Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr vhodné antény

Od: repty® odpovědí: 8 změna:

Dostal se mi přehrávač Denver MCD 61, u kterého je možnost připojit externí FM anténu. Na zdířce je uvedeno "FM ANT 75 Ohm", jedná se o samce.

Existuje možnost zakoupení levné antény? Po sondování na internetu, jsem pouze narazil na dipol antény v rozmezí 400-výše Kč. Vzhledem k nízké pořizovací ceně nemá pro mě smysl dávat dvojnásobek za anténu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinhajek*
hodnocení

2x
Pokud jsi v místě kde je silný signál stanic které hodláš poslouchat, tak stačí 74cm nebo 145cm dlouhý vertikální vodič, taková "anténa" má impedanci zhruba 70 -90 ohm, takže to bude fungovat.
Jinak pokud je signál slabší, tak venkovní vertikální půlvlnný dipól se symetrizací a koaxiál. To je podle toho, jak vážně to s tím příjmem myslíš. Já na takové anténě, vlastnoručně vyrobené, provozuji deset let starou HiFivěž.
Různé FM pokojovky ze zesilovačem nedoporučuji, chytá to hlavně rušení a je to předražené.
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Mnoho radioamaterů si vyrábí vlastní antény - ohnou měděný drát určité délky (symbolizující frekvenci) tlouštky 2-3mm do tvaru C. Kdysi jsem zahlédl u nějakého starého rádia připojeného měděného drátu, u kterého byla délka nahodilá, a fungovalo to. Pro nějaké použití v dílně to postačí.

K vašemu nápadu. Jakého materiálu a průměru by měl být zmíněný vodič? A způsob uchycení? Kousek vodiče "obmotat" drátem, který na opačné straně bude připojen na kolíku konektoru rádia? A nebo použít kabel cinch kabel, u kterého jeden konektor uříznu a drát spojím s vodičem?

martinhajek*
K tomu monopólu:
Lze použít prakticky jakýkoliv vodič. U takové antény není jeho průřez kritický, více záleží na délce.
Já to třeba dvakrát udělal tak, že jsem vzal koaxiál, serval jsem z něj v délce 145cm vnější izolaci, stínění a dielektrikum, takže zbyl jen středový měděný vodič. Ten jsem nalepil vertikálně na okno izolepou a zbytek koaxu vedl k receiveru, kde byl zakončen RF samicí (stínění koaxu musí být konektorem přijímače ukostřeno, jinak to funguje blbě).
Vypadalo to divně (nebylo to naštěstí v bytě) ale hrálo to lépe než k rádiu dodávaný půlmetrový cancour.
Půlvlnný dipól z hliníkových trubek je ale samozřejmě jiné kafe.
hodnocení

Pefektní! *tanec* Už ladím rádio, a nestálo to téměř ani korunu. Děkuji za radu. Mít příležitost, hned bych vaši radu ocenil, třeba pozval na píívo.. :)

Z příspěvků je patrné, že nejste žádný radioamatér. Proto by mě zajímal váš dotaz na pozdější výběr vámi zmíněné prodávané dipólové antény.

Rád bych zpříjemnil už tak nepříjemný pocit v sociálním zařízení blízké osobě. Běžné rádio bohužel nedokáže zachytit požadovanou stanici, je rušena. Z nabízených produktů ,která anténa by měla největší potenci vyřešit problém? Bohužel není možnost umístit anténu přímo na střechu budovy, pouze na zeď vedle okna. Nabízí se příjem ze dvou vysílačů - v přímém směru, jakš takš videlném bez velkých překážek, u druhého přímo na opačnou stranu skrz zdi samotné budovy.

Druhý dotaz. Jaký je rozdíl v užitku mezi 0,5 m prutovou anténou nacházející u menších rádií, a vámi zkonstruovaným řešením (145 cm koax)?

martinhajek*
Každá ta anténa z toho webu je určená pro trošku jiné podmínky a využití.
Pokud je signál stanic relativně silný, lze použít ty kruhové dipóly. Výhodou je všesměrovost, nevýhodou náchylnost na příjem odrazů a tím pádem i nebezpečí interferencí a malý zisk. Taky je přizpůsobená spíše na horizontálně polarizované vysílače, většina stanic ale v FM vysílá ve vertikálu - tato anténa bude mít pro vertikál ještě nižší zisk.
Ty skládané dipóly jsou výrazně lepší řešení, mají vyšší zisk, ale měly by být spíše nad střechou na výložníku.
Ten tříprvek je směrová anténa, musí se tedy vždy směrovat na vysílač a to je pro většinu lidí nevyhovující, k těmto anténám lze koupit rotátory, to ale toto řešení značně prodražuje.
Tu pokojovku NEBRAT!
Pokud je v místě příjmu rušení, často to nevyřeší sebelepší anténa. Jde o to jaký typ rušení to je a co ho způsobuje.
Rozdíl mezi malým teleskopickým prutem a jeden a půl metrovým vodičem z koaxiálu je zásadní. Půlvlnný prut má daleko vyšší zisk, pokud je to navíc anténa s protiváhou (automobilová ground plane), je jeho zisk srovnatelný s půlvlnným dipólem. Teleskopický prut nemá často ani vyřešenou impedanci, je to náhražkovité řešení které vyhoví jen při dostatečném signálu.
kamill*

Teleskopicka antena ,polvlnný prut ,alebo dipol majú zisk rovnaky a rovnajúci sa 1 .Nemožno hovorit ,ze prut má daleko výšši zisk! Zisk dipolu sa zvýši iba pridanim reflektoru, alebo direktoru na hodnotu cca 3dB čo je možno 1,5x viac a u takejto anteny sa prejavujú smerové účinky

martinhajek*
Já netvrdím, že prut má vyšší zisk než dipól, já to myslel tak že půlvlnný prut má vyšší zisk než na levných rádiích namontovaná teleskopická anténa nedefinovatelné délky, kterou je pro lepší příjem často nutné aspoň vytáhnout jen na délku zhruba 38 cm, tak aby rozměry odpovídala aspoň osmině vlnové délky. Pokud by se jednalo o autoanténu, příjem by byl lepší kvůli protiváze (karoserii vozu), ale samozřejmě by se zisk nevyrovnal zisku půlvnného dipólu.

gustav*
hodnocení

0x

A co SPOLEČNÁ STA, by NEbyla? G.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]