Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vadné jističe

Od: ppetit* odpovědí: 9 změna:

prosím o radu z ničeho nic mi přestaly fungovat zásuvky v kuchyni ale jinak celý byt mi funguje. Je možné že je to jističema? všimla jsem si že u jednoho trojjističe (nevím jak to pojmenovat, jsou to tři části ale jen jedna páčka), je jeden ze tří kabelů uvolněný . prosím poraďte jestli to zvládnu sama opravit nebo jestli jsem v háji . děkuji moc

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Paní, raději do toho nehrabejte a pozvěte si nějakého elektrikáře. S elektřinou neni sranda.

doplněno 19.09.12 22:41:

Plynovou trubku byste také nevyměňovala ne?

hop®
hodnocení

3x

Ano je to možné, může jít právě o drát k zásuvkám. Pokud si vypnete hlavní jistič (u elektroměru), můžete zkusit drátek vrátit na původní místo do svorky a pořádně přitáhnout šroubek. Ale opatrně, pokud se na to necítítem raději pozvěte odborníka. Nebo aspoň souseda, ať to nezabije Vás! ;)

mowla*
hodnocení

3x

Uvolněný kabel je potřeba dotáhnout - a není to složité (nemusí to závadu vyřešit, ale může)... Jen - nechci působit jako ´hnidopich´- soudím jen z formulace dotazu - ale nenašel by se poblíž nějaký zručný soused? Elektrika není složitá, ale přecejen chce ´své´...

;)

Pokud se soused ´nenajde´:

1. najdi si fungující baterku (svítilnu)

2. z nářadí si nachystej aspoň fázovku a vhodný šroubovák na "dotažení kabelu"

3. vypni hlavní jistič bytu (asi je v rozvodné skříni na chodbě)

4. fázovkou zkontroluj, zda nejsou kabely pod napětím,

a) pokud nejsou, dotáhni kabel podezřelý i všechny okolo

b) pokud jsou, vypni hlavní jistič bytu (bod 3.) a pokračuj bodem 4.

5. máš-li dotažené šroubky, zapni hlavní jistič a poté i jistič(e) v bytě

Fungují-li nyní zásuvky,podařilo se závadu odstranit - pokud ne, je závada jinde...

;)

ppetit*
hodnocení

moc děkuji sice jsem to tam zvládla dát ale problém se tim nevyřešil, asi zavolám zítra servis. dokonce se mi ani nic nestalo, *frajer*prostě jsem asi holka šikovná ale moc děkuji

praivo*

Zkus sem dát fotku aktuálního stavu, možná ještě něco vymyslíme :)

ppetit*
hodnocení

tak prý mám vypálený jistič *zed* nemilá záležitost ale lepší než vypálený byt . ale moc děkuji za ochotu pomoct díky;)

hodnocení

0x

pokud jste vzručná a trošku víte o elektrice tak to asi dokážete opravit ale pozor na to že eletrika zabíjí

nebo si na to zavolejte elektrikáře na ten drátek

technoman*
hodnocení

0x

Co by ne. Dotáhnout šrouby zvládnete.

Kámošovi přestal z ničeho nic hřát bojler. Prošel vedení a zjistil, že u jističe bojleru nebyl drát dotažen šroubem mezi příložkou a třmenem ( jistič IJV 10A) ale byl zasunutý vedle šroubu. Fungovalo to tak asi 10 let...*sok*

doplněno 20.09.12 21:30:

A jaký je to jistič? Nejsou to ty černé bakelitové?

ppetit*
hodnocení

jo bakelit to připomíná *smich* ale i když jsem to zvládla přišroubovat tak to stejně nešlo a víc bych se do toho asi nepouštěla, jsem trošku kopyto *hi*. ale děkuji moc

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]