Nejste přihlášen/a.
Zdravím, jaký je rozdíl mezi těmihle potenciometry? (Kromě toho jednoho lineárního.) conrad.cz/... A který by se dal použít na regulaci hlasitosti z PC výstupu do zesilovače? (Nerad bych odpálil zvukovku, protože základka není moje.) Díky.
Rozdíl je v hodnotách odporu a průbězích odporu s natočením. Na hlasitost se zásadně používá logaritmický průběh. I špatným zapojením zvukovku neodpálíš, snese i zkrat. Jediné co nesnese je vyšší napětí z vnějšku a to při napojování zesilovače přes potenciometr rozhodně nehrozí
10kOhm stereo logaritmický by mohl vyhovovat, ale je tam trochu bordel v údajích - ty co mají log v označení jej nemaj v popisu a opačně :D
No nedávno mi tu byl doporučen 100k potík. A ty motorky v tom. To jsou krokové nebo klasické?
doplněno 29.09.12 15:12:A taky mi trošku nedávají rozum ty vývody. Podobné je to i u potenciometrů které bývaly v CD mechanikách. Jak to tam je s těmi vývody?
doplněno 29.09.12 16:38: No tak jsem asi blbej. Právě jsem odpálil pravý kanál zvukovky. Připojil jsem zemnící drát osciloskopu na pravý kanál (takže teoreticky jsem ho asi vyzkratoval) no bohužel už nevydá ani hlásku. Je možné že mezi kanálem a osciloskopem bylo nějaké hnusné napětí.
Ovladače a všechno jsem zkontroloval a ani restart PC nepomohl. Dej pánbůh zvukovce klid v křemíkovém nebi.
doplněno 29.09.12 16:40: Bohužel já klid mít nebudu. Jak jsem psal základka je bratra. Prakticky už teď jsem mrtvej.
100kOhm je zbytečně moc, ale vadit by to nemělo, motorky jsou klasické stejnosměrné, připojením napětí se to pomalu točí na maximum nebo minimum dle polarity napájení. Jaký jsi k tomu připojil osciloskop proboha...
Jak jsem psal, vyzkratováním výstupu zvukovku neodpálíš je tam koncák řádově kolem 50mW ten se zkratem prostě zničit nedá, podle mne je ten osciloskop špatně uzeměný a má proti zemi nějaké napětí - pak je neštěstí hotové (taky se mi to stalo).
Základ je si vše pospojovat a zemnit, není vjímkou když je mezi zdroji dvou zařízení 60-70V. Pokud je to PC tak zemnit netřeba - je npojeno na ochranný kolík, ale kastli spojit s osciloskopem. Pokud máš multimetr tak si na AC oltovém rozsahu změř napětí mezi kastlí PC osciloskopem a budeš mít jasno kde se stala chyba.
No jo. Teď mi to došlo. Ten osciloskop NEMÁ uzemnění. Do zásuvky je to dvojlinka. Ani se neptej co to je za stroj.
Jo přesně tak. Já mám akorát s anglickými popisky. Na obrázku je to hatmatilkou.
doplněno 29.09.12 17:58:Já ho dostal darem jinak bych asi žádný neměl.
Typoval bych to na nějaký sovětský
Jééé, ten mám taky, ale už ho nepoužívám. Pořídil jsem si Voltcrafta a ten je na čtyři tužkovky, takže žádné nebezpečí nehrozí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.