Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký kondenzátor na relátko

Od: marty* odpovědí: 29 změna:

Dobrý den,chtěl bych se prosím zeptat,potřeboval bych si koupit 12V auto relátko spínací a sháním k tomu nějaký kondenzátor aby se spozdil odpad relátka..Na relátko půjde impuls s centální řídící jednotky půl sekundy a potřeboval bych aby kondenzátor udržel napětí dalších 10s pro čtyři 5cm led pásky..O co bych si měl říct v obchodě.. Bohužel v elektrice se moc nevyznám,proto nevím jakou kapacitu si vzít..Děkuji

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nevím jestli na tak dlouhý čas bude stačit jen kondenzátor, dost záleží, jaký odběr vaše relé má v sepnutém stavu. Vyzkoušejte 2200 mikro F, investice pár korun a hned uvidíte co to udělá.Nezapomeňte, že v autě je sice 12V ale špičkuvě klidně 2x tolik, proto kondík třeba na 25V, pozor na správnou polaritu.Může se taky stát, že ten dlouhý impuls bude vadit řídící jednotce, pro jistotu to můžete ošetřit diodou v propustném směru.

marty*
hodnocení

Relátko bude klasický spínací na 30A,tam by měl byt odběr někdě kolem 130mA?Je to možný?No chtěl jsem to udělat právě tak že jednotka dá signal půl vteřinovej,tím sepne relátko,a seplé relátko nabije kondenzátor,aby tak když po půl vteřině relatko rozepne aby kondík si udržel to napětí a nevadilo nic jednotce..Snad jsem to pochopil já dobře a dobře vysvětlil

hodnocení

0x

Jo, jo chopl jsem, ale těch 130mA ten kondík celkem rychle vycucne, proto čím menší odběr, tím dýl to přidrží. A pokud bude relé sepnuté, bude celou dobu na pinu té řídící jednotky plné napětí. Ten vývod může obsluhovat více funcí a tehdy by to mohlo vadit.

marty*
hodnocení

Tak ted už se v tom zamotávám je:( Spíš by mě měl zajímat odběr ledpásku který tam chci dát než relátka ne?Relatko chci jen aby mě nabilo kondik za ten půl sekundy a led pásky budou odebírat z kondíku

Na rosvícení LED potřebujete 12V a nevím kolik A, to vám obslouží kontakty relé, žádný problém. Ale to relé, aby seplo a vydrželo v tom stavu 10s, potřebuje taky energii. A tam je problém! Jak kolega předemnou správně podotkl, impuls je příliš krátký na nabití kondenzátoru, ale i kdyby se nabil řádně, musí mít dostatek energie k tomu, aby to relé udržel těch 10s v sepnutém stavu.

hop®
hodnocení

0x

Řešeni nebude tak jednoduché, pokud jsem tedy pochopil Vaši myšlenku...

Kondenzátor nebude asi možné nabíjet z CŘJ, nabíjecí proud bude příliš vysoký a pokud ho omezíme tak se kondenzátor za 0,5s nestihne nabít.

Pokud bude kondenzátor nabíjen přes spínací kontakt relé přímo z pojistky 12V, po sepnutí bude nabíjen stále a relé tedy nevypne.

marty*
hodnocení

Kondenzátor jsem chtěl nabít skrz zamykací impuls na dálkovém centrální alarmu...Takže ten impuls co jde k motorku dveří..Jedná se o myšlenku toho že jsem chtěl dálkově zamknout auto a aby se rozsvítili led pásky právě na 5-10s...A zamykací impuls je 0,5s nebo 4s,jenže když dám 4s zamykací impuls a připojit na to rovnou led pásky tak do motorku pujde 4s proud,abych je neodpálil takže jsem to chtěl udělat radeji přes relátko a kondenzátor

hop®

Aha, takže asi takhle?

12V - přes pojistku, samozřejmě

RE - s proudem, který zvládne CŘJ

R - rezistor, který omezí počáteční nabíjecí proud kondenzátoru

C - elyt kondenzátor (nechtělo se mi kreslit polaritu)

LED - pásek, patrně ještě s předřazeným odporem

doplněno 05.09.12 10:24:

jen se snažím zobrazit Vaší pravděpodobnou představu... ;)

