Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce s fázovkou - je bezpečná?

Od: astar* odpovědí: 11 změna:

Chtěl bych se zeptat, jestli je proužívání fázovky bezpečné i pro člověka, který je citlivý k působení elektrického proudu, má slabé srdce, atd. Mám na mysli klasickou doutnavkovou fázovku. A co kdyby se člověk jednou rukou dotýkal zemněné kostry přístroje a druhou rukou zjišťoval fázové napětí? Nepřekročí ani v takovém případě proud bezpečnou mez?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Nemusíte mít strach, proud který prochází indikační doutnavkou je bezpečný a zanedbatelný i v případě, že se druhou rukou dotknete uzemněného kolíku v zásuvce...

doplněno 29.09.12 18:03:

Fatálku, pokud by šlo o jiný spotřebič, měl bys pravdu, ale doutnavka má opravdu velký vnitřní odpor. Třeba oproti obyčejné žárovce, která má odpor téměř nulový, dokud se nerozsvítí, tam je nebezpečí velké.

Hope:

ve vnitřním odporu doutnavky to není, pokud je v ní zapálen výboj tak by jí už klidně tekl proud, který by tě zabil, ochranný prvek fázovky je veliký odpor - kolem 100MOhmů, zapojený do serie s doutnavkou.

vilfein*

100M? Téda to bych chtěl vidět jak by se při síťovém napětí rozsvítila nebohá doutnavka. Takovýto odpor nemají ani starší izolanty;)

Omlouvám se, upsal jsem se, ale každopádně jde o to, že doutnavka má při doutnání hodně malý odpor, ionizovaný plyn je vodivý to jsem chtěl sdělit hopovy *hi*.

vilfein*
hodnocení

2x

Doutnavková Fázovka se zkládá z doutnavky (sulfitky) a rezistoru cca 1M5. Při napětí 230Vdoutnavkou teče proud přibližně 150µA. Tento proud by jste cítil možná kdyby jste byl cca 10 minut v horké vaně. Budete-li stát nohama na zemi, a chytnete se při práci s fázovkou třeba futer či radiátoru, proud se podle Kirchhoffova zákonu rozdělí. Něco poteče nohama a něco rukou. Ovšem tento proud by neublížil snad ani bakteriím :) Důležité je před každou prácí fázovku zkontrolovat! Může se stát že se kontakty doutnavky orosí (když s ní pracujete venku v sychravém počasí a pak ji přenesete do domu) a pak už může být protékající proud značně cítit. Ale podle mých osobních zkušeností se na tuto zkoušečku moc spolehnout nedá... ukáže vám i naindukované napětí v souběhu několika vodičů, které po změření voltmetrem může dosahovat necelých 15 voltů.

doplněno 30.09.12 12:17:

P.S. Bude-li vás stále trápit strach z protékajícího proudu doutnavkou, ozvěte se mi na email, pošlu vám mnou navrženou fázovku, která je galvanicky oddělena, prezentována byla v časopise Praktická Elektronika.:)

praivo*

Nemohl bys tu fázovku ukázat rovnou tady?

vilfein*

Hodil jsem to na ulozto. V PC mám už jen vzor :)

ulozto.cz/...

hodnocení

0x

Když to nepůjde přes srdce tak snad ani ne. Aby to nešlo přes srdce, tak se obou kontaktů musí člověk držet pouze jednou rukou. Pokud oběma tak už to přes srdce jde.

doplněno 29.09.12 17:36:

A střídavý proud je pro srdce ještě horší, protože by se mohlo chytit těch 50Hz (začalo by fibrilovat). Ale to by u fázovky nemělo hrozit.

doplněno 29.09.12 17:54:

Tak jsem asi zase jediný, kdo tu píše přehnané závěry.

hodnocení

0x

Ano, je to bezpečné i když se druhou rukou chytneš kostry (tvé tělo je uzemněno, takže vlastně kostra jsi ;). Proud procházející tvým tělem je tak velký, aby rosvítil jen tu doutnavku a tobě neublížil. Jsou dokonce klíčenky s doutnavkou, které vybijí statickou elektřinu, aby tě nekopala. Můžeš vyzkoušet

mkat*
hodnocení

0x

Pokial sa z fazovkou nik nebude zabavat a nezoskratuje odpor vo vnutri,tak manipulacia s nou je bezpečna.*slunce*

figurek*
hodnocení

0x

proud protékající doutnavkou je skoro úplná nula. Můžete být bez obav, doutnavková zkoušečka nemůže nikomu nijak ublížit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]