Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabíjení baterií (článků)

Od: punker* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den.
Tak mám ještě jeden dotaz ohledně baterií,teda spíše jejich nabíjení.
Mám baterie Panasonic EVOLTA 2050mAh a nabíječku Energizer ch2pc-eu...bude bateriím vadit když je tam nechám dýl,nebo je to nabíječka která se řadí do řad ''chytrých'' a poradí si s tím? obal od nabíječky bohužel už déle nemám.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

data.energizer.com/... - je to ona?

Vzhledem k tomu, že nemá detekci typu baterie, bych ji k "chytrým"neřadil - což o to, nabíječka "si s tím poradí"- ale aku trpí...

;)

doplněno 22.08.12 15:30:

U takovýchto nabíječek je lépe hlídat si čas dobíjení a články včas vyndat... A nebo ji rovnou zahodit a koupit tu "chytrou"- dá se sehnat za pár set a baterky neodchází předčasně (mám 4 sady aku - což je asi tak 2x dražší, než rozumná nabíječka)...

doplněno 22.08.12 15:38:

Aha - tak to je stejná (nebo spíše ještě o něco horší) varianta... Jak jsem psal - nejlíp ztahodit a pořídit si lepší... ;)

Např.: gme.cz/... - aspoň...

doplněno 22.08.12 15:44:

Jedním nabitím ne, opakovaným přebíjením se ale ničí - dost rychle...

punker*
hodnocení

punker*
hodnocení

tak už jsem se dočetl že baterie se v ní nemají nechávat déle než je potřeba pro nabití,tak je budu muset vytáhnout dřív,ale pro ty baterie je to první nabití,neztratí tím kapacitu?

Nabíječka nabíjí příbližně proudem rovnajícím se desetině kapacity (alespoň u těch 2500mAh), to je nejšetrnější nabíjení akumulátorů, daň za to je dlouhá doba nabíjení a nutnost hlídat dobu nabíjení, ono totiž na to šetrné nabíjení nelze chytrou nabíječku ani vyrobit, při malých (šetrných) proudech nelze totož detekovat nabití pomocí tkzv. delta U a proto je nutné nabíjení ukončit na základě času.

doplněno 22.08.12 17:57:

Kapacitu neztratí, rozhodně si budou podstatně víc "lebedit" než v inteligentní nabíječce, která do nich pere velké proudy. Čas nabíjení není při těchto malých proudech kritický - hodina sem hodina tam. ;)

raadek*
Už jsem psal v minulém dotazu. Potřebujete pořádnou nabíječku která vám dá do pořádku baterie. Musí mít tedy funkce nabíjení, vybíjení, oživení, regenerace. Jinak budete kupovat pořád nové baterie, které budou rychle ztrácet kapacitu díky paměťovému efektu. Ale komu není rady ...

Paměťový efekt je dost rozšířená pověra a nabíječky s cyklováním (regenerací) vybíjením atd, je dost velká zbytečnost. Chce to kvalitní články (Eneloop, Recyko...) a pokud není spěch, tak obyčejnou nabíječku, pokud je spěch, tak obyčejnou rychlonabíječku, která bude mít detekci delta U a je to. Nic vic není potřeba ;)

praivo*
hodnocení

0x

V LIDLu nedávnou měli a možná ještě někde mají jakousi rychlonabíječku NiMH "značky" Tronic za 300 Kč. Mám ji už víc než rok a jsem plně spokojen. Používám články stejné "značky" (2500 mAh; 80 nebo 90 Kč za 4 kusy) a rozhodně je to lepší, než sada od GP s pomalou nabíječkou a 6 články po 2700 mAh, která stála 700,-...

doplněno 25.08.12 20:09:

"delta U" se označuje Delta Peak ;)

Jo značuje se delta peak, ale pokud napíšu delta U tak je asi jasné o co jde...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]