Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak regulovat střídavý proud, do 15V a 10A?

Od: korny odpovědí: 17 změna:

Stavím regulaci pro toroidní transformátor, který má napájet halogenové žárovky o nízkém napětí. Mám nakoupené tři trikaky BTB12. a koukám, že všude píšou jen o regulaci 220V. Já potřebuju 15V 10A, 12V 8,33A, 12V 1A. To jsou všechny vývody z trafa. Myslíte, že by to šlo regulovat s U2008B?(ty už mám také) Na výstupu, těsně přd žárovkou je pak paralelně voltmetr s atmelem, pro každou větev jeden.

Děkuji za všechny návrhy.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Také jde regulovat jen primár a ty halogenky tím regulovat hromadně,pokud to jde.

JABRAKA

kamill*

toto je cesta pre laika ,ktorý nevie a nemá staršie AR ,kde sa problem 100x riešil -kúpte si hotový tyristorový regulator cca 400W za 500 pre lustre a ten má hotové hlavne odrušenie -čo vám ,ked neviete zapojit asi nič nehovorí?

kamill:

kupovanou regulaci by musel stejně předělat na 15V, protože regulovat tím přímo trafo je docela zvěrstvo ;)

doplněno 14.09.12 19:48:

Náš obvod MAA 436 měl k sobě ještě o malinko míň součástek, ale asi bude problém jej sehnat.

kamill*

ja som podporil Jabrakovu verziu ,ktorá má iba jediné " zverstvo" v tom ,že ak sa tyristor otvori trebárs iba na 30 stupnou ,tak na sekundáry trafa bude sínusovka iba znetvorená ,čo pre odporovú zataž žiarovky asi nevadí .Reagoval som aj na otázku tazatela ,že nevie ako triak zapojit -on to nevymyslí ani nevyhladá .

Regulovat primár není špatný nápad, ale regulovat jej tyrystorem / triakem je jen riziko zvýšeného rušení a na sekundáru budou velké napěťové špičky.

korny
hodnocení

Triak zapojit umím, ale chci mu udělat tu regulaci. Datasheet je na mě trochu složitý, holt jsem ze školy dlouho.

korny
hodnocení

Dá se koupit v brně, ale stojí 4x víc, než jeden u2008b. Beru to jako záložní plán. Prý by tam měla být možná regulace i těch nižších napětí.

korny
hodnocení

Obávám se, že AR mám od roku 1954, ale zapojení, co se mi líbila byla ze starších dílů používají 220, mají zbytečně moc diod, protože nebyly diody na 33V atd. Spousta součástek se již nedá sehnat. Střídavý proud jsem doposud řešit nemusel, navrhnout a vyleptat si dps není problém. Jen to zapojení. Zkusím tedy ještě laborovat, ač se mi moc nechce měnit 10x rezistory.

Chtěl jsem si to nasimulovat v proteus 7.7 (isis), ale tam u2008b není. Neznáte alespoň podobný obvod, který by se dal nasimulovat?

praivo*

TCA785 - v datasheetu je i zapojení na 15 V (pokud jsem to dobře pochopil). Jen ta cena (174 Kč)...

korny
hodnocení

Paráda. Děkuji, ten TCA785 bude má záchrana. Nejdřív tedy zkusím vychytat U2008B při neúsúěchu U217B, aposlední šance je TCA785, který si řádně nasimuluju, ale také zaplatím :)

korny
hodnocení

Právě tomuto bych se chtěl obloukem vyhnout.

hodnocení

0x

Regulovat můžete pouze napětí, proud určuje zátěž (žárovka) kterou do obvodu zapojíte. Podle těch Atmelů na každé větvi, jsem z toho na větvi ... *jasne*

korny
hodnocení

Tak tedy napětí. Ty voltmetry jsou jen ukazatele, kolik tam jde šťávy. Hlavně jde o tu regulaci, jak to zapojit?

Samozřejmě, že triakem lze regulovat i 15 voltů střídavých.

korny
hodnocení

K tomu už jsem se dopídil (google už se mi směje.. ) Otázka je jak použít ten u2008b? S datasheetem docela zápasím. Nevím, jak mám navrhnout ty rezistory. R 1 bych nechal kolem 1.2K, ale tím končím.

Jetště bych změnil R2 a zbytek by neměl být na změně napájení závislý.

hodnocení

0x

A v čem je problém? Podle datasheetu U2008B je jeho minimální napájení -14,5V, všechny ostatní součástky jsou, napájeny z tohoto napětí, takže není co měnit a přepočítávat. Prostě R1 by se mohl vynechat a R2, kterým je vedeno napětí pro fázové řízení přepočítat tak z něj lezlo max. 9V při proudu 2mA...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]