Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak naladit septobox

Od: kanera odpovědí: 21 změna:

Koupil jsem použitý set top box.Po zapojení na koaxiál se neobjeví na obrazovce nic.Zkoušel jsem všechno možný,neobjeví se ani menu abych třeba zkusil zadat jazyk,nebo ladění.Set top box je v pořádku tak nevím jak na to?Mám použít třeba redukci skart-koaxiál?Je důležitá anténa a třeba dobrý signál k tomu aby se mi objevilo aspoň menu?Děkuji všem.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

drejdl*
hodnocení

2x

Dáíváte nám málo údajů. Set top box má pravděpodobně scart výstup. Má ho taky Vaše televize? Pokud ano, doporučuji propojit scart kabelem. Potom by se už mělo menu objevit. Pokud trváte na propojení koaxem, tak při zapojeném boxu spusťte automatické vyhledávání na televizi. Mělo by to najít frekvenci, na které set top box posílá signál do TV. Máte připojenou anténu? Redukce scart-koaxiál neexistuje. Ale i absolutně bez signálu by se mělo výše popsaným způsobem objevit menu. Napište, jak jste uspěl.

kanera
hodnocení

Set top box má scart výstup i koaxial,ale televize je staršího typu a scart nemá,tak to mám propojené koaxiálem.Na televizi automatické vyhledávání není.Anténa připojená je,sice jsem měl na analog horší signál ale dalo se na to koukat.Zkoušel jsem všechny polohy frekvencí,točil jsem ladícím čudlikem zleva do prava a menu nikde.

shlaighter1
hodnocení

0x

Signál nutný není, nějak nechápu pojem "redukci skart-koaxiál" .

To mám chápat tak, že set-top-box připojujete k anténímu vstupu na TV? ;)

kanera
hodnocení

Televizor v práci je staršího typu a má jenom koaxialní výstup,takže jsem si myslel jestli neexistuje redukce.

mira2*
hodnocení

0x

Ahoj

Nevím přesně jak to máte zapojené. Ale musíte na vstup setoboxu přivést anténu (Ant IN) a musíte setobox propojit s televizí. Například pomocí scart (TV Scart). Pokud Vám TV automaticky nepřepne na setobox, tak se musíte k němu přepnout. a to tak, že na ovladači k TV stisknete tlačítko AV, nebo u novějších TV stisknete Source. :) Pak by to mohlo fungovat.

kanera
hodnocení

Zapojené to mám dobře dle návodu,ale talevizor je starší a má jen koaxiál výstup.Zkusím na ovladači tlačítko AV.Díky.

jabraka*

To je vše OK.Koaxiální kabel od antény zastrč do koaxu televizoru a spusť na ovladačí STB menu.Objeví se možnosti,mezi jiným pak automatické ladění STB.Spustíš ladění a počkáš,až se naloaduje 100% programů.nebo spíše kmitočtů.Programy ba se měly ukazovat v okně ovladače.Pak už by mohly programy chodit.

JABRAKA

Jestli má TV jenom koaxiální vstup na anténu, pak máte možná problém. Settopbox v takovém případě musí mít tzv. modulátor. To je zařízení, které digitální TV signál zpracovaný settopboxem převede zpět na vysokofrekvenční analogový TV signál a pošle ho na nastaveném kanálu do anténního výstupu po koaxiálu do TV. Na tento kanál se pak musí naladit TV. A dokud to neuděláte, neuvidíte ze settopboxu ani jeho vlastní menu. Pokud nám sem napíšete typ settopboxu, můžeme zjistit, zda modulátor má nebo ne. Jinak můžete zkusit na TV pustit ladění - pokud STB modulátor má, musí TV na některém kanálu narazit na úvodní menu settopboxu.

doplněno 29.09.12 00:38:

Pepr: Existuje až příliš mnoho STB, co mají výstup antény, ale nemají modulátor. To je proto, že za tím STB mohou být zapojeny další přístroje, které taky potřebují přivod od antény. Ve skutečnosti je modulátor spíš vyjímka.

Jestli má set-top-box vstup i výstup antény tak má určitě i modulátor. Jinak by ten výstup byl k ničemu ;)

Pokud má pán použitý STB, tak úvodní menu být zobrazeno nemusí, už je nejspíš vše nastaveno a naladěno. Ale pokud měl dřív slušný signál, tak by měl aspoň nějaký program jet.

doplněno 28.09.12 23:55:

Samozřejmě po naladění na TV.

doplněno 29.09.12 00:09:

Pro Kanera: Přepnutí na AV vstup vám v tomto případě nepomůže. To je přepnutí na scart nebo cinche. Vy to máte propojené pomocí koaxiálů do zdířky antény, takže pro TV je to jako jakýkoliv jiný signál, který se musí naladit, jako se dřív ladil analog.