Jaký kondenzátor na relátko
Já bych spínacím impulsem sepnul jen relé s malým kondíkem paralelně, jen na kratší přídrž. To relé by jedním přepínacím kontaktem při přitažení připojilo kondík na napětí. Ten by se nabil. Až by relé odpadlo, nabitý kond. by připojilo na ty LED.
Teda střed přep. kontaktu na + kondu, na klidový krajní připojit LED, na pracovní krajní ostré +
Přitáhne - nabije kond, odpadne - napájí LED dn vybití kondu.
doplněno 05.09.12 10:22: Jasné, že se jedná o dva kondenzátory. Menší na relé a větší na LED.
doplněno 05.09.12 10:40: Zapojení napájení relé je jasné. Nakreslil jsem prstem na dotykáči zapojení kontaktů relé. Nic moc, pro pochopení stačí.
Jaký kondenzátor na relátko #2
marty*
hodnocení

Přesně tak bych si to představoval jak náčrtek od hop i od hejkala se to dalo,tu první čast jsem takhle chtěl udělat,ve druhé to už nechápu..Takže ted vymyslet jak to vybrat a udělat nejjednodušeji za pár korunek..Nebo s čím mám přijít do GM?Mě se jim to bude asi špatně vysvětlovat

Moje zapojení má výhodu v tom, že velký kondík pro LED se dostatečně nabije bez jakéhokoliv odporu za čas, dokud zpožděně drží relé. A LED svítí podle kapacity kondu, zvětšováním C se dá nastavit čas.
Použil bych tam co nejmenší relé na 12 V, to 30 A je zřejmě proudově předimenzované.
doplněno 05.09.12 11:52: Nic ti nebrání přidávat kondenzátory a tím prodlužovat čas. Nebo dát jiné LED.
Stále nevíme, na co konkrétně ty pásky budou!
Můžou existovat i jiná osvědčená řešení!
marty*
hodnocení

Takže koupím co nejmenší relé na 12V, chtěl jsem takové ro autorelátko a to nejmenší je právě 30A takže mohu použit přepínací relátko 2A třeba? tj tohle? hadex.cz/... a kondenzátor teda může být ten na 25V 2200u?F

marty*
hodnocení

Jinak pásky budou pod klikama,při zamknutí či odemknutí se rožnou na par vteřin osvětlení klik..Měl jsem to takhle na první autě ale napojeno přímo na alarm jablotron kde byl prodlužovací impuls na dojezd oken,ten trval 4 vteřiny takže jsem zamknul a místo dojezdu oken který nešli nainstalovat tak jsem tam udělal podsvětlení

hodnocení

0x

LED pásek s 60-ti diodami sežere v pohodě 0,5A, velmi pochybuji, že to zpoždění které má vykrýt kondenzátor bude vůbec vidět. Podle mě cesta vede spíš tudy: skoda.panda.cz/... (Zpožděné vypnutí osvětlení interiéru) Proč tam prostě neprásknou kondík a hotovo?!? Protože to nefachá :)

marty*
hodnocení

Já tam budu mít pásek s 12ti diodama,takže odběr 0,1A by ten kondík na pár vteřin mohl vydržet nebo ne?

A co dvě relátka? Jedno co by jen odlehčilo řídící jednotce a svými kontakty by nabilo kondenzátor co by držel druhé relátko, to by spínalo LED...

marty*
hodnocení

Nevím jestli by ten kondík udržel to relátko dostatečně dlouho seplé,to ho tam nemusím ani dávat...ta řídící jednotka stejně dá jen impuls 0,5s a pak nemá s tím co dočinění,prostě přivede štávu a zase vypne

Ten impuls do velkého kondenzátoru by mohl jednotku odpravit, proto jsem navrhl dvě relátka. To první relátko svými kontakty v pohodě nabije i velký kondík za 0,5 sec. a to druhé relé bude držet dokud se kondík nevybije.

doplněno 05.09.12 12:16:

Ty LED může sepnout i malé relátko a tam lze i kondíkem řádově 100uF dosáhnout několik desítek vteřin...

marty*
hodnocení

Tak asi máš teda pravdu:) Tak šlo by kdyby si mě sepsal teda co koupit čeho aby mě to fungovalo i s jakyma kapacita abych přišel do obchodu že chci to a to..bohužel elektrika je mocná čarodějka na mě a furt mě překvapuje jak se v ní nevyznám,zapojovat mi to bude známej ale ten ted odjel tak se ho nemužu poptat ani..Děkuju moc

mart*
hodnocení

Ale ten obrázek od uživatele hop se mě zdá taky hodně v pořádku a nic co by nešlo pokazit ne?Takhle jsem to chtěl nějak zapojit až na ten rezistor

Není v pořádku, ten rezistor zpomalí nabíjení a co se náhodou pomalu nabije, to LED rychle vybije, takže to nemá žádný smysl, dioda možná trochu blikne :D

