Nejste přihlášen/a.
A jsme zase u toho...To je problém toho, že si DLSR koupil člověk, co si předtím nepřečetl žádnou teorii, že?
Podívejte..když fotíte za tmy, nebo v šeru...a zvláště na nízké ISO, pak Vaše zrcadlovka nefotí "opožděně", ale délka otevření závěrky musí tu "tmu" kompenzovat tak, že je otevřena déle..To znamená že za denního světla fotíte např. s clonou f8 a časem 1/500s...na ISO100. Ve tmě nebo v šeru pokud budete mít nastaveno také ISO100 a f8, pak Vám čas vyjde klidně násobně delší...tedy bez problémů 1/20s...nebo i v sekundách..Uzávěrka se tedy otevře, zrcadlo sklopí...ale pak nastává prodleva...s otevřenou uzávěrkou..., než se zrcadlo sklopí...a závěrka uzavře.
Rozmazaný obraz je důsledkem dlouhé expozice, při které nefotíte ze stativu...a z ruky by to neudržela ani Kateřina Emmons...
Zaostřit zcela určitě jde..., ale prostě něco děláte špatně..Také je otázka zda se jedná o statické nebo pohybující se objekty.
doplněno 27.08.12 08:52:P.S.: jestli chcete, pošlete mi mailem nějaké foto které se Vám nezdá i s exifem...ale na 99,9% to bude jak píšu..
Buď tedy při sníženém osvětlení musíte použít blesk, nebo nastavit vyšší ISO...800,1600,3200...kam až to kvalitativně "snesete".., protože samozřejmě čím vyšší ISO, tím horší výsledná fotografie (proti nižšímu ISO).
Taky mne neustále překvapuje, že si poměrně drahý přístroj koupí člověk, který s ním absloutně neumí zacházet. Je to pravda, že to je prostý princip jdnooké zrcadlovky. Zmáčkne se spoušť, v šeru nebo ve tmě se změří expozice, která je podstatně delší, než při příznivých světelných podmínkách, musí se sklopit zrcadlo-to je to zčernání displeje, pak se otevře závěrka a udělá se snímek. Jenže opravdu žádnou věc neudržíte vteřinu absolutně bez pohybu, takže je výsledek rozmazaný. Alůe to opakuji to, co napsal rádce přede mnou.
Moje rada by spíš byla, z Canonu vyjmout baterii, odložit ho na nějaké klidné místo a koupit si nějaký malý kompaktík, na kterém se dají naučit ty naprosté základy fotografování. JInak jste investoval solidní peníz do přístroje, který nejen že nevyužijete, ale ani nebudete schopen ovládat.
Jedná se o statické i pohybující, ale s bleskem je to poměrně dobré.. Já vim, říkal mi to každý, že si to nemám kupovat, ale začínal s tím určitě každý.. a chce to jen čas.
Ano, nepochybně začínal každý...
Nicméně ono je tak nějak lepší (v tomto případě určitě) si nejdříve nastudovat základní pojmy...techniku...postupy..atd., a teprve potom kupovat DLSR (pokud ji člověk vůbec potřebuje - což co si budeme nalhávat. 95% jejích vlastníků není, zejména v dnešní době).
Tady ani nejde o čas, ale o POCHOPENÍ základních principů...a fyzikálních a optických zákonitostí.., což samozřejmě lze i u fotoaparátu za 1500Kč..
Jak píše kolega "jerrymungo", pokud budete děla papírové fotografie 10x15cm (pokud na papír fotky vůbec budete dělat), pak je zrcadlovka zcela zbytečná..dtto na prohlížení fotografií na monitoru.
Zkuste nejdřívě ČÍST teorii..., potom je pomalu zkoušejte s DSLR...ale hlavně u oho PŘEMÝŠLEJTE.
Když Vám něco nepůjde...hluboce se zamyslete PROČ to nejde...a PROČ je to tak jak je..
Jinak pokud Vás fotografování opravdu "nechytne", pak s DSLR snadno budete dělat horší fotografie než s kompaktem za 3000Kč z Makra..
doplněno 27.08.12 13:52:P.S.: Možná se budete divit, ale když se podíváme na takovou obyčejnou věc jako je držení zrcadlovky...Co je na tom složitého, že? A přitom 70% vlastníků DSLR ji neumí správně držet...
Taky mě fascinuje, když vidím "fotografa", jak drží foťák v jedné natažené ruce (v podstatě 3 prsty) ve výšce mírně nad očima a fotí krajinu. I když u lehkého kompaktu to za dobrých podmínek ještě vyjít může.
doplněno 27.08.12 14:12:Chce to nejen čas, ale taky móóóc trpělivosti a teoretických znalostí. Výhoda digitálního foťáku je možnost prakticky neomezaného opakování záběru, aniž by vás to finančně zrujnovalo. Vžijte se do doby, kdy vyšel jeden barevný snímek 9x13 cm na 10,00 Kčs, na poměrně drahý film (přez 100,00 Kčs) se vešlo 36 obrázků a jestli se Vám snímek povedl jste zjistil až po několika hodinách práce v temné komoře... Možná taky proto vznikaly kvalitní fotky. Každý si 2x rozmyslel, než stiskl spoušť.
doplněno 27.08.12 14:13:(doplněk patřil "Penquinovi")
Mě dneska fascinuje "fotografů" ikdyž já taky ještě, tak nejsem dobrá, tak takový chyby nepřehlídnu ani já.
