Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes jsem se jen tak z nudy podíval na zapojení vypínače v obýváku a zjistil že ho nějak nechápu. Máme tam jen jedno světlo, ale původně je plánované světlo s dvěmi okruhy na dva spínače. Když se tu montovaly světla vypínače... tak jsem tu nebyl. Nevím tedy jak je světlo zapojeno. (světlo není dělané na spínaní dvěmi vypínači)
Jen mě zaráží jak to funguje.
Když sepnu pouze vývod 1 tak světlo svítí a fázovkoa svítí na vývodu 1 a na vývodu dvě svítí trochu.
Když sepnu pouze vývod dvě tak světlo nesvítí a fázovka svítí pořádně jen na vývodu 2.
Když sepnu oba tak samozřejmě světlo svítí a na obou vývodech plně svítí fázovka.
Uvažoval jsem že mamčin přítel zapojil u světla oba vývody a proto když sepnu vývod 1 tak svítí i vývod 2 a díky odporu svítí fázovka méně. Jenže to by světlo svítilo když sepnu pouze vývod 2, ale to se neděje.
Světlo nechci sundávat, protože je to dost složiné. Viz fotka níže v příspěvku.
Chápu že na dálku se těžko radí, ale víte to samé co já (viz text výše) a zatím vám více neřeknu. Koho napadá zapojení? Zajímá mě jak vysvětlíte ty tři stavy sepnutí popsané výše.
To malé napětí co jste naměřil, je napětí které se indukuje ve vodičích které mají společnou trasu (vodiče v souběhu). Zde může být napětí jen pár voltů, avšak fázovku vám spolehlivě rozsvítí. Řešit to voltmetrem je blbost, voltmetr má obrovský vstupní odpor aby nezkratoval obvod, takže budete měřit i velmi malé indukované napětí. V tomto případě je lepší nějaká zkoušečka - stará bakelitová vadaska SN1 by byla ideální. Má mnohem menší vstupní odpor, takže toto indukované napětí měřit nebude, ale pouze když budete měřit jejím voltmetrem a né fázovkou...
Co se zapojení týče, na sepnutém vývodu 2 vždy napěříte fázové napětí, spíná stejnou fázi jako na vývodu 1. Nemusí být ale zapojen jeho výstup do nějakého svítidla, pouze se spojí se vstupem, ale dál už nikam nevede. Napětí na něm naměříte, protože svorka výstupu 2 je přes sepnutý spínač propojena se vstupem. Jestli je výstup 2 spojen s nějakou zátěží zjistíte jednoduše. Změříte si napětí (při vypnutém vypínači 2)mezi vstupem do vypínače proti svorce onoho výstupu 2. Pokud naměříte síťové napětí, je výstup 2 zapojenNepíšu to moc složitě? Nulový vodič k vypínači je blbost, můžete tak obvod zkratovat.
doplněno 14.08.12 11:25:Pokusil jsem se o náčrt jak to provést
doplněno 14.08.12 11:26:Pokusil jsem se o náčrt jak to provést
Tak snad už se mi to povede
nějak mi blbne net
.
doplněno 14.08.12 11:30: tak boužel
Nechtěl jsem dát dobrá odpověď. Chtěl jsem jen odpovědět.
Nahrejte obrázek někam jinam třeba sem do obrázků. strankyzadara.sweb.cz/...
Najeďte do obrázků a v pravo nahoře dejte nahrát.
doplněno 14.08.12 11:36:Pokud jsem to správně pochopil:
když měřím napětí mezi vstupem a výstupy vyjde toto:
Mezi vstupem do vypínače a výstupem 1 je 217V
Mezi vstupem a výstupem 2 je 180V
doplněno 14.08.12 11:38:Aha,... Pokud by mezi vstupem a výstupem 2 bylo 217V tak je tam zapojený spotřebič, a pokud by tam bylo 0V tak není že? Proč je tam tedy 180V?
Ano měřil jste dobře. Zdá se že v obou případech je vypínač spojen s nějakou zátěží. Máte tušení kam by mohl výstup 2 vést?
doplněno 14.08.12 11:45:Máte doma nějakou jinou zkoušečku než DMM? Dokázal by jste tím totiž změřit "tvrdost" těch 180V. Pokud by zkoušečka ukazovala mnohem menší hodnotu, bylo by to indukované napětí v souběhu, pokud by zkoušečka ukazovala té těch 180V, byl by na konci spotřebič.
Jak je psáno nahoře původně zde mělo být světlo na dva vypínače. Tj dva okruhy žárovek. Jelikož je vše ve zdi musí kabely od obou výstupů vést ke světlu. Mamčin přítel koupil tedy vypínač na dvě světla, ale světlo koupili jen na jeden okruh. (viz foto výše. Světlo je na trafo 24 umístěné uprostřed. je to z toho důvodu, protože k žárovkám jde proud po železných tyčích)
Pamatuji si že se zapojením měl dost problém a nechápal jak to zapojit. Světla a vypínače se nědali po našem nastěhování.(nebyl jsem tu abych mu radil)
Takže netuším jak to u světla zapojil. Ale podle všeho asi blbě. Kabel z vývodu 2 musí někde být. Buď je zaizolovaný u světla.(asi ne) nebo je tam volně a s něčím tvoří obvod s odporem a proto ta zátěž.
