Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zakoupil jsem si transformátor Myrra 44265 viz odkaz bucek.name/... a potreboval bych poradit kde je vysledný plus a mínus děkuji za odpověd
Trafo NEMÁ " vysledný plus a mínus"...
Trafo mění napětí...
Plus a mínus ´dělá´ usměrňovač - toto je jen trafo, usměrňovač teprve musíš dodat a připojit...
doplněno 20.07.12 20:45:Ano - musí. Akumulátory je nutné dobíjet stejnosměrným napětím (proudem), takže usměrňovač je nutný. Teoreticky by stačila jedna dioda, lepší je ale Grätzův můstek - 4 diody. Stabilizace na dobíječku nutná není.
doplněno 20.07.12 20:47:"Grätz"- viz: cs.wikipedia.org/...
doplněno 22.07.12 18:02:To Bmbx: Fakt je na nabíjení aku vhodnější jednocestné usměrnění? - resp. proč?
Pulzní proud, který je ohleduplnější, dá i Gratz - bez stabilizačních filtrů... A stabilizaci jsem ´zavrhnul´... Rozdíl je hlavně v tom, že dvoucestné usměrnění může dobíjet dvojnásobným výkonem (cca) - a je-li dodržen max. dobíjecí proud, aku se nic zlého neděje.
mowla:
na nabíječky jakéhokoliv druhu je dobré jednocestné usměrnění, nabíjení je pak vůči akumulátorům ohleduplnější.
Já nepsal, že se něco děje, ale je to ohleduplnější. Například u nabíječek s detekcí delta U se taky nic neděje, akumulátory jsou nabity rychle a plně, ale metoda je to nejméně šetrná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.