Takže přesvědčit se, že je určitě zapnutý Set-top-box (kontrolka?) a ručně ladit na TV. Když nic nechytnete (ani úvodní menu, ani žádný naladěný program) tak jednou zmáčknout na ovladači k STB tlač. Menu a znova ladit na TV. Pokud není STB pokažený, tak něco se na TV musí objevit.

doplněno 29.09.12 00:42:

Zkrat: A to jo *hi* Tak potom název a typ STB je jistota.

kanera
hodnocení

Typ settopboxu je DVB-T Technisat DigiPal 2TX.Nemůže tam být nastaven výstup na csart,proto nejde koax?Televize auto.ladění nemá.

Tak už jsme doma!

Tento přístroj nemá modulátor. Takže s TV, která nemá Scart vám fungovat nebude.

Pokud televize nemá automatické ladění, tak byste musel ladit ručně. Ale bohužel, DigiPal 2TX je jinak kvalitní přístroj, modulátor ale nemá. To znamená, že do koaxiálu žádný jiný než digitální signál z antény nejde a vy nemáte co naladit. Nejednodušší řešení by byl jiný STB s modulátorem, například:
DI-BOX T-30
SENCOR SDB 1066T
SENCOR SDB 1067T
Strong STR 5216
V parametrech STB musí být výslovně uvedeno RF-modulátor, UHF modulátor, apod. a raději se na to i tak zeptejte prodejce.

Pokud máte v okolí šikovného elektrikáře nebo televizního opraváře, mohlo by existovat ještě jedno řešení. Některé staré TV mívaly místo Scartu tentýž vstup vyvedený na jiný typ konektoru - používal se myslím šestikolíkový kulatý DIN konektor . Prohlédněte si tu TV pořádně zezadu, zda nemá vstup pro nějaký podobný konektor. Pokud ho najdete a bude u něj na krytu TV označení písmeny AV, AV-in nebo VIDEO, pak by dal možná sehnat (ale spíš by se musel vyrobit) propojovací kabel SCART-DIN.
Pozor, pětikolíkový DIN konektor se používal jako zvukový výstup pro magnetofon. Ten je vám k ničemu. U něj by byla značka jako na obrázku.

doplněno 30.09.12 15:10:

Nějak jsem nevložil ten obrázek. Tak pokus č. 2

doplněno 30.09.12 17:01:

bmbx: Konektory ano, ale nenašel jsem v nabídce e-shopů hotový propojovací kabel SCART - DIN A/V. Přeci jen už je to historie...

Jak naladit septobox

hodnocení

0x

Když ne novou TV, pak teda zbývá přikoupit modulátor:

klelektronik.cz/...

doplněno 30.09.12 15:42:

zkrat:

DIN A/V pořád existují a dají se koupit:

gme.cz/...

doplněno 30.09.12 17:11:

Historie/ nehistorie - takovýhle nesmysl ještě v prodeji je *smich*

kanera
hodnocení

Televize je stará colorka 425,určitě se na ten šesti kolík mrknu jestli tam je.Pokud by tam byl je to složité propojit scart na ten DIN A/V?Pokud bych odskřípl jednu zástrčku scart najdu tam barevně odlišené drátky,které se pak přeletují na ten DIN?S letováním mám trochu zkušenosti.Jinak děkuji všem za rady.

Ano, některé dráty ze scartu byste přepájel na ten DIN. Nebylo by to zase tak složité, ale jestli je to Tesla color 425, ta, pokud vím, nemá vyvedený žádný A/V vstup. Pokud bych se v tom mýlil, dejte vědět a dám vám sem zapojení toho kabelu.

Já se taky obávám, že tento model žádný A/V vstup nemá. Je několik možností, buď si pořídit ten externí RF modulátor, nebo to zapojit přes nějaké staré VHS video (ty je měly), nebo si nechat někým ten A/V vstup na TV udělat - není to zas takový problém, pokud není TV šasí živé, což bývalo hlavně u elektronkových TV, ale setkal jsem se i s plně polovodičovou TV, která byly z nepochopitelných důvodů galvanicky se sítí a udělat na ní A/V vstup bez oddělovacích optočlenů bylo nemožné...

Návod na AV vstup přímo na tuto TV je zde

kanera
hodnocení

Na aukru je modulátor UHF ke koupi za 99Kč.Dal by se použít?Má tam jakésy napájení 5V.Díky moc.

Použít by šel, ale
já mám z té nabídky dojem, že jde o typické DoDo (dodělej doma) a prodejce nabízí pouze vlastní modulátor, ke kterému byste musel dobastlit nějkakou krabičku s vstupními a napájecími konektory, doletovat odpor s kondíkem a sehnat napájecí zdroj, čímž zdánlivě výhodná nízká cena poněkud naroste. Jestli není výroba podobných udělátek váš koníček, pak doporučuji raději koupit hotové zařízení s plnou dvouletou zárukou: buď tenhle (má vstup scart), nebo ten, na který bmbx dával odkaz o něco výš.

Případně, když už bastlit, tak dobastlit A/V vstup podle návodu od pepra.

kanera
hodnocení

Dám na Vaše rady.Jinak všem moc díky.

gumidek*
hodnocení

0x

Tuším, že oravan měl tenhle AV vstup. Colorky měli SCART nebo jen koaxiál, ale kdyby tam náhodou byl...

Jak naladit septobox #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]