Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měnič napětí 230V - 12V

Od: jt* odpovědí: 15 změna:

Ahoj, mám takový problém a rád bych Váspožádal o radu. Koupil jsem klasický kompresor do auta (připojení na zásuvku zapalovače) k dohušťování pneumatik, ale potřebuju ho využívat doma. Proto jsem k němu scháněl měnič napětí. Poprvý jsem objednal ten nejlevnější který se dal sehnat cca za 200,-Kč a neuvedomil si, že to ten kompresor neutahne. To jsem zjistil až po vyzkoušení, kdy kompr.pouze škytal ale evidentně do něj nešel požadovaný proud. Zjistil jsem že kompresor má udavaný odběrový proud od výrobce 3.5A - 12A a tenhle adapter dával asi 900mA...tudíž moje blbost, mel jsem se nejdriv informovat...sehnal jsem tedy silnější, výrobce uvadel hodnoty až 5A ale bohužel ani ten mi kompresor neutahne, v podstate je to uplne samé jako u toho prvniho adapteru. Můžete mi prosím poradit, jaký mám tedy koupit měnič aby to ten kompresor utahlo? Vyrobce kompresoru udava, že max.odberový proud je do 12A při napětí 12V. Mám to pro otce, kterého mám na vozíku a potřebuju aby si sám mohl dohuštovat pneumatiky u voziku.

Díky J.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zajixxx*
hodnocení

2x

zkuste zdroj z počítače, případnou koncovku rekuci si seženete a přiletujete...

Přesně tak, těhle zdrojů se všude válí mraky... nejslabší co seženete stejně dává víc jak 8A,

jt*
hodnocení

dobře ale je možné zjistit jakej by musel mít adaptér(zdroj) výstupní proud aby kompresor utáhnul, když jediné co vím je že max odber je 12,5A min 3,5A?

hodnocení

1x

Komresor opravdu má mizernou životnost a pořizovat nákladně zdroj k němu nemá smysl. Na huštění z 230 V je velmi praktický kompresor z ledničky, mrazničky ... + hadice a koncovka.

ale trvá to dlóóóuho...

jt*
hodnocení

děkuju za zajímavé rady, ale moc jsem si z toho nevzal :( co se týká zdroje z PC, abych pravdu řekl, nevim zda by to bylo uplně praktické mít v obývacím pokoji umístěn zdroj z PC a k němu naletovaný kabel, navic si nejsem jistej, že bych takovou operaci zvladnul...to samé asi platí i o akumulátoru z auta a o kompresoru z lednice...rodiče bydlejí v panláku, nějak si to neumi představit :D ...spíš jsem chtěl radu na nějaký odkaz, kde by se dal koupit měníč z 230V na 12V a 12A, googloval jsem ale všude jsem našel jen do 5A a ten bohužel nefunguje...potom už jen drahé zdroje...představoval jsem si něco do 1,000,-Kč a hlavně s výstupem pro koncovku do autozaplovače, když už ten kompresor je pořízenej... :)

Říká se Dvakrát měř. Jednou řež! A také Pozdě bycha honit!
Bohužel. Vaše koupě kompresoru nedopadla podle představ.
Mne napadlo, zda by se nenašlo jednodušší řešení měkkých pneumatik. Pokud současné měknou, může to byť jejich kvalitou, stářím guma netěsní. Kdysi jsme do duše bicyklu nalévali trochu mléka. Říkalo se, že kasein v něm obsažený řídkou gumu zalepí. Nevím, zda to bylo opravdu kaseinem, ale fungovalo to!
Dnes by asi bylo nejlacinější koupit nové duše. Ty tlak nebudou ztrácet a při návštěvě rodičů ho můžete zkontrolovat, případně dofouknout.
stirecek*

Vidím, že to děláte stylem pokus - omyl a stojí to jen další a další peníze. Pokud ten kompresor má jít minimálně na 3,5A a nejede ani na pět, tak je chyba v něm a nepojede vám ani na deset. Kompresor z ledničky není tak velký, aby se nedal schovat, navíc není hlučný a stačí nějaká hadice. Doma ho mám ve sklepě s hadicí z náklaďáku asi deset metrů a foukám s tím vše. Pokud chcete do toho dát další tisicovku, což jsou dle mého vyhozené peníze, ale budiž, nejspíš bych kompresor vyzkoušel na jiném zdroji, než ho koupím. Kompresor z ledničky vám rádi darují ve sběrném dvoře a máte to zadara.

hodnocení

0x

No, sehnat zdroj je jistě jedna cesta - výběr je vcelku široký :

např cnc.inshop.cz/...

Ale podle mě je to vyhazování peněz. Ten kompresorek do auta má životnost v řádu hodin. Není totiž nijak mazaný a tak se rychle vydře a je po něm. Krom toho ten motorek v něm, to je ta nejlevnější ,,plechovka´´ typu MIG600, takže ani od něj nečekejte zázraky Proto bych doporučoval koupit běžný kompresor na 220V, klidně i bezolejový, ten bývá tišší a na nafouknutí kol je vyhovující.

rr-naradi.cz/...

jt*
hodnocení

děkuji za reakci, já jsem vycházel z toho, že kupovat kompresor na 230V je zbytečnost, k dofukování dochází např. 2Xměsíc...samozřejmě kdybych bydlel s rodiči neřeším to a použiju pumpičku ale už s nimi nebydlím...ideální by byl adapter s požadovaným výstupním proudem a také se zdířkou pro koncovku do autozásuvky...koukal jsem po netu ale nikde nic moc nebylo a hlavně se už bojim zase neco koupit...po zkušenostech :(

lerak*
hodnocení

0x

Nejlevnější a nejjednodušší řešení je využít starší zdroj z PC. Tento zdroj může dávat při 12V až 20A.
Pomocí Googlu lze vyhledat na internetu spoustu návodů na úpravu zdroje.
Například:
hw.cz/...

stirecek*
hodnocení

0x
Na občasné použití není třeba vyhazovat horentní sumy za menice a kompresory na jedno použití. Stačí komresor ze staré ledničky a kus hadice. Kola nafouka bez probléme i u auta, to se o kompresoru na 12v říct nedá, ten je dobrý akorát na plavaci kola.

jabraka*
hodnocení

0x

Nevím,zda moje rada splní tu základní potřebu.Existují zásobníky na stlačený vzduch,které se natlakují třeba v garáži z výkonného kompresoru a mohou sloužit na místě s nedostupnou energií,nejen pro dofouknutí pneu,ale na příklad pro stříkání barev.

JABRAKA

colombo*
hodnocení

0x

Já bych napájení takového auto-kompresoru řešil právě akumulátorem.

Olověný akumulátor připojíš na nabíječku a druhý den tam máš pořádnou zásobu ampérů (proudu).

Současně budeš mít rezervní baterii do auta na zimní startování.

Toto řešení je suveréně nejdražší (stojí asi tolik, co kompresor na 230V v marketech) ale řeší to napájení tvého kompresoru.

hodnocení

0x

Něco takového by to mohlo zvládnout:

ledlumin.cz/...

A toho kompresůrku se nebojte, že nic nevydrží, na občasné dofukování výdrží až až...;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]