Nejste přihlášen/a.
Dostalo se mi do rukou asi 18 AA NiMH akumulátorů, převážně GP a Philips v kapacitách od 2300 do 2700. Většinu z nich používala švagrová ve foťáku a různých dětských hračkách a i když dostala instrukce, aby používala společně tutéž značku a kapacitu, tak to různě mixovala a nabíjela jak jí přišlo pod ruku.
Teď jsem je proměřoval a snažil se je všechny 2-3 vybít (ve svítilně) a znovu nabít, abych je trošku oživil.
Měl bych několik dotazů:
1. Některé články se svícením vybijí na cca 1.1 V. Hned po vyndání ze svítilny mají hluboko pod 1 V, ale po několika minutách se vrátí na cca 1.1 V. Některé články se vybijí pod 1 V a zůstanou pod ním,
některé měly dokonce 0.0 V, ale nabít jdou. Je to, že některé články byly na 0.0 V vodítko jejich stavu a kapacity?
2. Některé články se nabijí na 1.42 V, některé na méně, třeba 1.37 V nebo i 1.34 V - i jejich nabíjecí čas je kratší. Je výše výsledného napětí vodítkem jejich stavu a kapacity?
3. Mám celkem tři nabíječky na AA/AAA. Jedna je rychlá GP Powerbank, články s kapacitou 2500/2700 nabije za 90 minut a funguje dobře. Druhá je Konnoc, též rychlá, ale některé články nabíjela
jen 5-15 minut, takže nebyly plně nabité. Asi je vyhodnotila jako plně nabité, i když ještě nebyly. Tytéž články pak v GP šly normálně nabít naplno.
Třetí nabíječka je GP H500, ta je pomalejší, tam 4 AA 2500 články trvají cca 5 hodin, nabíjí menším proudem.
Která z nabíječek je k článkům nejšetrnější?
4. Dá se nějak rychle vyzkoušet stav a životnost baterky? Když je dám do nějakého zařízení (foťák, autíčko,..) po 4 kusech, tak se v tom jeden dva slabší kusy ztratí a ovlivní výsledek,
přestože ostatní baterky budou dobré. Změřit kolik má V je asi jen orientační.
Dát je třeba po plném nabití po jedné na několik minut do zátěže (svítilna) a pak měřit na kolik klesne jejich napětí? Je to měřítko?
Potřebuješ nějakou inteligentní nabíječku, která dokáže ty baterky jednak nacykovat (několikrát je sama vybije a nabije) a přitom ti ukáže i jakou mají ty baterky aktuální kapacitu. Zeptej se po elektrách, cena je orientačně kolem tisícovky.
.
Z toho co máš - těžko říct která nabíječka je lepší, dost záleží na tom do čeho to máš. Je totiž dobré když se baterky nabíjí podobně jako když se pak vybíjí. Třeba foťák nebo autíčko dokáže baterky rychle vyždímat, pak je dobré je i rychle nabíjet větším proudem. Pokud by ty baterky byly do třeba do dálkového ovladače (kde budou dlouho a nebudou se z nich brát velké proudy) tak je lepší je nabíjet spíš pomalu.
A "nejšetrnější" je ta nabíječka, která je nejinteligentnější a dokáže nejlíp monitorovat proces nabíjení a včas ho ukončit.
Nabíječky mám tři, všechny jsou inteligentní, ale neumí cyklovat. Moc se mi nechce kupovat další jen kvůli tomu, aby mi uměla vybíjet baterky. Zběžně jsem koukal a žádnou s vybíjením a měřením kapacity jsem nenašel. Nebyl by tip konkrétní model?
Použití je klasické (foťák, autíčko atd. kde vydrží týdny), žádné extrémy jako blesk, kde by se vyšťavily za hodinu, ani dálkové ovládání, kde budou dva roky.
Myslím, že vybít baterky a nacyklovat bych dokázal sám, stačilo by pár rad a odpovědi na položené otázky.
Díky, vypadá zajímavě, ale v diskuzi se vyskytuje dost problémů, jednak se zasekává a navíc je často špatné (nefunkční) tlačítko MODE, zřejmě je to levné provedení.
Nějaký bytelnější a lepší model by nebyl? Ansmann dělal zajímavé a kvalitní věci, ale našel jsem od něj už jen obyčejné nabíječky.
Mimo tří dalších nabíječek jsem koupil před cca 1/2 rokem tuhle z Lidlu:
Podle mne není špatná, i když kapacitu baterií nezměří..
Diagnostiku na špatné baterie ale má, nabijí pulsně...vybijí..oživuje baterie..
Kde jsi zjistil, že umí vybíjet a oživovat? Mám tu tuhle, akorát trochu starší (vyrobena asi 2010 nebo 2011), a nikdy jsem si nevšiml, že by kromě vybíjení dělala ještě něco jiného.
Právě tuhle nabíječku IPC-1L od Conrada mám a za tu cenu lepší neseženeš - pokud má umět i diagnostiku, vybíjení a oživování baterií. Přečti si k ní tohle . Problémy v záruce se řeší reklamací - a té mojí všechna tlačítka fungují (zatím) bez problémů.
Jestli si chceš připlatit, zkus se podívat na Maha MH-C9000 nebo některou jinou nabíječku z jejich nabídky (i když je to většinou IPC-1). Ale pořád potřebuješ něco, co umí diagnostiku a oživení baterií. Já od Ansmanna našel tuhle ENERGY16 , ale to jsi cenově úplně jinde. A tady to není o moc lepší.
Otázka byla jak poznat stav baterek. K tomu je jediná odpověď - na nějakou přesnou hodnotu je vybít a pak si na displeji přečíst kolik do nich nabíječka dobila.
