Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mohl by mi dát někdo radu obecnou pro všechny stabilizátory 78XX jak pracovat s filtračními kondenzátory? Tím myslím, vjakém poměru (na vstupu a na výstupu) je zvolit a jestli je třeba na výstupu vůbec nutné je použít. A ještě nevím když použuji odsazení stabilizátoru od země odporem nebo diodou pro zvednutí výstupního napětí, tak jestli blokovací kondenzátory 1n mám zapojit proti mínus pólu nebo hned na výstup prostření nožičky stabilizátoru. Moc děkuji za odpověď. Michal
Blokovací kondenzátory (100 nF) zapoj mezi vstup a zem a mezi výstup a zem tak, aby byly co nejblíže samotnému IO.
Co se týše filtrace, dává se (za usměrňovací můstek) cca. 2 mF/1 A, více není třeba. Hodnoty ostatních kondenzátorů najdeš v katalogu (jestli ho nemáš a nechce se ti ho hledat, můžu ti ho poslat).
doplněno 18.02.13 18:19:To by jsi byl moc hodný, kdyby jsi mi ho poslal, ale nechce se mi věřit, že když mám odběr 0,5 A, tak že by mi za můstkem stačilo jen 1M to je nějak málo! A ještě jsem se chtěl zeptat, jestli má stabilizátor ne výstupu diodu - budu tím nabíjet ACCU, tak aby se zpětně nevybíjela když vypadne síť. Moc děkuji. Michal
Pozor na značení 1M nemusí být 1mikro, ale 1mili, není to m náhodou malé? 1M=1mikroF a 1m=1miliF. Platí pouze u kondenzátorů.
A jaká to bude baterka 12 v či jen 6 v pro případ 12 v baterky by tam měli přijít 3 diody (7812) a pro 6 v baterku 2 diody (7806) nebo se tam má dát i odpor ale to napětí potom pod zátěží hrozně kolísá ... zapojit je katodou k zemi vždy seriově
Moc Vám všem děkuji za rady a já to upřesním o co teď jde - mám dvě staré destičky z televizí s MBA810 a potřebuji je používat k zesílení metronomu. Zároveň chci, aby to šlo na baterky. Takže použiji 7815 a trochu ho chci odsadit (v obvodu používám ještě diody, které mi udělají zase úbytek 0,7V) Trafo mám 15V/10W a taky mám 6accu AAA (z praxe vím, že to v nouzi stačí). Takže zdroj mi bude živit ty dva zesiky a zároveň nabíjet accu. Jen jsem z Vašich rad nějak nepochopil, jaký mám tedy dát filtrační koďan za usměrňovač, tedy před stabilizátor. Ještě jednou všem děkuji za rady a ochotu. Michal
ten kondík dej až za usměrnovač a dej ho polaritně stejně jako usměrnovač
a jak budeš napájet tu baterku z těch 15V odporem nebo přes 7808 plus dioda?
6 AAA * 1,2 V = 7,2 V vs 7815... Můžeš sem dát schéma toho, co plánuješ?
Zároveň chci, aby to šlo na baterky - Jaké baterie chceš použít?
doplněno 19.02.13 12:15:Nabíjet NiMH přes odpor a diodu, to myslíš vážně?
doplněno 20.02.13 14:27:Jestli se pokusíš o nabíjení tebou uvedeným způsobem, tak to po zapnutí natoč, rád se na ten výbuch baterií nabíjených dvojnásobným napětím podívám.
Prakticky žádné schema není - jsou to zvukové destičky ze starých (černobýlých) televizorů s MBA 810 jen k tomu dám trafo 15V/10W, usměrňovač, filtraci a stabilizátor aby mi to nepřekmitlo nad 20V. Optimální napájení těch destiček je 16V. Nic víc tam není, jen z toho zdroje za stabilizátorem vytáhnu odpor a diodu pro dobíjení těch ACCU. Ale stále zvažuji, jestli jich nedat 9, ale to už není předmětem problému. Já hlavně nevím, jakou kapacitu kondiku dát za Gréc jako filtraci. Moc děkuji. Michal
Musím se tak trochu zastat praiva. Nehrozí sice výbuch, jak píše, ale spočítej si nutný ztrátový výkon toho odporu. Já jsem to v rychlosti spočítal jen tužkou u TV. Při rozdílu napětí 15-7,2 =7,8V, nabíjecím proudu 80mA, to dělá 100R a nutný ztrátový výkon dělá 0,64W. Tedy minimálně 1W odpor. A to je to co se mi nelíbí. Z celého toho řešení čiší nedomyšlenost. Mít v zařízení zbytečný zdroj tepla je znak amatérismu. A tazatel by si měl nechat poradit lepší řešení nabíjení těch článků. Máš sice pevdu, výbuch nehrozí, ale...
