Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Solární panel domácí výroby vs vybíjení

Od: mikihans® odpovědí: 3 změna:

Ahoj, na aukru jsem si koupil solární řezy, spájel je k sobě a teď by měly dávat max cca 1A při 16V. Já je chci použít pro průběžné dobíjení 12V olověného akumulátoru, ze kterého bude občas odebírána energie.

Mám to připojeno přes DC-DC step-down měnič, který stabilizuje napětí na 13,8V pro dobíjení baterie, což funguje jak má.

Problém ale nastane, když je špatné osvětlení nebo noc a napětí na panelu klesne právě pod těch cca 14V - tím pádem se začne odebírat naopak proud z baterie a NĚKDE se ztrácí.

Jak proto vyřešit, aby při poklesu napětí se baterie jednoduše přestala sama dobíjet a hlavně se nevybíjela? Bude stačit dát mezi měnič a baterii usměrňovací diodu v propustném směru, kdy po snížení napětí pod napětí baterie bude ve směru závěrném a tedy nepropustí proud z baterie zpět? Je reálné, že to bude fungovat? Nechce se mi utrácet další stovky korun přímo za regulátor k solárním panelům ;)

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

jenoduše mezi step-down měnč a akumulátor dát diodu a napětí měniče povýšit o ubytek na diodě (0,7v)

takjan*

Přesně tak. A pozor na proud diody, v katalogu je udáván téměř vždy pro usměrnění. Při zátěži trvalým DC proudem je pak více namáhána ( z vlastní zkušenosti 1Ampérová nevydrží 0,3A)..

buss
hodnocení

0x

A svítí ten panel apoň? To by nemělo jít zpět, nakonec jsou v měniči diody. Otázka kolik to dělá. Tož ji tam příslušně dimenzovanou dát, srazí to nějakou desetinu V.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma solární panely

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]