Vidím, že o elektrice toho víš velmi málo.
Stačí ti jedno relé, třeba i to, co jsi dal odkaz. Kup dva nebo tři kondy okolo 2000 uF, jeden dej paralelně k vinutí relé, na jednu stranu vinutí dej mínus kondu a připojení na kostru. Na druhou stranu vinutí plus kondu a přívod impulzu z jednotky.
Zapojení kontaktu relé už jsem ti popsal a nakreslil.
Napřed vyzkoušej jen jak běhá relé na impulz od ŘJ, bez kondu a s ním.
Potom můžeš zkoušet propojit ty přepínací kontakty a LED, a zjišťovat čas svícení. Já bych použil jen po jedné Ledce pod každou klikou, a ještě k tomu difuzní, budeš mít menší odběr, déle budou svítit.
Přes den ty pásky nebudou mít efekt a po tmě bude stačit kliku osvětlit i jedna LED.
Ale udělej si to jak chceš. Vyzkoušej všechny návrhy, aspoň se něco naučíš.
doplněno 05.09.12 14:14: Nakreslil jsem zapojení, doufám, že v něm kolegové nenajdou zásadní chybu.
Jaký kondenzátor na relátko #3
marty*
hodnocení

Díky za pomoc a za nákres,snad to vyjde podle představ..jinak tam chci dát ty pásky jelikož svítí pěkně a hlavně po celé delce,jsou zalité a mam je tam připravené už jen na zapojení čekám..Takže dám na návod podle hejkala,za tohle mu ještě jednou díky snad to vyjde..Nakoupim ty věci co byly napsáne...Jedno relé a 2-3kondíky..Připadně když to budu chtít dat i na odemykací impuls tak to stejné jen s jiným drátem od řídící jednotky?je tomu tak?

marty*
hodnocení

Ty kondíky mám koupit na jaké napětí?16V nebo 25V..Jinak relátka snad koupím co nejmenší a bude stačit i 1A

hodnocení

0x

Vyzkoušet, uvidíš sám, já si myslím, že tě výsledek nenadchne. Nebo varianta dvě, přivézt k tomu pásku impulz který je určený pro blinkry. Ale ty to chceš asi s jiným efektem.

doplněno 05.09.12 12:17:

U varianty s blinkry by mohlo relé s kondíkem vykrýt časovou prodlevu a pásek by ti svítil trvale! Teda v případě, že blinkry při zamykání bliknou vícekrát.

wlezley:

takovéhle 3,14čoviny jsem si vyráběl když mi bylo 8 let a chodilo to pěkně :D

hodnocení

0x

Našel jsem tady relé BOSCH 12V které spíná vyhřívání sedaček. Zdroj 13,5V kondenzátor 2x 1500M/35V (vše ze šuplíku) a o nějaké časové prodlevě nemůže být ani řeč. Když zavřu obě oči, líně po vteřině odpadne. Možná nějaké relé s opravdu nízkým odběrem. Obyčejný zdroj do zásuvky na kterém svítí LED, po vytažení ze zásuvky svítí 2, 3, 5 vteřin? A to je jedna LED, filtrační kond v tom zdroji v v řádu tisíců mikro. Ano, fyzikální zákony platí.

hodnocení

0x

A co takhle místlo relátek použít nějaký tranzistor? např.: BUZ11

A nemuseli by se muset dávat tak veliké konedenzátory.

Takhle přes tento tranzistro máme na chatě jakési schodišťové osvětlení lišilo by se to akorát tím že by se tam dal vybíjecí odpor paralelně k tomu kondenzátoru.

Ale to záleží na tazateli...

doplněno 05.09.12 14:40:

omlouvám se za gram. chybu místo nemuseli má být nemusely.

hodnocení

0x

No, každopádně je blbost používat automobilové relé, které žere pomalu víc než dokáže sepnout :D. Prostě lze použít podstatně menší relé, které bude na sepnutí LED stačit a tam bude kondenzátor o několika 100uF dělat slušnou prodlevu. Ale jasně proč dělat něco jednoduše, když to jde složitě *haha*

doplněno 05.09.12 23:51:

Na hejkalově nákresu bych použil diodu, aby se kondenzátor (případně) nevybíjel zpátky přes ŘJ a další diodu obráceně na relé, aby nekopalo naindukovaným napětím.

Osobně bych to řešil těmi dvěmi malinkými relé, kondenzátor by vyšel malý a LED by svítily déle bez plynulého pohasínání.

doplněno 06.09.12 00:00:

Až budu mít prostředky tak případně zítra nakreslím :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]