Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měkký start motoru

Od: ivobenes* odpovědí: 14 změna:

Ahoj odborníci,
chtěl bych si na pilu udělat tzv "měkký start" motoru.
Znáte někdo nějaké rozumné, to znamená jednoduché a levné, řešení?
Motor je jednofázový, 230V, 1,5kW.
Díky!

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ferda60*
hodnocení

3x

Triakový regulátor je řešení vcelku komfortní, dají se jím snížit otáčky i v provozu, kupované provedení se ale sotva vejde do maximálně využitého krytu nářadí. Amatérsky postavený ( filipo.g6.cz/... by se dal (ještě po zjednodušení) vestavět po částech dovnitř krytu, odrušení by se dalo využít již vestavěné (další minimalizace rozměrů) a stačilo by dát jen pozor na dobrou elektrickou izolaci ovládacího prvku (izolovaná hřídel + knoflík). Tohle řešení tedy zřejmě nepoužijete.

Jednodušší by dále bylo:

- zkusit použít rozběhový termistor ( gme.cz/... vřadit ho do serie s motorem a umístit dovnitř krytu nejlépe do proudu vzduchu, který ho bude chladit - zahřívá se značně. Bodově uchytit silikon. tmelem - zabránit vibracím.

- Do serie s motorem vřadit (patřičně dimenzovanou, chlazenou) diodu (nebo paralelní spojení několika diod) a k ní paralelně vypínač, umístěný na vhodném místě skříňky. Motor tak bude mít dvě rychlosti - původní a poloviční (rozběhovou), ručně přepínané vypínačem.

- zapátrat po příčině, proč jistič padá. Zvýšení hodnoty popř. změnu vypínací charakteristiky by měl posoudit elektrikář aby obvod splňoval podmínky na bezpečné odpojení od zdroje při poruše.

doplněno 13.06.12 21:21:

Vyzkoušené mám vše, jenom zrovna ten termistor ne, ale fungovat by to mělo, ztratí se na něm asi 5W příkonu, proto bych ho raději trochu ofukoval aby nepropálil plastový kryt. Sám jsem realizoval zapojení s vypínačem paralelně se čtyřmi 2A diodami chlazenými vzduchem. Otáčky i síla dostatečné i na nižší stupeň, motor 1kW v ruční okružní pile.

ivobenes*
hodnocení

Výborně Ferdo60!
Vy jste na to kápnul *frajer*
Termistor pro ochranu před proudovými nárazy, to je to, co jsem hledal a nevěděl.
Díky moc!
Dobrá odpověď.
PS: Jističe padají z důvodu proudových špiček při rozběhu pily, ale taky pila tvrdými rozběhy trpí, proto hledám nějaké řešení, když už to výrobce považoval za zbytečné :) .

Dátt termistor do proudu vzduchu ay byl chlazený, to tam může být odpor, protože kouzlo toho termistoru se ztratí...

doplněno 13.06.12 10:27:

Spíš jej umístit tak aby mohl veseke hřát, jen tak bude plnit funkci, ale jinak nápad je to výborný *palec*

ferda:

jenže jen ohřátý termistor sníží svůj odpor, prostě chce instalovat tak aby nic nepropálil, ale aby nebyl chlazený, jinak nemá smysl

hodnocení

0x

Nejspíš myslíte tzv. softstartér. Na jedofázový motor asi nic lepšího nevymyslíte.

Nejlepší bude zakoupit nějaký hotový výrobek.

1,5 kW není moc, máte problémy s rozběhem stroje?

doplněno 12.06.12 11:30:

Můžete použít např. :

schneider-electric.cz/...

doplněno 12.06.12 11:31:

ATS01N112FT

ivobenes*
hodnocení

Díky za radu, ale tyhle "softstartéry" stojí tolik peněz, co polovina nové pily, což je vyřazuje ze hry.
Chtěl bych nějaké jednoduché zapojení, co prostě jen zmírní proudový náraz při rozběhu, který občas vyhodí jistič. Nemusí to být tak dokonalé jako softstarter, stačí jen mírně zpomalený rozběh.

