Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes jsem začal uvažovat o sestrojení tohoto schematu paja-trb.unas.cz/...
Jenom nějak nechápu pár věcí.
1) Proč je tam dioda D2?
2) Kam vedou tři kontakty K1 /1/2/3 - neměl by z relé vést jen jeden kontak a to pokračování fáze při sepnutí relé a druhý kontakt zůstat nevyužit?
Díky za ospovědi.
Dioda D2 chrání USB před naindukovaným napětím z cívky relé, používá se vždy pokud jde o indukční zátěž napojenou na polovodiče.
Kontakt který je v klidu sepnut je v tomto případě nevyužit...
Plošný spoj jsem podroně nezkoumal, ale rozhodně ti doporučím udělat mezi ovladacím obvodem a spínaným obvodem (kde se nachází síťové napětí) mnohem šírší dělící čáry - jistota je jistota.
Třeba u spínaných zdrojů se to často dělí i částečným proříznutím tištáku.
To zapojeni je nebezpečné pro počítač. Relé s cívkou na 5V a kontakty které snesou 220V stř. bude mít odběr tak cca 100-200mA. Z USB portu. Kolik proudu zbyde na ostatní zařízení?
A jak píše BMBX. Je nutné dodržet izolační vzdálenost mezi ovl. obvodem a síťovým napětím. V praxi alespoň 5mm. Ale čím víc, tím líp.
Podle mně je to navržené relé nevhodné. Usuzuji tak ale jen podle tišťáku.
Nikde není psáno, že USB bude využito ještě na jiné zařízení s odběrem a i kdyby tak nějaké to zvládne, třeba čtečku.
Vlčáku, BMBX má pravdu (jako obvykle). A USB porty bývají většinou proudově chráněné, takže i přetížení přežívají bez úhony. A na internetu neno program na kreslení tišťáků na compu?
Takže trochu jsem zapojení konzultoval s člověkem, který ho navrhl a má ho doma. On to nemá na tišťáku má to jen spájené. Použil stejné trafo jako já (RAS-0515). Takže dnes koupím odpor (pokud ho doma nenajdu), diodu, a LEDku. Během několika dní seženu prodlužku s více zásuvkami, která má šroubky a je tam dost místa na celý systém. Přikládám foto majitele tohoto systému.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.