Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dobíjecí baterie 1,2V

Od: wladi* odpovědí: 17 změna:

Používám v domácnosti dobíjecí baterie, které mají napětí 1,2V.Pro provoz na př.nástěnných hodin vyhovují, ale pro moderní fotoaparát toto napětí nestačí.Můj dotaz: proč se nevyrábí nabíjecí baterie na 1,5V? Pokud znáte důvod, prosím, odpovězte.Díky.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ohneta*
hodnocení

2x

Ale vyrábí, stačí jen hledat.

doplněno 11.10.12 09:02:

Nebo zde

axlik*

To vidím prvně *sok*

hodnocení

1x

Vyrábí, ale pro digi- fotoaparáty nejsou moc vhodné. Co máte za foťák, že nezkousne 1,2V. Ve svém životě jsem měl asi 4 typy foťáků, které byly na tužkové AA baterie a všechny v pohodě pracovaly na 1,2V. Vaše poznámka "moderní fotoaparát" je trochu mimo, neboť naopak všechny moderní spotřebiče na AA / AAA články většinou zvládají toto napětí, oproti starším kde býval problém.

doplněno 11.10.12 09:06:

axlik:

ale to opravdu nemyslíš vážně to co jsi napsal *haha**haha*

axlik*

Co je na tom špatně? Mě to tak bylo řečeno, že mají nižší kapacitu...

doplněno 11.10.12 09:27:

Aha takle, já kapacitou myslel napětí :D no nic, moje chyba :D

Kým? *smich* V telefonu mám 1200mAh Li-Pol a ve foťáku mám 2000mAh NiMh...

Ale, pořád nevím na co jsi odpovídal ;)

doplněno 11.10.12 09:18:

Jinak klasická baterie má asi takovou kapacitu, že vydrží ve foťáku asi na 20 fotek.

martinhajek*
No, v telefonu není žádná baterie ale litiový akumulátor. A dobíjecí Ni-Mh články mají několikanásobně vyšší kapacitu i možnost dodání větších proudů než alkalický článek.
doplněno 11.10.12 09:26: Je ale pravda, že Li-ion a Li-pol mají při stejném objemu zhruba třínásobnou kapacitu. U mobilů kapacity akumulátorů ale příliš nerostou, protože jejich rozměry výrobci zmenšují. U starých mobilů vyplňuje akumulátor i polovinu objemu přístroje.

při stejném objemu bych netvrdil že, až 3 násobnou kapacitu to se mi zdá moc, to spíš při stejné hmotnosti.

wladi*
hodnocení

Mám foťák BENQ a opravdu na 1,2V se třeba objektiv ještě vysune ale nemá sílu se zasunout.Jinak díky všem za vysvětlení, zase jsem o trochu chytřejší.

Pokud se vysune a už nemá sílu se zasunout, tak to vidím na problém hodně starých akumulátorů (už nemají žádnou výdrž) než na problém 1,2V.

doplněno 11.10.12 10:36:

Výrobky BENQ na AA články jsou samozřejmě navrhovány i na použití AA akumulátorů s napětím 1,2V , takže chyba je opravdu jinde ;)

doplněno 11.10.12 10:41:

martinhajek:

cokoliv je baterie co má víc článků, bezohledu zdali je to akumulátor nebo primární článek, z tohoto pohledu je pravda, že v mobilu s Li-XX aku to není baterie, protože obsahuje většinou jen jeden článek, ale starší mobily rozhodně baterii měly, neboť obshovaly vic jak jeden Ni-Cd / Ni-MH článek ;)

martinhajek*
Ano, v mobilech je dnes už jen jeden článek, ne baterie článků. Tak jsem to samozřejmě myslel.