Je to komutátorový motor? Pak by to šlo řešit triakovou regulací jako je třeba na vrtačkách

ivobenes*
hodnocení

No nevím jestli je komutátorový nebo jiný. Zatím jsem dovnitř nekoukal, ale je to takovýto:
http://www.google.cz/imgres?um=1&hl=cs&sa=N&biw=1280&bih=709&tbm=isch&tbnid=agP_xrzoD1MnfM:&imgrefurl=http://www.naradisatek.cz/%3Fmenu%3Dkategorie&docid=NcwxFp4yY1P4uM&imgurl=http://www.naradisatek.cz/inshop/catalogue/products/thumbs/metabo-ks-216-m-lasercut(562x600)_thumb.jpg&w=562&h=600&ei=H5PXT665B6b80QXpjsiGBA&zoom=1&iact=hc&vpx=652&vpy=149&dur=3006&hovh=232&hovw=217&tx=115&ty=86&sig=101173640065037363861&page=1&tbnh=160&tbnw=150&start=0&ndsp=16&ved=1t:429,r:3,s:0,i:80
T
akže ve vrtačce jsou uhlíky a na tomhle nejspíš taky budou uhlíky, tam nic lepšího, nebo dražšího určitě necpou. To je klasický asynchronní, jednofázový, nejlevnější, 1,5kWatový, 230Voltový sráč. :)
Máte nějaké schéma na zapojení s triakem?

To není asynchronní, ale komutátorový (a ani jeden není sráč, každý má své). Jelikož je tedy komutátorový jiko ve vrtačce lze použít regulátor z vrtačky a ten lze koupit hotový :

flajzar.cz/...

Pro výkonnější motor se vymění triak za silnější, nebo možná tam i dost silný je, jen má malý chladič.

kamilstriz

Prosím Vás potřeboval bych poradit se zapojením soft starteru ktery uvadíte v diskuzi,mate s ním zkušenosti? děkuji za odpověd

tesyk*
hodnocení

0x

Ještě je možnost spouštět motor s prokluzem řemenice a po rozběhu jí teprve napnout. Dělalo se to na nožní pedál. Motor byl na páce a řemen se napínal vahou motoru. U menších cirkulárek to stačilo.

doplněno 12.06.12 23:14:

Aha, tak teď jsem se teprve kouknul na tu Vaší pilu. Tak nic, řemen beru zpět.

hodnocení

0x

tak něco takového:

elny.cz/...

rv*
hodnocení

0x

Pro regulaci všeho možného zatím používám

aliexpress.com/...

a bez problémů jsem zatím zkoušel pro spotřebič do 2 500 W.

romanslezak
hodnocení

0x

Měl jsem problém s tím, že 1200 W mafl mi shazoval 10 A jistič. Vytvořil jsem si pro tento účel zvlášní prodlužovačku.

Použil jsem zástrčku, dvě zásuvky, vypínač s řazením 6 a kousek flexibilního kabelu. Ze zástrčky mi jde proud do vypínače a podle toho jak je vypínač přepnutý mi teče proud buď do jedné nebo do obou zásuvek. To důležité je, že zásuvky jsou zapojeny do série (nikoliv paralelně).

Do jedné zásuvky dám mafla a do druhé spotřebič kolem 1200 W (používám horkovzdušnou pistoli, ale použít se dá i jiný spotřebič, který nemá velké rozběhové proudy). Nejprve přepnu vypínač tak, aby proud šel do obou zásuvek. Pak zapnu druhý spotřebič (v mém případě horkovzdušnou pistoli) a teprve poté zapnu mafla. Protože jde o sériové zapojení, tak v okamžiku zapnutí mafla se zapne i druhý spotřebič (doteď neběžel i když měl zapnutý vypínač). Do mafla nejde celých 230 V, ale míň. Takže se roztočí, ale nižší rychlostí. I náběhový prud je menší, takže mi neshodí jistič. A když je mafl roztočen, tak přepnu vypínač tak, aby proud šel jen do zásuvky s maflem. Druhý spotřebič přestane fungovat a mafl se roztočí na maximální otáčky.

Cena pořízení cca 200 Kč a hodina práce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]