Nejste přihlášen/a.
zdravim, chci se zeptat. dokáže mi někdo vysvětlit, jak se u sluchátek projevuje "zkreslení" a jak ho při běžném poslechu poznám, či zda-li ho vůbec mám šanci znatelně zaznamenat? díky
Basy nejsou tak nízké, jako *). Výšky nejsou tak vysoké, jako *). Prostorové vyznění není takové, jako *). Dynamický rozsah není takový, jako *).
*) jako při poslechu na dobré aparatuře, o "live" ani nemluvě...
Dobrovolně se přiznám, že vzhledem k mému hluchu absolutnímu (o hudebním ani nemluvě), nejsem schopen nějaké zkreslení zaznamenat (když nepočítám sluchátka, která jsem si kdysi pořídil ke krystalce), takže používám sluchátka jakákoli. Kamarád ale (hudební znalec a fajnšmekr, navíc se sluchem - tedy hudebním, aktivní muzikant), si sluchátka dlouze vybírá a zdaleka ne s každými (byť i vychvalovanými) není spokojen.
Takže "šanci znatelně zaznamenat" zkreslení je silně individuální...
Zkreslení hudebního signálu je záležitost porušení kontinuity kmitočtu.Není to dynamika,není to ani "výška tónu" ani "hloubka tónu"
Dá se to vysvětlit tak,že sinusovka se projeví deformací tvaru.Zkreslení se projevuje různě.Pokud je deformace signálu menší jako 10 % ,sluchem to vesměs laik nepozná.Přechodové zkreslení se projeví ve zvuku škrábáním.IM zkreslení se projevuje posunem fáze,tedy podivným zdvojením zvuku.Většinou zkreslení pozná bezpečně pouze zkušené ucho.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.