Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení trafa

Od: lokodan odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

zakoupil jsem si transformátor Myrra 44265 viz odkaz bucek.name/... a potreboval bych poradit kde je vysledný plus a mínus děkuji za odpověd

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

1x

Trafo NEMÁ " vysledný plus a mínus"...

Trafo mění napětí...

Plus a mínus ´dělá´ usměrňovač - toto je jen trafo, usměrňovač teprve musíš dodat a připojit...

doplněno 20.07.12 20:45:

Ano - musí. Akumulátory je nutné dobíjet stejnosměrným napětím (proudem), takže usměrňovač je nutný. Teoreticky by stačila jedna dioda, lepší je ale Grätzův můstek - 4 diody. Stabilizace na dobíječku nutná není.

doplněno 20.07.12 20:47:

"Grätz"- viz: cs.wikipedia.org/...

doplněno 22.07.12 18:02:

To Bmbx: Fakt je na nabíjení aku vhodnější jednocestné usměrnění? - resp. proč?

Pulzní proud, který je ohleduplnější, dá i Gratz - bez stabilizačních filtrů... A stabilizaci jsem ´zavrhnul´... Rozdíl je hlavně v tom, že dvoucestné usměrnění může dobíjet dvojnásobným výkonem (cca) - a je-li dodržen max. dobíjecí proud, aku se nic zlého neděje.

;)

mowla:

na nabíječky jakéhokoliv druhu je dobré jednocestné usměrnění, nabíjení je pak vůči akumulátorům ohleduplnější.

lokodan
hodnocení

děkuji za odpoved chci ho pouzit jak nabijecku musi tam tedy byt?

Já nepsal, že se něco děje, ale je to ohleduplnější. Například u nabíječek s detekcí delta U se taky nic neděje, akumulátory jsou nabity rychle a plně, ale metoda je to nejméně šetrná.

jabraka*
hodnocení

1x

Místo toho trafa si kup spínaný zdroj:

t-cz.com/...

JABRAKA

des*

Že jsem tak smělej,co s tím chceš nabíjet?

buss
hodnocení

0x

Transformátory jsou na střídavý! proud a výstup je též střídavý, je třeba usměrnit. Trafo má mít parametry podle požadovaného výstupního ss napětí, proudu. Už to VA napovídá. Jen tak, to se bere ve fyzice na ZŠ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]