Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Měl jsem létá svůj Zesilovač RFT SV 3000 HIFI. Jednoho dne jsem připojoval reproduktory, které měly impedanci 8 ohmů a mám taková dojem, že výstup byl stavěn na 4. Vždy byli připojené 4 ohmové repro, ale jeden chytrák říkal, že to jedno. Nevím jestli v tomto byl problém a nebo v tom, že jsem omylem dal k sobě dráty. Hlavní je, že po těchto krocích mi zesilovač na výstupu zajiskřil ale jen lehce a nepartně a potom nasledovalo trošičku smradu. Moje otázka zní: Hledám závadu abych to mohl zpravit, ale vůbec netuším co se mohlo pokazit. Byl bych velice rád za každou pomoc. Studuji elektrotechniku, ale v tomto nemám ponětí o co jde. Předem děkuji za odpovědi.
Větší impedance skutečně nevadí,dokonce by koncový stupeň snesl i 2 ohmy.Ale zkrat ne.Může být prasklá pojistka,odpravený tranzistor,případně integráč výkonu.Větší škody by vzniknout neměly.
JABRAKA
( radiomuseum.org/... - a jeje..., MDA2020 na konci..., ty nikdy moc nepotřebovaly...
Ale vážně. Někde tam bude nějaká trubičková pojistka, buď ve zdroji nebo ji má i každý koncový stupeň (to jsou ty chladiče) zvlášť - bude -li přepálená, zkusit vyměnit. Pokud se funkce neobnoví, pojistka se opět přepálí tak vyměnit koncový IO za typ TDA2020. Vadný kus buď jen nehraje nebo i vyráží pojistku - když je pojistka společná, je nutno ověřit pokusným odpojením napájení koncových stupňů.
doplněno 17.07.12 01:41:Na pokus s pojistkami asi můžeme zapomenout, jsou tam nejspíš jen dvě a zdroj má ochranu proti přetížení elektronickou. takže jen ten konec, co nejde, zkusit vyměnit to TDA-čko. Jinak pro zajímavost "service manual"a schema, bohužel nepříliš přehledný scan, ke stažení zde:
Jiskření většinou probíhá při připojování nebo odpojování drátků při protékajícím proudu. Nemohl jste omylem třeba zkratovat výstup zesilovače? Lepší zesíky mají pojistku, jinak asi odešel koncový zesilovač do věčných lovišť...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.