Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám problém zasekl se mi objektiv u foťáku, ale já s ním nic neudělala normálně jsem fotila pak jsem ho chtěla vypnout ale už to nešlo, když zmáčknu tlačítku zapnout tak foťák začne dělat takový divný zvuky a objeví se chyba objektivu nevíte co s tím je? myslíte že ho musim dát do opravny nebo je tam jenom nějaká špína kterou bych mohla vyčistit doma?
Setkal jsem s podobným problémem u přístroje renomované značky a komfortního typu, který nebyl možná dva roky vůbec používán ... Kalkulovaná cena za opravu by byla ale i tak zjevně nerentabilní. S vědomím nevratné škody jsem velmi velmi opatrně vpravil do mezer mezi pohyblivými částmi objektivu kapičku mazání (už si nepamatuji, zda to byl silikonový olej nebo Kontox apod) a pak postupně zkoušel funkci - zda se to nerozchodí. A rozchodilo se po více trpělivých krocích. Myslím si, že hlavní je nepřehnat to s tím čistidlem či mazivem - pak by došlo asi ke zničení optiky. Možná je také dobré dát mazivu čas a polohu přístroje postupně měnit, aby se to dostatečně rozneslo. Ale v daném případě se podařilo, přístroj pracuje dodnes. S podobnou zkušeností jsem se pak setkal už vícekrát od lidí, kteří o těchto věcech vědí víc, ale je to "o hubu" nebo chcete-li "o ústa". Někdy to ale může být záchrana pro oblíbený přístroj, jehož profesionální oprava by byla většinou nerentabilní. Profesionálům se velmi omlouvám.
dedabrno:
je otázka, zdali si zaslouží označení "profesionál" člověk, který mění celé díly za nehorázné ceny, nebo šikovný jedinec co si s tím poradí a opraví přístroj na dluho a za zlomek ceny a jednoduchými prostředky. :D
Nebo-li - z dokonalým vybavením to dokáže každý blbec, ale bez něj to je umění
...a teď čekám jak se zase někdo bude čertit...
Zaseklý mechanismus vysouvání objektivu, převodovka pohánějící objektiv je menší než hodinový strojek, stačí jí málo. Pokud neprasklo nějaké plastové kolečko, stačí vyčistit, ale to je nejen pro zručného mechanika, ale i pro člověka co se kompakty zabývá a ví kam si může dovolit šáhnout. Neodborný zásah kolem obvodů blesku může být životu nebezpečné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.