Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám takový problé. Potřebuji si v zahradním traktůrku zapojit světla a dobíjení baterie, ale z motoru přes usměrňovač mi jde 18 V až 20V, což je na světla i dobíjení baterie trochu moc. Potřeboval bych snížit to napětí na 12V až 14V.
Četl jsem tady na fóru, že pro snížení stačí lineární regulátor napětí. Ale vůbec nevím, jak by to mělo vypadat. Nestačil by tam jen nějaký odpor? To napětí už je stejnosměrné.
Děkuji za pomoc
Na volnoběh bylo 18V a na plný plyn 20V, ale k těm kabelům nic připojenýho nebylo. Takže na prázdno
Takže naprázdno. Co tím zkusit dobíjet ten 12V akumulátor a změřit to při tom nabíjení... to už tam 20V určitě nebude A je hned po problému...
Souhlas s hopem, 18-20V altík je divná hodnota. Opravdu to nejspíš bude naprázdno a na dobíjení 12V akumulátoru to bude ideální. A i kdyby ne, snižovat 6V měničem (tzn. soustava střídač - trafo - usměrňovač) mi přijde zbytečné, to bych přebytečný výkon raději mařil na něčem jiném...
Připojit na baterku a baterka to krásně stáhne na těch 14V. Ještě bych pro jistotu změřil proud co tam teče, aby nebyl moc velký pro ten altík . Pro ostatní - baterka se nabíjí proudem a ne napětím. Pokud je dodržen proud, tak baterka vždy zdroj zatíží k obrazu svému i kdyby se tam připojovalo 200V
Je to tady za poslední dobu už druhá podobná debata a opět musím úplně souhlasit s názorem @bmbx .
Důležitý pro nabíjení je proud,napětí až druhotně.Pokud při provozu je proud do baterie 1/10 kapacity,je vše v pořádku.Pokud ovšem nefunguje regulátor dobíjení,tak je nebezpečí přebití baterie.Je nutno omezit budicí proud do rotoru alternátoru.Pokud dobíjíš pomocí alternátoru.
JABRAKA
S tímto příspěvkem souhlasím. Regulátor alternátoru má za úkol udržovat stálé napětí i vzhledem ke všem spotřebičům v autě. Jaký nabíjecí proud si vezme akumulátor, to je jen jeho věc, ale předpokládá se, že při zvoleném napětí se dostatečně nabije. Jakým proudem, to záleží na rozdílu napětí alternátoru a akumulátoru.
Martine,nelze s tebou souhlasit.Princip regulace dobíjecí soustavy je právě v regulaci proudu do rotoru alternátoru.Velikost proudu stanoví velikost buzení a tím také indukované napětí v statoru a na usměrňovacích diodách.Alternátor totiž bez připojené baterie nefunguje.,musel by mít na rozběh zbytkový proud,který vybudí ze sítě zpět rotorové cívky.Sám jsem měl na Felině podobný problém,selhal regulátor a baterie se přebíjela.Behem 100 km jsem ji odpravil.Doslova se uvařila velkým proudem.Je jasné,že proudovým hodnotám odpovídá i patřičné napětí.Vždy platí Ohmův zákon.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.