Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měl jsem digitální multimetr přepnutý pro měření "propísknutí" spoje a omylem jsem přístrojem propojil dvě fázové
svorky pod napětím, přístroj "odešel". Kolega tvrdí, že to není možné , že by multimetry obecně měly tuto příhodu bez újmy přežít.
Je to tak? Děkuji za názory.
Zdeněk
Většinou se podobné přístroje se nedělají "totálně blbuvzdorné", předpokládá se, že jejich obsluha již má určité elektrotechnické znalosti a potřebnou opatrnost při práci či pouhém měření elektrického napětí či proudu...
To je jako kdybyste nastavil měřák na měření proudu a strčil hroty do zásuvky - kolik asi tak ampérů muže mít zkratový proud elektrárny?
V těchto multimetrech bývá pojistka, ale pouze pro cílené měření větších proudů, na tato měření se většinou musí jeden měřící hrot zapojit do jiné zdířky...
Každý multimetr by měl být v rámci svých možností blbuvzdorný.
Pryč jsou doby, kdy každé přepolování hrotů, špatné přepnutí rozsahu znamenalo ručičku za roh a zkázu měřáku. Hopem uvedený příklad přepnutí na měření proudu je samozřejmě ten extrém mimo možnosti měřáku.
Samozřejmě se předpokládá znalost elektrotechniky i opatrnost, nadruhou stranu ruku na srdce, komu z nás se něco podobného ještě nestalo.
V návodu k mému METEXu se dokonce píše o odolnosti v těchto případech dokonce do 1000V, po dobu minimálně 3. sekund, vyjma rozsahů měřících proud.
NICKOLASi. reagujete (možná omylem) na moji odpověď, tak jen potvrdím, že i já jsem už několik měřáků odpravil svojí nepozorností při nastavení rozsahu...
Nebylo to omylem. Já jen, že to vyznělo jako že tazatel je
.
Taky mám pár kusů na svědomí, ale téměř vždy to byl proudový rozsah v nevhodnou chvíli.
No, máte pravdu, tazatel byl v tu chvíli asi trošku mimo, když takto měřil.
Ale kdo z nás nebyl při měření občas mimo...
Pravda, starší měřáky byly méně blbuvzdorné, tam stačilo se seknout o řád v rozsahu a šly kukat do věčných lovišť. Dneska odpravit multimetr, to už je trošku umění...
Prozváněčka je na principu zjednodušenného Ohmetru, takže je tam zdroj proudu a od určíté minimální hodnoty odporu níže to píská, jsou multimetry co to přežijí a multimetry , které něco takového nezvládnou. Bývá to zmíněno v manuálu jaké napětí se může dostat do multimetru na rozsahu prozvánění. Já osobně mám u jednoho psáno 250V a u druhého 400V, ale oba mají automatiku přepínání a ty jsou většinou plně imunní na všechno a hlavně je to ne zrovna standardní cenová kategorie.
Ne že bych potřeboval blbuvzdornější měřák, ale je kombinovaný s osciloskopem a je dost přesný. U takových se blbuvzdornost prostě předpokládá, protože by malá chybka mohla znamenat doooost velké náklady. Ručkové jsem za svůj život odrovnal dva, jeden pádem - smotaly se mu vlásky na systému a užj e nikdo nesrovnal tak aby uspokojivě měřil a druhý klasicky na proudové, rozsahu, ale to je hoooodně let zpět, to mi bylo nějakých 12 let :D
No, Zdenku, díky Vašemu dotazu jste se dozvěděl i to, kolik z nás - elektrikářů - už zničilo pár měřáků...
Hezký den...
U běžných multimetrů odejde jen pojistka, případně dvě antiparalelně připojené diody (většinou 1N4007). Tyhle diody zamezuji aby se nedostalo na měřící vstupy převodníků napětí větší než 0,5 V. Tyhle diody buď napětí omezí, nebo se zkratují.
Zkontrolujte pojistky a proměřte diody u vstupů zda nejsou zkratovány.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.