Nejste přihlášen/a.
Jako dělič napětí na vstup.
Na při pohledu zepředu na potenciometr, připojíš na první kontakt GND, na na třetí VSTUP a na jezdec (prostřední) výstup, který povede do zesilovače
diky. jak se zapojuje delic to vim ale puvodne sem to chtel pripojit na vystup, ale to by asi potik neprezil co?
rybajda:
a proč nulovém? :D Krajní vývody na zesilovač a běžec na reprák - 4 nebo 8 ohmů potenciometr a normálně by to fungovalo, ale nedělá se to tak, potenciometr by musel být zbytečně s vyšší watáží
Co je na tom k nepochopení? Běžně jsou takovým potenciometrem vybavena sluchátka a taky to nezkratuje výstup zesilovače. Další důvod proč se to nedělá na výstupu výkonových zesilovačů je ten, že zesilovač pracuje pořád naplno a spotřebovává maximum energie i když bude potenciometrem ztišený zvuk. Ale to nic nemění na tom, že by to bylo funkční a rozhodně to neodpálí konec zkratem :D
Nezapomeň, že potenciometr musí mít logaritmický průběh, aby regulace hlasitosti byla plynulá
Před výkonový zesilovač se obvykle zařazuje emitorrový sledovač,zesilovač se zesílením "1" ,který kompenzuje ztráty v odporových děličích.úPotenciometrech.U stereozesilovače se používají dvojité potenciometry s dobrým souběhem.Do zesilovacího stupně,většinou jednotranzistorového,se zařazuje i vyvážení kanálů.Na obrázku je blokové zapojení takového stupně.
JABRAKA
Nebo se vyvážení může řešit tak, že jsou potenciometry mechanicky rozdělené se souosými hřídeli s malým třením mezi ovládacími knoflíky. Knoflíky se točí současně - ovládání hlasitosti, knofliky otočíme mezi sebou - nastavení vyvážení. Nebo dva tahové potenciometry na hlasitost a vyvážení se provede opět jejich různým nastavením.
Zatěžovat přímo výstup ze zvukovky poťákem?Zdá se mi to pošetilé.Přece jen bych tam předřadil jednotranzistorový sledovač.
JABRAKA
Zdravím, jen doplním a upřesním Fatálkův dotaz.
Problém se týká jednoduchého zesilovače 2x10W, používaný na sluchátka k PC, vstup signálu jde přímo do IO. Jde především o to, jakou zvolit hodnotu potenciometru (zapojeného jako dělič), aby nebyl příliš zatížen výstup z PC.
Konkrátně jde o ges.cz/...
Schéma přikládám, díky!
Díky za doplnění. Jenže to se sluchátky jsi nepochopil Hope. Já je k tomu připojil a málem odpálil. Budu k tomu mít připojené starší reproduktory od gramofonu. Teď ještě k tomu potenciometru. Ptal jsem se našeho učitele na průmyslovce a ten mi řekl, že si tam nemůžu jen tak prdnout potík, že bych ho oddělal. Co vy na to?
Nic neodděláš, tohle je takové schéma/blokové schéma zapojení toho obvodu. V praxi naprosto běžně používané.
Fatálku, zapojení potenciometru je už asi jasné. Miki dal určitou hodnotu, snad bude fungovat, určitě tato hodnota neumrtví zvukovku. Nechci znevažovat Tvoje autority na průmce, ale můžeš tam klidně prdnout potítk, akorát to musí být ten správný, Aby to fungovalo... Zkoušel jsi změřit stejnosměrný odpor skuchátek? Těch 4 nebo 8 Ohnmů (napsaných) je impedance při jmenovité frekvenci - stejnosměrný odpor je trošku jiný...
... a teďka začni přemýšlet...
Fatalvir:
zvukovku 20 k ohmovým poťákem rozhodně neodděláš když je dělaná na 16 - 30 ohmová sluchátka, ale pokud se jedná o notebook tak nemusí dojít k odpojení interních reproduktorů, protože nemusí detekovat, že je vůbec něco připojeno, ta hodnota může být moc velká.
Fatálek má klasické PC.
Jinak já osobně mám NB, kde se interní repro vypínají kontaktem v jackovi, detekce pomocí připojené impedance není u NB pravidlem...
No nevím jestli je nebo není pravidlem u NB , já si myslím, že dnes už to pravidlem je. I mikrofonní vstup se může přepínat dle impedance na MIC nebo LINE-IN a podle toho má citlivost.
doplněno 20.06.12 07:58:U svého NB sis to nějak ověřil?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.