Nejste přihlášen/a.
Dostal se mi přehrávač Denver MCD 61, u kterého je možnost připojit externí FM anténu. Na zdířce je uvedeno "FM ANT 75 Ohm", jedná se o samce.
Existuje možnost zakoupení levné antény? Po sondování na internetu, jsem pouze narazil na dipol antény v rozmezí 400-výše Kč. Vzhledem k nízké pořizovací ceně nemá pro mě smysl dávat dvojnásobek za anténu.
Děkuji za odpověď.
Mnoho radioamaterů si vyrábí vlastní antény - ohnou měděný drát určité délky (symbolizující frekvenci) tlouštky 2-3mm do tvaru C. Kdysi jsem zahlédl u nějakého starého rádia připojeného měděného drátu, u kterého byla délka nahodilá, a fungovalo to. Pro nějaké použití v dílně to postačí.
K vašemu nápadu. Jakého materiálu a průměru by měl být zmíněný vodič? A způsob uchycení? Kousek vodiče "obmotat" drátem, který na opačné straně bude připojen na kolíku konektoru rádia? A nebo použít kabel cinch kabel, u kterého jeden konektor uříznu a drát spojím s vodičem?
Pefektní! Už ladím rádio, a nestálo to téměř ani korunu. Děkuji za radu. Mít příležitost, hned bych vaši radu ocenil, třeba pozval na píívo..
Z příspěvků je patrné, že nejste žádný radioamatér. Proto by mě zajímal váš dotaz na pozdější výběr vámi zmíněné prodávané dipólové antény.
Rád bych zpříjemnil už tak nepříjemný pocit v sociálním zařízení blízké osobě. Běžné rádio bohužel nedokáže zachytit požadovanou stanici, je rušena. Z nabízených produktů ,která anténa by měla největší potenci vyřešit problém? Bohužel není možnost umístit anténu přímo na střechu budovy, pouze na zeď vedle okna. Nabízí se příjem ze dvou vysílačů - v přímém směru, jakš takš videlném bez velkých překážek, u druhého přímo na opačnou stranu skrz zdi samotné budovy.
Druhý dotaz. Jaký je rozdíl v užitku mezi 0,5 m prutovou anténou nacházející u menších rádií, a vámi zkonstruovaným řešením (145 cm koax)?
Teleskopicka antena ,polvlnný prut ,alebo dipol majú zisk rovnaky a rovnajúci sa 1 .Nemožno hovorit ,ze prut má daleko výšši zisk! Zisk dipolu sa zvýši iba pridanim reflektoru, alebo direktoru na hodnotu cca 3dB čo je možno 1,5x viac a u takejto anteny sa prejavujú smerové účinky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.