.
Ale jak už naznačil i někdo další - slušná nabíjecí baterka (Eneloop etc.) stojí kolem 60 kaček za kus, je jednodušší a levnější koupit nové než pracně analyzovat balík starých baterií, které i při nejlepší vůli budou mít tak poloviční kapacitu než co je na nich napsané
Ony zas tak staré nejsou, jsou kupované před půl rokem, některé před rokem. Cyklů mají za sebou maximálně 20. Ale některé byly vybité do mrtě, některé ležely několik měsíců ladem. Jde mi o to je nějak protřídit a ty slabší vyhodit. ale když se skoro všechny nabijí na 1.37-1.42 V, tak musím testovat výdrž a na kolik se vybijí.
Nemíním s tím strávit mládí, ale ani to hned vyhodit.
1. Jestli si baterie neudrží výkon, zjistíte to rychle, při větší zátěži. např. svítilna.
2. Jsou nabíječky, které doukážou špatné baterie zjistit a tak zamezíte poškozením jiných.
3. Nabíjecí baterie AA stojí 59Kč/kus 2800. když si koupíte 4 kusy vydrží vás poměrně dlouho.
Myslím že to nestojí za takové řešení, ale raději koupit nové. Které jdou, nechat si je a ostatní vyhodit do speciální sběrny.
1. Ve svítilně svítí dloooouho. I ty slabší vydrží mnoho hodin, to mi přijde zdlouhavé.
2. Většina chytrých nabíječek funguje tak, že když má baterka pod 1V, tak jí označí za špatnou a nebaví se s ní. Stačí ji oživit nabitím v "tupé" nabíječce a jede zase dál a v plné kapacitě. Vlastní zkušenost a zkušenosti majitelů chytrých nabíječek - viz třeba odkazovaný Voltcraft.
3. Jde mi o protřídění, mrtvé baterie nehodlám křísit, to ani nejde.
Dělám to tak, že baterii nabiji a následně multimetrem měřím zkratový proud. Ty s proudem pod cca 2A pokládám za zralé na regeneraci a v případě neúspěchu jdou do kontejneru. Kromě inteligence rychlonabíječky spoléhám při nabíjení i na vlastní detekci zahřívání článku prstem a pokud se článek nadměrně zahřívá, je nabitý, i když nabíječka tvrdí něco jiného.
Zkratový proud (používám také) se nejlíp měří normálním ručkovým ampérmetrem (brzy po nabití), který má potřebný rozsah (cca 10A) a nejlépe malé tlumení (ručka rychle "skáče"). Dobu měření tak lze zkrátit na nezbytné minimum, aku tolik netrpí. Digitální multimetr v tomhle směru moc vhodný není, jednak trvá déle, než se hodnota ustálí a pak ještě než "hlava přepočítá".
Některé "líné" aku se ale ještě dají používat v méně náročných přístrojích jako rádio nebo hodiny, pokud nemají velké samovybíjení.
Vybírat a třídit nabíjecí články v takovém stavu je zbytečná ztráta času, už nikdy nebudou pořádně sloužit - vyhodit a koupit nové. Takové šaškárny se dělali tak před 30 lety, kdy ne vždy byly AA články v prodeji .
No právě, může být úplně nová, jednou použitá a když je vybitá do mrtě, tak jí nic nezachrání, už nikdy nebude dobře fungovat. Pokud se jí povede zprovoznit, tak většinou trpí velikým samovybíjením, řádově dni. Je to opravdu ztracený čas se tím zabývat.
Správně nabít, tedy dodat energii odpovídající 1,4 násobku kapacity. Vybíjet konstantním proudem, dokud napětí na článku neklesne na zvolenou mez. Obvykle 0,9 nebo 1,0V. Během vybíjení měřit čas. No a známe-li obě napětí, počáteční i koncové, proud kterým jsme to vybíjeli, a čas po který jsme to vybíjeli, není už problém spočítat kapacitu, kterou jsme ze článku odebrali, resp. kterou nám byl článek ochoten dát. Je s tím spousta práce, protože se tohle musí udělat s každým článkem zvlášť, ale zase získáte naprosto přesný obrázek o momentálním stavu Vašich článků. Rozmyslete to, jestli Vám to stojí za to. Pokud do toho budete chtít jít, tak se ozvěte, a já bych ten návod doplnil.
To je k ničemu a tazatel to asi tuší. Jedná se o 18kusů. I kdyby byl každý za 100kč tak má nové za 1800kč. Ta nabíječka stojí asi 1200-1600kč. To se prostě nevyplatí. Proto zřejmě chce znát stav baterií.
Stačí koupit nejlevnější nabíječku s delta U peak a nové aku bez samovybíjení (Eleloop, AlwaysReady, Recyko...), zkoumat použité akumulátory, oživovat je, cyklovat a měřit kapacitu (zvlášť u aku s normální technologii) je nebetyčná ztráta času a stejně ty aku skončí v koši.
doplněno 11.10.12 21:32:Tato je malá spolehlivá, zdroj má v sobě, nabíjí každý článek zvlášť, umí AA/AAA, Ni-Cd, Ni-MH.
Doporučená nabíječka má nabíjecí proud 2A,což se většině aku nebude líbit,Sanyo nabíječka určená pro Eneloopy nabíjí proudem 600mA.
Dnešní aku v pohodě takový proud snesou i když je to na úkor počtu cyklů, nesmíš ale věřit všemu co napíší, eneloopy se nabíjejí několik hodin, takže Inab rozhodně není 2000mA , možná tak v případě nabíjení jednoho článku a to se často nestává
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.