axlik*
hodnocení

0x

Protože nabíjecí baterie má nižší kapacitu než klasická baterie. Používají se totiž baterie typu Ni-mh a ty mají nižšší kapacitu než např. baterie v telefonu typi Li-ion.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Akumulátory AA 1,5V se vyrábí, ale prodejci je berou většinou jenom na objednávku. Jsou pro speciální použití a pro normálního zákazníka jsou nepoužitelné. Taky mám foťáky na AA baterie a všechny jedou na aku 1,2V. Dají se použít i alkalické baterie, ale aku jsou finančně výhodnější. Když jsem zkoušel použít nové obyčejné baterie 1,5V, tak se mi většinou foťák ani neotevřel. Na nabitou sadu aku nebo alkalické baterie běžně nafotím 400 - 700 snímků, takže základem jsou dobré akumulátory a kvalitní nabíječka. Pokud je toto splněno, pak bych hledal závadu ve fotoaparátu. Rozhodně bych nesháněl aku 1,5V, mám dojem, že potřebují i speciální nabíječku.

ladinpraha:

jo, potřebují i speciální nabíječku a nemá cenu si je pořizovat leda tak do hodin, nebo dálkových ovladačů, ale to by jich musel mít člověk asi desítky v domácnosti aby to bylo opodstatněné. Do hodin a ovladačů je asi pořád lepší koupit primární alkalické, ty tam běžně vydrží několik let.

doplněno 11.10.12 12:11:

Nabíjecí 1,5V články jsem měl a vůbec mne nenadchly, Sanyo Eneloop jsou podstatně lepší volba.

hodnocení

0x

Pánové, nechytejte se tady za slova, tady je fakt bezpředmětné, jestli jde o článek, nebo baterii článků.

K dotazu: běžné tužkové baterie (teda nedobíjecí články, aby se zas někdo nečílil) zinkouhlíkové, či alkalické mají 1,5 V. Dobíjecí články (akumulátory) se dělají v různých provedeních a mají nejčastěji 1,2 V (olověné 2 V). V obou případech je napětí dáno jejich chemickým složením a nelze ho ovlivnit. To znamená, že když vyrobím třeba článek NiMH, vždycky, bez ohledu na velikost, kapacitu a provedení bude mít 1,2 V. Podobně olověný bude mít 2 V, ať jde o baterii do tanku, či do Trabanta.

Fotoaparáty jsou na akumulátory 1,2 V konstruované a fungovat by měly a dokonce by na ně měli fungovat lépe než na alkalické články. Na běžné "tužkovky" Vám foťák většinou ani nenaběhne, přez to, že mají 1,5 V. Každý akumulátor ale stárne, čímž klesá jeho kapacita a on pak není schopen udržet náboj. Poznáte to podle poměrně krátkého času, potřebného k úplnému nabití. Životnost akumulátorů se velmi liší (podle značky) od 1/2 roku do 3 let.

jabraka*
hodnocení

0x

Je potřeba uvažovat také s tím,o kolik původní napětí poklesne při připojení spotřebiče.U AA zinkouhlíkových je pokles někdy značný.NiMH baterie(aku) udrží napětí dlouhou dobu,až po vyčerpání kapacity následuje prudký pokles napětí.

JABRAKA

elio1
hodnocení

0x
Pokud někomu nefunguje NiMH akumulátor v přístroji, bývá v 99% na vině kvalita akumulátoru a nikoliv jeho napětí. Alkalické baterky sice mají vyšší napětí, ale jen na prázdno, pokud z baterie začneme odebírat proud, napětí klesá v souladu s jejím vnitřním odporem, jelikož NiMH akumulátory ho mají mnohem nižší, po zapnutí přístroje se situace obrátí a NiMH bude mít vyšší napětí než alkalické baterie (kterým se navíc při vybíjení vnitřní odpor zvyšuje, na rozdíl od NiMH, u kterých zůstává po celou dobu vybíjení zhruba stejný).
Zmíněné články RAM mají ještě o trochu vyšší odpor a jsou tedy použitelné omezeně do přístrojů s velmi nízkou spotřebou, tedy rozhodně ne do foťáku. Já jsem RAM články testoval a je to bída, dle mého názoru je to slepá cesta.
Jinak u NiMH se vyplatí nehonit se za kapacitou a jít do nové generace s nízkým samovybíjením, např. maha imedion, sanyo eneloop, panasonic evolta apod.

praivo*
hodnocení

0x

Ve foťáku si zkontroluj nastavení typu baterií a případně přepni na Ni-MH nebo alkalické.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]