Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zahřívání přívodní šňůry

Od: jakojaaa odpovědí: 8 změna:

Všiml jsem si, že se mi při delším provozu zahřívá šňůra od rychlovarné konvice. Samotná šňůra asi na 40°C, vidlice v zásuvce má po vytažení asi 80°C (nejde na ní udržet ruka). To už mi přijde celkem dost. Konvice má příkon 2000W. Nikdy předtím jsem si toho nevšiml, protože jsem měl konvici zapnutou jen krátkou dobu, ale teď jsem potřeboval ohřát větší množství vody, takže konvice byla zapnutá asi 30 min víceméně v kuse. Je to podle vás normální?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Co se týká horké vidlice, zkuste dotáhnout šrouby v zásuvce, případně její výměnu. Jestli se Vám hřeje šňůra jako taková, nic s tím nenaděláte. Je bohužel běžné, že se přívodní šňůry dělají poddimenzované (zvlášť Čína). Jediné řešení je koupit kus kabelu o průřezu 2,5 mm2 a obě koncovky a šňůru si vyrobit sám (dosržujte při tom předpisy).

cepagis*
hodnocení

1x

Jak už někdo napsal - vodiče jsou samozřejmě poddimenzované, ona Cu je drahá, ale na použití ke konvici, která slouží k ohřátí toho litru vody za minutu či dvě to stačí...

Když však někdo supluje rychlovarnou konvicí bojler a používá ji půl hodiny v kuse, normální to prostě není... ne to zahřátí, ale to použití k naprosto jinému účelu, než je konvice konstruovaná.

Dotažení šroubků v zásuvce může pomoct (zvlášť u Al panelákových rozvodů, kde šroubky "tečou"), ale stejně si myslím, že nejslabším článkem bude právě ten přívodní kabel a zástrčka...

jabraka*
hodnocení

0x

Vidlice v zásuvce nemá dokonalý kontakt,vzniká přechodový odpor,který je příčinou zahřívání,prostě konvice není na takovou zátěž konstruovaná.

JABRAKA

1jara*
hodnocení

0x

Ctělo by to výměnu zásuvky, stavající má buď povolené šroubky u přívodu nebo styčné plíšky jsou už unavené.

hahanaj*
hodnocení

0x

no ono proto se říká rychlovarná a ne aby se v ní vařilo půl hodiny na to není vhodná

hodnocení

0x

Jak mate stare rozvody? Moje babicka ma podobny problem s vysavacem. Po nejakem pouzivani je zasuvka zahrata ale teplo vytvari spatny hlinikovy drat nikoli kontakty v zasuvce.

jakojaaa
hodnocení

Bydlíme v panelákovém bytě z druhé poloviny 80. let. Jádro máme pořád umakartové, proto mě ta zvýšená teplota znepokojuje.
Podívám se na ty kontakty.

gustav*
hodnocení

0x

Po 20 letech NEdotahování spojů šroubovacích v instalaci v panelu, je na hliníkovým vedení - při denním používání, znát vyhřátí vodičů a k tomu odběr 2KW je značný-NEhospodárný, uvidíte po vyúčtování Elektriky-to bude MASAKR :( G.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]