No pořád něco někde čtu a když nevim, tak si to najdu a když už to jinak nejde tak se budu ptát. (Mám problém si něco delšího zapamatovat)
Já dělám chybu v tom, že si nic předtim o tom nezjistim a pak jsem z toho v rozpacích. No nic příště už budu vědět a teď budu studovat manuál a zkoušet jak to jen půjde.
Existuje spousta různých školení a kurzů pro začátečníky i pokročilé...ale drtivá většina je placených..
I když si koupíte knihu starou 30 let, stejné principy platí i dnes..(a to nemluvím o kompozici a skladbě obrazu, to jsou pravidla platná již v antice...). Samozřejmě asi k ničemu Vám bude kapitola o vyvolávání klasického filmu...a naopak by jste možná uvítala kapitolu "práce s formátem RAW...ale to už se dá "doučit".
V manuálu fotoaparátu jistě najdete pár užitečných věcí...a je zcela nezbytné svou DSLR znát (případně si manuál ofoťte či zkopírujte a noste ve fotobrašně sebou).
Pak je lepší se na fórech ptát na konkrétní specifické věci...a ne na otázky typu "jak lépe fotografovat"...Snad si rozumíme.
Je jasné, že s bleskem jsou snímky dobré, rozhýbat takový snímek už chce cvik...
Ale jako by jste si asi s ještě mokrým řidičákem nekoupil ferrari, ale spíš nějakou ojetinu, kde si můžete všechno vyzkoušet, tady je to podobné.
Já jsem v mládí taky nezačínal třeba s Hasselbladem, ale byl to poctivý bakeliťák, kde jsem si všechno vyzkoušel a ověřil si, jestli mne to bude vůbec bavit. A od té doby už jsem vystřídal asi deset fotoaparátů, každý ny vyšší a vyšší technické úrovni.
Brzo vám bude vadit třeba váha fotoaparátu, spousta hejblátek, které ani nepoužijete a nastavení, o kterých ani nebudete vědět, na co jsou. A nakonec uděláte pár fotek 10x15, nebo na ně budete koíukat na monitoru a zjistíte, že kolega, který vedle fotografoval nějakým kompaktem, má snímky lepší.
To je jasné. Já jsem měla digitální fotoaparát, ale už je to nějaký čas co jsem fotila, tak se taky do toho znova musím dostat a něco si připomenout Kdyby ještě fungoval, tak si nejdřív zkusím něco s ním, ale bohužel už nefunguje.
Možná taky bude dobré navštívit nějaký kurz - Neznáte nějaký?
Aby nevznikla mýlka, my tady nechceme nikoho odrazovat od fotografování, jen vás přichystat na úskalí, které vás čekají. Začátečník ve fotografování musí opravdu začínat od jednodušších přístrojů. Určitě vám to půjde, časem na všechno přijdete, ale, jak píše moudře kolega Martin, pro 95% fotografujících je takový přístroj nadbytečný.
Já mám taky na takové to "umělecké" fotografování doma jeden lepší přístroj, ale nebudete mi věřit, nejradši si s sebou nosím na běžné snímky obyčejný malý kompakt Canon, ideální i na dovolenou. A opravdu jsem třeba na monitoru zas tak velký rozdíl v kvalitě nepoznal.
Možná by Vám pomohla nějaká starší (až nejstarší) literatura o základech fotografování. V dnešní době je to už trochu úsměvné čtení, ale mnohdy je v takových knížkách spousta užitečných rad, které se hodí i v dnešní době. Třeba základy optiky, co je to hloubka ostrosti, k čemu je vlastně clona, proč jaký čas a mnoho dalšího. Vzhledem k tomu, že si tehdy musel fotograf všechno nastavovat sám a většinou bez přístrojů, jen odhadem, bývají tam rady velmi zajímavé. Nevím jak dneska, ale před časem bylo dost těchhle knížek k sehnání v antikvariátech za pár korun.
doplněno 27.08.12 20:40:Já bych doporučil třeba knihu Nová škola fotografie - H. Windisch
Pro mne takovou "biblí" je pořád letitá Kulhánkova příručka Černobílá fotografie. Sice tam byla spousta ideového balastu a názorných snímků rozjásaných dělníků, ale byla napsaná opravdu poctivě, učila se tam kompozice a technika na úrovni.
Ono je zajímavé i dnes si přečíst o vyvolávání a zvětšování, alespoň i mladá generace pozná, co jsme všechno museli absolvovat v červeném, nebo tmavozeleném světle koupelen, sklepů a půd.
Tehdy sepisovali příručky fachmani, takový Einhorn, Kulhánek, Feininger, senzace. A připomněl bych i Ludvíka Součka, který psal skvěle- třeba Fotografujeme na cestách, Cesty k moderní fotografii.
Krásná to byla doba, kdy se vzdálenost nastavovala odhadem, odhadovala se hloubka ostrosti, když se nastavila clona 8 a setina, muselo se vědět proč, znát stupně citlivosti...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.