zabu:
já to napsal zjednodušeně a uvedl jsem jen odpor, ale kvůli tomu ztrátovému teplu se běžně používá místo odporu kondenzátor. Používá nebo spíš používalo se to v akumulátorových svítilnách co se strkali rovnou do zásuvky, viděl jsem to u jednoduššího akumulátorového holícího strojku, u malé kalkulačky kde byl akumulátorový bloček, co se přes redukci strkal rovnou do zásuvky. Běžně je tento způsob používán u watmetrů, spínacích hodin, dálkově ovládaných zásuvek - kde je elektronika napájena přímo ze síťového napájení - všude je použit kondenzátor místo odporu.
Třeba starý holící strojek Philips, měl přepínání 220/110V přímo v síťové vidlici a opět se zařazoval kondenzátor.
A hlavně jde ale o to, že vůbec není rozhodující jaké napětí má nabíječka NiMH / NiCd, je potřeba jen omezit proud, není to Li-XX, nebo olověný akumulátor, kde je nutné dodržet nabíjecí napětí a to relativně přesně.
Nabíjení Ni-Cd / Ni-MH přes odpor, je nejšetrnější co může být (pokud je tím odporem / kondenzátorem) dodržen proud odpovídající desetině kapacity nebo menší a aby to fungovalo - musí být logicky napětí větší, než je součet napětí na článkách.
Já tohle všechno vím, nehádejme se. Spíš pro příště vysvětlit kde je chyba, to jsem udělal, a poradit hned lepší způsob nabíjení těch článků, to jsem neudělal. Dobro?
Dobří lidé, já Vám všem moc děkuji, ale 1. nejsem chopen svým IQ rozklíčovat jak se tady řaděj odpovědi, takže vůbec nevím jestli odpovídám správnému člověku. Kdyby mi tohle někdo objasnil, tak mi usnadní život.
2. Jaký mám dát filtrační koďan jsem se vlastně nedozvěděl (že čím větší - tím lepší jsem věděl z dřívějška) protože nevím, jaké chci zvlnění. Na osciloskop (ani levný prostě nemám), takže tam dám co se tam vejde.
3. Dozvěděl jsem se moc nových a zajímavých věcí za které Vám všem děkuji.
4. Co se týká řízení proudu pomocí koďanů, tak s tím nějaké zkušenosti mám, před mnoha lety jsem stavěl takovou nabíječku na autobaterii a chodí dodnes, ale schema se někam vypařilo, takže až klekne, tak nevím...
5.Ještě bych potřeboval vědět, jaké max napětí může být na jednom NICD článku, abych si spočítal správný odpor ze svých 15V. Asi jich dám přeci jen 9 kusů, ale kapacita bude rozdílná. Vím, že to není dobře, ale musím brát, co dům dal. Vím že se má nabíjet 1 desetinou kapacity, ale nevím jakou zvolit kapacitu, když nebudou stejné. Některé jsou 600 a některé 900 mAh.
Děkuji všem
2. no říka se že na 1 A si 2mF to je 2000 mikro farad takže u tebe by stačlo 1000mikro ale když tam bude 2200 mikro vadit to nebude alespon ten stabilizátor bude dobře stabilizovat hlavně ho dobře chlad i když toho tam moc nepoteče cca 15 cm2 plochy chladiče nezapomen na teplovodivou pastu nebo silikonovou vazelínu.
