Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám problém. Mám digitální videokameru Panasonic do které jsem si koupila paměťovou kartu SanDisk Extreme 32GB..V pohodě jsem točila a pak se mi najednou po několikátém natáčení poškodila. Objevilo se mi "Zkontrolujte stav karty", myslela jsem tedy, že je plná, ale nebyla. Po chvíli se mi ukázalo "žádná data". O všechny videa jsem tedy přišla. Myslela jsem, že je karta vadná, tak jsem ji šla reklamovat a vyměnili mi ji za jinou. Ovšem ta nová mi po několikátém natáčení udělala to samé. V pohodě jsem natáčela a když jsem si to chtěla doma pustit, opět se objevila hláška "zkontrolujte stav karty"...ani v počítaci nelze kartu přečíst. Následně jsem se dozvěděla, že musím všechny karty před prvním použitím formátovat. To jsem ovšem ale vůbec nevěděla. Například kartu ve foťáku nebo v mobilu jsem nikdy neformátovala a fungují mi několik let bez problému. V kameře mi karta odešla už po druhé. Proto se chci zeptat - mám ještě další dvě karty do kamery (Pretec 32GB a SanDisk 16GB), které jsem už používala, ale nemám je naformátované, mám je tedy raději naformátovat, aby se mi podobná situace již neopakovala? Strašně se bojím, že se mi při dalším natáčení stane to samé a opět o všechna data příjdu, z čehož bych už asi opravdu byla na mrtvici. A mám ji naformátovat v počítači nebo v kameře? Je pak menší riziko, že se mi karta poškodí? Dočetla jsem se totiž, že někdo naformávoval kartu před prvním použitím, ale po půl roce karta hlásila, že je potřeba ji znovu naformátovat. K čemu je to tedy dobré?
Moc těmto věcem nerozumím, prosím poraďte.
Děkuji za odpovědi!
Paměťové karty se dnes většinou prodávají už naformátované, a i kdyby ne, kamera si ji naformátuje při prvním vložení sama, jinak by na ni nemohla zapisovat data. Buď máš tedy smůlu a došlo k poškození karty, nebo to ničí kamera. Jestli je kamera ještě v záruce, zkus ji reklamovast, že produkuje nečitelná data. Jen pro jistotu: Předpokládám, že jsi kartu vyndala z vypnuté kamery a že kamery nevyžaduje žádné zvláštní kroky pro opětovné čtení dat. Jestli má kamera možnost připojení přes USB, zkus ji připojit a použít ji jako čtečku pro kartu - přistupovat na kartu z ní (jestli to jde), jestli se něco změní.
Formátovat je dobré vždy po smazání, pozor na mazání a formátování mimo kameru, formátujtě a mažte vždy v zařízení ve kterém je karta používána. Vymazáníma formátováním v PC může dojít k problému, který popisujete.
doplněno 16.02.13 15:39:Mohu dodat, že je to párkrát vyzkoušené v PC a téměř vždy karta pak nekomunikovala se zařízením.
Z toho,co píšeš,bych usuzoval spíše na chybu kamery...Jakmile vložíš kartu do kamery,kamera si jí sama naformátuje,případně si vytvoří i nějaké ty pracovní soubory,či složky.Sama,bez tvého zásahu a vědomí.To je správná funkce.Možná bych zkusil ty poškozené karty v počítači naformátovat,jestli budou fungovat.Je možné,že jsou poškozené elektricky.Pak jim nepomůže ani svěcená voda.To je ten nejvyšší čas začít podezřívat kameru,že ti ničí karty.Jestli jí máš v záruce,hned bych na ně letěl. .o)
Jestli to nebylo myšleno tak, že si o formátování zažádá a po potvrzení ho provede.
doplněno 17.02.13 16:02:Každopádně není možné, aby zařízení zapisovalo na nenaformátovanou kartu, ne?
Jakékoliv zařízení zažádá formátování karty jen pokud karta není formátovaná, nebo nepodporuje formát kterým je formátovaná, nebo je formát porušen.
doplněno 17.02.13 16:40:Samozřejmě že na neformátovanou kartu nebude zařízení nic zapisovat, to prostě nejde, bez formátu neví kam a jak to zapsat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.