Nejste přihlášen/a.
Používám v domácnosti dobíjecí baterie, které mají napětí 1,2V.Pro provoz na př.nástěnných hodin vyhovují, ale pro moderní fotoaparát toto napětí nestačí.Můj dotaz: proč se nevyrábí nabíjecí baterie na 1,5V? Pokud znáte důvod, prosím, odpovězte.Díky.
Vyrábí, ale pro digi- fotoaparáty nejsou moc vhodné. Co máte za foťák, že nezkousne 1,2V. Ve svém životě jsem měl asi 4 typy foťáků, které byly na tužkové AA baterie a všechny v pohodě pracovaly na 1,2V. Vaše poznámka "moderní fotoaparát" je trochu mimo, neboť naopak všechny moderní spotřebiče na AA / AAA články většinou zvládají toto napětí, oproti starším kde býval problém.
doplněno 11.10.12 09:06:axlik:
ale to opravdu nemyslíš vážně to co jsi napsal
Co je na tom špatně? Mě to tak bylo řečeno, že mají nižší kapacitu...
doplněno 11.10.12 09:27:Aha takle, já kapacitou myslel napětí :D no nic, moje chyba :D
Kým? V telefonu mám 1200mAh Li-Pol a ve foťáku mám 2000mAh NiMh...
Ale, pořád nevím na co jsi odpovídal
Jinak klasická baterie má asi takovou kapacitu, že vydrží ve foťáku asi na 20 fotek.
při stejném objemu bych netvrdil že, až 3 násobnou kapacitu to se mi zdá moc, to spíš při stejné hmotnosti.
Mám foťák BENQ a opravdu na 1,2V se třeba objektiv ještě vysune ale nemá sílu se zasunout.Jinak díky všem za vysvětlení, zase jsem o trochu chytřejší.
Pokud se vysune a už nemá sílu se zasunout, tak to vidím na problém hodně starých akumulátorů (už nemají žádnou výdrž) než na problém 1,2V.
doplněno 11.10.12 10:36: Výrobky BENQ na AA články jsou samozřejmě navrhovány i na použití AA akumulátorů s napětím 1,2V , takže chyba je opravdu jinde
martinhajek:
cokoliv je baterie co má víc článků, bezohledu zdali je to akumulátor nebo primární článek, z tohoto pohledu je pravda, že v mobilu s Li-XX aku to není baterie, protože obsahuje většinou jen jeden článek, ale starší mobily rozhodně baterii měly, neboť obshovaly vic jak jeden Ni-Cd / Ni-MH článek
Akumulátory AA 1,5V se vyrábí, ale prodejci je berou většinou jenom na objednávku. Jsou pro speciální použití a pro normálního zákazníka jsou nepoužitelné. Taky mám foťáky na AA baterie a všechny jedou na aku 1,2V. Dají se použít i alkalické baterie, ale aku jsou finančně výhodnější. Když jsem zkoušel použít nové obyčejné baterie 1,5V, tak se mi většinou foťák ani neotevřel. Na nabitou sadu aku nebo alkalické baterie běžně nafotím 400 - 700 snímků, takže základem jsou dobré akumulátory a kvalitní nabíječka. Pokud je toto splněno, pak bych hledal závadu ve fotoaparátu. Rozhodně bych nesháněl aku 1,5V, mám dojem, že potřebují i speciální nabíječku.
ladinpraha:
jo, potřebují i speciální nabíječku a nemá cenu si je pořizovat leda tak do hodin, nebo dálkových ovladačů, ale to by jich musel mít člověk asi desítky v domácnosti aby to bylo opodstatněné. Do hodin a ovladačů je asi pořád lepší koupit primární alkalické, ty tam běžně vydrží několik let.
doplněno 11.10.12 12:11:Nabíjecí 1,5V články jsem měl a vůbec mne nenadchly, Sanyo Eneloop jsou podstatně lepší volba.
Pánové, nechytejte se tady za slova, tady je fakt bezpředmětné, jestli jde o článek, nebo baterii článků.
K dotazu: běžné tužkové baterie (teda nedobíjecí články, aby se zas někdo nečílil) zinkouhlíkové, či alkalické mají 1,5 V. Dobíjecí články (akumulátory) se dělají v různých provedeních a mají nejčastěji 1,2 V (olověné 2 V). V obou případech je napětí dáno jejich chemickým složením a nelze ho ovlivnit. To znamená, že když vyrobím třeba článek NiMH, vždycky, bez ohledu na velikost, kapacitu a provedení bude mít 1,2 V. Podobně olověný bude mít 2 V, ať jde o baterii do tanku, či do Trabanta.
Fotoaparáty jsou na akumulátory 1,2 V konstruované a fungovat by měly a dokonce by na ně měli fungovat lépe než na alkalické články. Na běžné "tužkovky" Vám foťák většinou ani nenaběhne, přez to, že mají 1,5 V. Každý akumulátor ale stárne, čímž klesá jeho kapacita a on pak není schopen udržet náboj. Poznáte to podle poměrně krátkého času, potřebného k úplnému nabití. Životnost akumulátorů se velmi liší (podle značky) od 1/2 roku do 3 let.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.