3. to je dobře :D
4. Tady se nebude dávat kondenzátor seriově ale paralelně kondenzátor nevidí ss proud ( střídavý ano)
plus kondíku na plus usmernovače a minus na minus. Zvlnění potlačíš maximálně větším kondíkem nebo tlumivkou.
5. max napětí na članku je 1,35 v takže odpor asi 50R rozdílná kapacita není dobrá ale když není zbytí..
ale ty članky budou s nižší kapacitou dríve nabyté jak s tou vyšší ale by jim zase tolik vadit nemělo.. lepší by tam byla olověná aku...
snad jsem ti trochu pomohl
1. To nebudu komentovat. Mám na to odlišný názor od Admina této poradny.
2. na ten filtr. kond. ti tu odpověděli mozí. Pro předpokládaný odběr 1A cca 2miliF. Obecně čím víc tím líp, až do okamžiku, kdy nabíjecí proud toho Elytu, je schopen poškodit usměrňovací diody. Za stabilizátor už elyt nedávej. Když zvolíš špatnou hodnotu, jseš schopen rozhoupat regulační smyčku stabilizátoru. Stejně určitě máš elyty v napájecích větvích, na deskách těch zesilovačů.
4. To tvoje nabíjení pomocí kondu není zrovna to pravé ořechové. Nabíjení pomocí trvalého proudu má několik nevýhod. Buď zvolíš malý udržovací proud, pak ale v případě, že dojde k většímu vybití aku, po delším provozu na Aku, nebo po delší odstávce od sítě, bude trvat hodně dlouho, než se články nabijí. Nebo zvolíš větší proud, a potom budou ty NiCD dost trpět, a já jim dávám max dva roky života. Podle toho jak dlouho budou nabíjené(přebíjené). O teple z odporu píšu výše.
5. Napětí NiCd článku ti tu někdo napsal. Ale to nevyřešíš tím odporem. Tím maximálně omeziš proud na nějakou, snad rozunmou úroveň. Pokud by jsi to opravdu chtěl dělat takto, a nabíjet konst. proudem, musel by jsi mít možnost to své nabíjení odpojit po nabití článků. Kombinace 600 a 900mAh článků taky není zrovna šťastné řešení, ale asi to nebude kritické. Ony ty kapacity, pokud nejsou ty články nové, stejně nebudou už pravda.
Ni-MH a Ni-Cd lze nabíjet jenom konstantním proudem, jak jinak to tady mám vysvětlit? Na napětí nezáleží, neboť to se samo srazí na potřebnou úroveň připojeným článkem / články už z principu zapojení.
Samotný stabilizátor je schopen hodně potlačit zvlnění napájení a proto na jeho výstup dávat filtrační kondenzátor je bezpředmětné, jinak ostatní - jak píše praivo.
Blokovací kondy keramické jsou určeny k potlačení vysokofrekvenčních zákmitů.Obvody 78xx slouží hlavně na nastavení úrovně ss napětí,které už je zbavené zvlnění.Pokud chceš stabilizovat a využít ke stabilizaci tyto obvody,musíš použít nejblíže nižší usměrněnému napětí,aby došlo k napěťovému spádu.Pak je stabilizace zaručena.Zvedat napětí?Vyšší napětí nezískáš,než na usměrněném konci zdroje.
JABRAKA
Já nepotřebuji důkladnou stabilizaci, jak jsem před chvílí popsal, jen nevím jakej koďan za gréc, ale větší kapacitou nic nezkazím
Děkuji, když usměrním 15V, tak napětí budu mít vyšší. Myslím, že to je o vynásobení druhou odmocninou ze dvou, ale nejsem si jistý, jen stále nevím jaký ten filtrační koďan za gréc
Děkuji, ale moc jsem ten výpočet nepochopil. To si mám sám uřčit jak chci velké napětí zvlnění? Proud znám - cca 0,5A . Nějak to nechápu. Michal
Jak jsem psal, samotný 78xx je schopen nějaké zvlnění eliminovat. Jinak velikost maximálního zvlnění se určí s ohledem na maximální velikost kondenzátoru z důvodů úspory místa a ceny kondenzátoru. Pokud není problém ani ekonomický ani s velikostí tak je použití co největšího kondenzátoru jen dobře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.