Nejste přihlášen/a.
Ahoj. V jednoduchém obvodu s cívkou předbíhá napětí proud o 90 stupňů a nejsem z toho nijak chytrej Čím konkrétně je to způsobeno, nebo mohl by mi někdo přesně popsat, co se tam vlastně děje? Vím, že průchodem proudu ve vodíči se indukuje magnetické pole, opačně to funguje také, ale jen v případě, když se magnetické pole mění tzv. nestacionární. Čili teče střídavý proud, pole se mění, vzniká opačně orientované napětí atd. Jenomže furt tam nevidim ten posun, maximálně zmenšení amplitudy proudu
Cívka jako dívka a kdo vlastně dívkám rozumí...?
Ale vážně:
Protože vím, že jsem špatný vysvětlovač,
zde je odkaz na wiki:
aspoň mě to tam připadá dost jasně a srozumitelně vysvětleno.
Pokud už jste to četl, dejte nám konkrétnější dotazy, kterým detajlům nerozumíte.
"Cívka rovněž způsobuje fázový posuv střídavého proudu oproti střídavému napětí o π/2 neboli 1/4 periody."
to je vše, co je na wiki. Já se však ptám, proč to tak je. Byl bych rád za nějaký podrobný, postupný popis dějů odehrávajích se v obvodu s indukcí :P
zkráceně:
pro střídavý proud roste nárůstem napětí na cívce vlivem induktance její odpor (vznikající mag.pole brání růstu proudu) proto na svorkách cívky roste napětí až do okamžiku, kdy přivedené napětí se dostane na vrchol sinusovky. To je okamžik kdy přestane nárůst, tj zastaví se změny a protože se zastaví změna, nemá co bránit průchodu proudu a proud začne růst, jeho tvar je také sinusovka. V důsledku je nárůst proudu zpožděn proti půběhu napěťové sinusovky o cca 90st.
No já jsem Vás varoval...pokusím se to trochu rozebrat.
Netuším, jaké je Vaše vzdělání nebo jeho úroveň, takže mi případně promiňte výrazy, které Vám nejsou známé a pokuste si je dostudovat.
Děj je asi takovýto:
Uvažujeme ideální cívku, která má pouze indukčnost, odpor vinutí cívky zanedbáme.
Během jedné periody napětí zdroje, cívka vytvoří mag. pole, které zanikne a vytvoří mag. pole opačného směru, které opět zanikne - takto to jde pořád dokola - cívka se přemagnetovává.
Cívkou tedy teče sinusový magnetizační proud a mag. tok cívky je ve fázi s proudem.
V cívce se indukuje napětí, které je rovno napětí zdroje a předbíhá proud o 1/4 periody, tedy o 90 st.
Proud v obvodu s ideální cívkou se tedy zpožďuje o 90 st. za napětím, napětí předbíhá proud o 90 st. - fázový posun mezi U a I je tedy rovných 90 st.
U skutečné cívky je třeba uvažovat i odpor vinutí a proud se proto zpožďuje o méně než 90 st.
U ideální cívky v obvodu střídavého proudu není spotřeba energie, pouze se vyměňuje energie mezi zdrojem a mag. polem cívky. Proud zpožděný o 90 st.za napětím se nazývá jalový indukční proud
doplněno 23.07.12 21:55: @reni to asi vyjádřil mnohem lidštěji, než já
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.