Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dynamo rozsvítí žárovku ale nerozjede motor

Od: grujorin odpovědí: 8 změna:

Ahoj,

Dnes jsem si schválně otestoval pár starých dynam, která jsou už sice trochu vykvedlaná, ale alespoň fungují s menším odporem. Žárovičku mi to rozsvítilo hnedka (napojil jsem rotor dynama na starou mechanickou ruční vrtačku, takže jsem ručně docílil slušný otáček). Ovšem po napojení elektromotoru místo žárovky (vše na 6V) se nedělo nic.

Zajímalo by mě proto, čím to bylo způsobeno a zdali je vlastně možné nějaký takový pokus zvládnout s kladným výsledekm.

U žárovky jsem si vědom že je jí vskautku jedno jestli se do ní rve střídavý nebo stejnosměrný proud, prostě jakmile jí prochází, tak svítí, ovšem motor z autíčka je dělaný na střídavý proud a tak se domnívám že chyba nastala u dynama, které vyrábí stejnosměrný. I tak bych ale rád od někoho zkušenějšího věděl, co jsem ve fyzice na škole zaspal, nebo co tomu přesně vadí, či je-li dynamo nebo následně alternátor schopen vytvořit dostatek proudu pro pohon elektromotoru?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Jestli je to dynamo z kola, tak to právě není dynamo, ale alternátor (ikdyž se tomu dynamo říká) a generuje střídavý proud.

Motor v autíčku pochybuju že by byl na střídavý, ale spíš právě na stejnosměrný. Proto se motor neroztočí ;)

martinhajek*
Ano, asi se opravdu jedná o "dynamo" na jízdní kolo.

buss
hodnocení

2x

A jak je to autíčko napájeno, když by mělo střídavý motor? Kabel z trafa?

grujorin
hodnocení

Jedná se právě o autíčko z autodráhy, napájeno skrz takový ty "štětinový koberečky" a autodráha bývala právě přes trafo. Proto jsem si myslel a doufám že stále správně myslím, že se jedná, jelikož v síti je proud střídavý, jen v baterkách ne a asi to bylo pochopeno že jde o autíčko s baterkama v podvozku, že by mi to mohlo jet.

Teď když znám záludnost dynama na kolo, že se jedná o alternátor, tak mě zaráží, že i s nevyššíma otáčkama to prostě vyrábí krásně proud pro tu žárovičku, ale trouba motorek se nechce roztočit. Já elektromotory nikdy moc nestudoval, nevím co musí proud splňovat aby se rozjel, nevím čím to mužu nakopnout či obohatit (jestli víc ampérama nebo stačí víc voltů) abych to rozjel, jsem prostě tak jaksi amatér :D a když mě to napadlo, tak jsem to zkusil a teď se snažím pochopit proč to nejde :( Díky vám všem za odpovědi, snad na to díky vám brzy dojdeme :D

hop®

Autodráhy byly na usměrněný proud, pokud dáš autíčko do protisměru tak bude couvat, tím to ověříš. Veškerý "dynama" pro světla na kolo dávají střídavé napětí, těm žárovkám je to jedno. Pokud bys k tomu svýmu "dynamu" dal jednu diodu nebo usměrňovací můstek (jak už tady někdo napsal), donutil bys autíčko k pohybu. Ale účinnost a výkon tohoto zdroje...

doplněno 08.06.12 22:49:

Jo, napsal Fatalwir, souhlasím a dávám "palíček", má pravdu... *palec*

buss

Tam byl 100pro usměrňovač + ovládací prvek na rychlost. Mohla to být i nějaká malá dráha a v krabičce baterka, jako u vláčků. Vzít nabíječku na mobil a zkusit. Jinak je to komplikované - vrtačka, dynamo, motor...
I z toho dynama lze udělat motor, má to synchronní otáčky a proto se to někdy používalo u gramofonů.

hodnocení

1x

Dej k tomu aspoň jednu diodu a pošlape ti to, ale nejlépe usměrňovací můstek.

martinhajek*
hodnocení

0x
Motor z autíčka je na stejnosměrný, ten alternátorek vyrábí proud střídavý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]