Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Při přerušení obvodu se rozsvítí žárovka?

Od: utme* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, mám dotaz: Jak udělat elektrický obvod, při kterém, když přecvaknu jeden drátek(přeruším obvod) tak se mi rozsvítí žárovka. Prostě jaké potřebuju součástky a jak je mám zapojit. Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Jde to i bez relé, na jakékoliv napětí!
Potřebuješ zdroj, spotřebič, vodiče, žárovku.
Na obrázku to pochopíš:
Proud teče v obvodu zdroj černý drát spotřebič červený drát zdroj. Žárovka nesvítí, je zkratovaná červeným drátem.
Když červený drát přerušíš, poteče proud místo přes červený drát přes žárovku a ta bude svítit!
Jednoduché, spolehlivé!
Pokud tomu nerozumíš, dej více podrobností, k čemu to chceš!
doplněno 06.06.12 21:54: To schéma
doplněno 06.06.12 21:57: .
Při přerušení obvodu se rozsvítí žárovka?

hodnocení

0x

prostě jen relé... přeruší se proud a relé pustí druhý obvod :)

cs.wikipedia.org/...

tesyk*
hodnocení

0x

A nebo jestli to chcete mít na 220V, tak se jednoduše pararelně k vypínači dává doutnavka. Vypínač je vypnutý-doutnavka svítí...vypínač je zapnutý-doutnavka nesvítí.

figurek*
hodnocení

0x

zapojení není zrovna moc náročné na kvalitu součástek. Jen si dejte pozor, aby tranzistor snesl proud, který teče přes žárovku.

doplněno 07.06.12 16:30:

záleží na typu tranzistoru. Zjistěte si v katalogu, jaký potřebujete budící proud do báze tranzistoru a podle toho a z napětí 6V vypočítáte horní odpor. Ten dolní by měl být násobně větší a hlavně, když máte tranzistor v zapojení jako spinač, pak tam ten dolní odpor ani nemusí být. Já tady tak leda můžu lehce odhadovat, že nahoře by stačil kiloohm, dole nejméně deset kilo.

Jestli nemáte katalog nebo se vám nechce někde něco hledat, tak nějaké odpory docela normálně vyzkoušejte. Při napětí 6V nemůžete nic pokazit.

Při přerušení obvodu se rozsvítí žárovka? #2
utme*
hodnocení

Na obrázku jsou 2 rezistory. Jaké rezistory mám vybrat při použití 6V žárovky?

Ten v místě přestřižení se může vypustit a ten horní navrhnout tak aby tranzistor bezpečně otevřel a to záleží na jeho zesílení.

doplněno 07.06.12 16:15:

Je potřeba vybrat tranzistor tak aby vydržel proud té žárovky, jestli bude žároka na 6V nebo na 12V je celkem jedno...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]