Nejste přihlášen/a.
prosím o radu z ničeho nic mi přestaly fungovat zásuvky v kuchyni ale jinak celý byt mi funguje. Je možné že je to jističema? všimla jsem si že u jednoho trojjističe (nevím jak to pojmenovat, jsou to tři části ale jen jedna páčka), je jeden ze tří kabelů uvolněný . prosím poraďte jestli to zvládnu sama opravit nebo jestli jsem v háji . děkuji moc
Ano je to možné, může jít právě o drát k zásuvkám. Pokud si vypnete hlavní jistič (u elektroměru), můžete zkusit drátek vrátit na původní místo do svorky a pořádně přitáhnout šroubek. Ale opatrně, pokud se na to necítítem raději pozvěte odborníka. Nebo aspoň souseda, ať to nezabije Vás!
Uvolněný kabel je potřeba dotáhnout - a není to složité (nemusí to závadu vyřešit, ale může)... Jen - nechci působit jako ´hnidopich´- soudím jen z formulace dotazu - ale nenašel by se poblíž nějaký zručný soused? Elektrika není složitá, ale přecejen chce ´své´...
Pokud se soused ´nenajde´:
1. najdi si fungující baterku (svítilnu)
2. z nářadí si nachystej aspoň fázovku a vhodný šroubovák na "dotažení kabelu"
3. vypni hlavní jistič bytu (asi je v rozvodné skříni na chodbě)
4. fázovkou zkontroluj, zda nejsou kabely pod napětím,
a) pokud nejsou, dotáhni kabel podezřelý i všechny okolo
b) pokud jsou, vypni hlavní jistič bytu (bod 3.) a pokračuj bodem 4.
5. máš-li dotažené šroubky, zapni hlavní jistič a poté i jistič(e) v bytě
Fungují-li nyní zásuvky,podařilo se závadu odstranit - pokud ne, je závada jinde...
moc děkuji sice jsem to tam zvládla dát ale problém se tim nevyřešil, asi zavolám zítra servis. dokonce se mi ani nic nestalo, prostě jsem asi holka šikovná ale moc děkuji
Co by ne. Dotáhnout šrouby zvládnete.
Kámošovi přestal z ničeho nic hřát bojler. Prošel vedení a zjistil, že u jističe bojleru nebyl drát dotažen šroubem mezi příložkou a třmenem ( jistič IJV 10A) ale byl zasunutý vedle šroubu. Fungovalo to tak asi 10 let...
A jaký je to jistič? Nejsou to ty černé bakelitové?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.