Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych připojit přibližně 150 diod za sebe a chtěl bych se zeptat kolik baterií je třeba dát a jestli vůbec to bude svítit? Byl bych rád za radu, děkuji a jedná se o:
Tak jestli to hraje roli? Děkuji za pomoc
Barva hraje roli, protože každá barva potřebuje jiné minimální napětí, červená má kolem 1,2V takže z toho to lze lehce spočítat, pak je důležité omezit proud diodami.
doplněno 12.06.12 21:24:Takže důležitý je úbytek napětí daného typu LED a její maximální proud v propustném směru.
není to tak jednoduché, zvláště pro laika, jako jsi ty.
napiš, na co to chceš použít, existují i jednodušší řešení, jako třeba LED pásky... podívej se třeba na proled.cz/... jsou tam na výběr, a jsou tam i cenníky. pásky většinou na 12 V...
jen nepiš, že na svícení...LED svítí, to je jasné... ale použití, to nás zajímá...
doplněno 12.06.12 21:29:jen nepočítej 150 krát 1,2 V, to by v serii vyšlo na 180 V a také se nezapojují všechny do série, ale většinou sério paralelně, teda spojí se pár kusů v serii a tento blok paralelně s dalšími bloky. K tomu třeba počítat odpory podle proudu a napětí k dispozici.
doplněno 12.06.12 21:35:koukni třeba na casemodding.wu.cz/...
nebo grower.cz/...
na metku.net/... si můžeš doplnit hodnoty do zapojení a nechat vypočítat... je to ovšem anglicky...
i toto je dobré area717.wz.cz/...
O tich páskách vím, ale já bych chtěl vytvořit nápis a ten z nich jen ztěží poskládám, proto bych chtěl (zaražte mě jestli plácám blbosti) připájet cca 150Ledek do serie a to přivézt přes vypínač na cca 4 tužkové baterie, nebo nějak tak.
doplněno 12.06.12 21:30: Aha, takže lepší vzdát to, když tomu nerozumím co?
No tak to není asi nic pro mě :D Přesto děkuji moc za pomoc
Skombinovat serio-paralelně a podle toho volit články a jejich počet, taky je otázka jak mají svítit - i při několikanásobně nižším proudu než je její MAX. svítí ještě překvapivě dobře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.