Asi se to světlo bude muset zkontrolovat. (podle toho kam debata směřuje)
doplněno 14.08.12 11:51:Našel jsem ještě tuto. kdysi jsem ji používal.
Mezi vstupem a výstupem 1 svítí 220
Mezi vstupem a výstupem 2 svítí 110 , ale ne naplno(asi napůl)
Na fotce to moc nejde vidět.
Nezbývá mi než souhlasit, světlo bude potřebovat kontrolu nebo se musí nalést kam utekl vývod 2 Ještě mě napadlo, vypnete-li si jistič, i vypínač, můžete ohmmetrem měřit vývod 2 proti N vodiči někde v zásuvce, tím zjistíte jestli vede vývod 2 přes něco do země nebo ne. Ale raději vypněte hlavní vypínač do objektu. Nechci Vás nějak podceňovat ale jako elektrikář mi jde především o bezpečnost. Po vypnutí stejně ještě voltmerem zkontrolujte beznapěťový stav.
Toto jsem již měřil viz výše: (měřeno proti nulovému vodiči v zásuvce (nebo uzemňovacímu u nás je to jedno nemáme v baráku třižílové rozvody)) Jinak když vypnu jistič je na všech přívodech a vývodech 0V
"
Když jsou oba vypínače vypnuty je na vývodu 1 0V a na vývodu dvě 30V
Když sepnu jen vývod 1 tak je na vývodu 1 217V a na vývodu dvě 101V
Když sepnu oba vývodu tak je na obou 217V
Když sepnu jen vývod 2 tak je na něm 217V
(napětí 217V je u nás zcela normální)
"
Pozor, psal jsem použít ohmmetr, vypnout jistič, a vývod 2 měřit proti zemi (odpor na všech rozsazích).
co popisujete, vypadá na lehce podezřelou předělávku dvouokruhového lustru na jednookruhový. Bodovky obvykle bývají zapojené přes tranformátor a možná právě tamtudy se vám indukuje napětí do druhého drátu. Aby vývod 2 byl úplně bez napětí, pak by lustr musel být zapojený jako tu na obrázku dole, ale to není, že ne?
Nejsem si jistý zda jsem ten obrázek pochopil. Pokud ten vývod 2 není nikam připojen pak by to mělo být podle obrázku. (chvíli jsem myslel že máte vývod 2 připojený přes kostru na nulový vodič.)
doplněno 14.08.12 12:08:Přesně jak je to na obrázku by to mělo být. Dvě žárovky za 24V trafem připojené na nulový vodič a vývod 1. Vývod 2 nezapojen a zaizolován.
Nevím co tě na tom překvapuje? Pokud sepneš 1, tak na vývodu 2 bude fázovka slabě svítit, protože se na vodiči naindukuje napětí, z vodiče 1, protože jsou vedeny společně...
Vlku, pokud používáš klasickou fázovku (šroubovák), tak jí neber moc vážně, v tomto případě.
Kontakty ve spínači jsou u sebe poměrně blízko, je tam jakási kapacita a doutnavka se zřetelně rozsívítí i na nezapojeném vývodu.
Pro lepší měření používej voltmetr.
Jenže ve vypínači jaksi není nulový vodič... tak já jdu od někud natáhnout nulový vodič k vypínači.
doplněno 14.08.12 10:50:Tak znova OPRAVDU TO NECHÁPU
měření voltmetrem stejně jako fázovkou:
Když jsou oba vypínače vypnuty je na vývodu 1 0V a na vývodu dvě 30V
Když sepnu jen vývod 1 tak je na vývodu 1 217V a na vývodu dvě 101V
Když sepnu oba vývodu tak je na obou 217V
(napětí 217V je u nás zcela normální)
doplněno 14.08.12 10:50:Jinak měřeno fáze proti nulovému vodiči v prodlužce
doplněno 14.08.12 10:52:Fotka z měření při obou vypnutých vývodech.
Napětí, které jsi voltmetren naprázdno naměřil na vypnutém vypínači by být mohlo - indukce rozvodů v bytě.
Ovšem Těch 180V v pořádku úplně není.
Z vývodu 2 jde vodič?
Pokud ano, jde nejspíš k lustru a tam by měl být nepřipojený.
Doporučuji zkontrolovat zapojení svítidla. Pokud ho napojoval amatér, nemusí být všechno košér.
Jinak s tou indukcí se mi to nezdá. Proč nenaměřím při vypnutém světle na obou vývodech 30V? Proč je toto "naindukované" napětí pouze u vývodu 2? A že by se při svícení indukovalo 180V je podle mne také blbost.
Protože při vypnutém světle máš na vývodu 1 nulový potenciál (nula přes vlákno žárovky), tudíž tam nemůže proti zemi být nic jiného, než 0V, ale na vývodu 2 je zapojené tajemství a jak už jsem psal, těch 180V není úplně normálních, i když vsadil bych se, že normální vadaska by tam možná nic neukázala...kdybys zkontroloval zapojení lustru, možná by bylo jasněji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.