nemám, neznám, ale dle popisu

kdosetrimazatri.cz/...

se nastaví, aby přijímalo stejný signál, jako přijímač od rozvodných závodů. Je tedy v normální zásuvce a po správném nastavení pak po příjmu signálu sepne připojený spotřebič. Pokládám to za drahé, raději jsem si rozvedl zásuvky, kde je napětí jen v případě levného tarifu a tam připojím spotřebiče, kde to je smysluplné.

rv, naprostý souhlas a *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]