Nejste přihlášen/a.
Zdravím jak to udělat, aby z přenosného ele. zapalovače plynu, který se zapojuje do zásuvky, byl bateriový? Myslím tím na baterku cca 9V( AAA). Stačí stučně napsat, jak na to, eletr. obvody už jsem nějaké dělal, dle schémat. (např. Velikost a počet odporu, zdroj, kondenzátory, stručný návod). Múže být i shcéma, nic složitého.Dík.
Jen technická poznámka. Toto není klasický piezozapalovač.
Ta jiskra co to "háže"zapalí plyn, který je v rukojeti. V podstatě je to kapesní zapalovač s "krčkem". Zase je univerzální, dá se s ním zapálit jak plyn, tak svíčka nebo cigareta.
Tady je klasicky piezo produm.eu/...
Udělat lze samozřejmě leccos. Ovšem v tomhle případě se to určitě nevyplatí. Navíc možná vytvoříte jakýsi třeba i funkční, ale ohavný paskvil. Doba, kdy se podobné věci musely dělat doma (protože prostě na trhu nebyly) je již pár desítek let za námi.
Pokud na tom ale z nějakého důvodu trváte, je to spíš úprava mechanická, než elektrická. Mimo žhavícího tělíska a tlačítka všechno ostatní vyhodíte. Vyrobíte si pouzdro na baterii (nejlépe na soustruhu), do něj zamontujete ono tlačítko a tělísko. Jeden pól baterie připojíte přímo na tělísko, druhý pak na tlačítko a z něj na druhý kontakt tělíska. Schéma myslím není potřeba.
doplněno 01.06.12 16:50:To co jsem popsal, je ovšem zapalovač se žhavícím tělískem. Pokud chcete zapalovač jiskrový, je to podstatně složitější a obávám se, že Vám to tady nikdo jednoduše nepopíše. Nejedná se o pár odporů a kondenzátorů, ale o elektronický měnič napětí.
doplněno 01.06.12 17:01:Jo a pokud to chcete jako "žertovný předmět", tak pozor. Někomu to může i dost ublížit.
Tento zapalovač předělat na baterii by znamenalo převinout cívku. Tento zapalovač je principiálně jako stejnosměrný elektrický zvonek (Vagnerovo kladívko), pokud chcete jiskřící zapalovač tak kupte piezoelektrický, nebo u vietnamců s induktorem. Na jeden AA článek krásně jiskří. Cena do 50Kč.
Další zbytečně zaplněná zásuvka v kuchyni.
Takový zapalovač nám taky kdysi visel u sporáku a já s tím strašil ségru
Jinak, jak z tohoto zapalovače na 220V vyrobit bateriový, mi připadá, jako vyrábět z koloběžky náklaďák... *hihi*
Coby, Mám zástrčku přímo u sporáku, déletrvající těžký záchvat nostalgie a vztek na všechny moderní krámy, co vydrží možná rok. Zapalovač byl asi sovětský vynález, říkali mu zažigalka a vydržel jako Sovětský svaz...Nevím, jestli se vyráběl i u nás, nebo to byl dovoz...
Byl to import z Ruska. Je fakt, žeby to asi vydrželo na věky, ovšem někdo tenkrát zapnul hořák a šnůra byla na něm, takže to vzplálo. Jinak si myslím, žeby fachčil dodnes.
Teď už mám piezo na tužkovky a měním baterku tak jednou ročně.
2kedar:
věčně to nevydrželo, ta tyčka co tam "skákala" se opalovala až byla krátká a přestalo to jiskřit.
piezo na tužkovky?
buď je tam pizokeramika která je zdrojem vysokého napětí, nebo tužkovka a induktor.
Piezoelektrickým zapalovačem křešeš a plyn ne a ne chytit. Kup si Tescomu na jednu tužkovou. Tu původní nahraď alkalickou a máš to na několik let, než se Ti ten zapalovač po pádech roztříská. Jinak pro zvědavce - co obnáší výroba "jiskrové jednotky na baterie".: Vyrobit měnič z 1.5V na 150V, výstupním napětím nabíjíš kondenzátor 100nF a po dosažení 150V vybiješ do speciální zapalovací cívky přes tyristor, který se spouští přes závěrně polarizovanou diodu 1N4148 (100V průrazné napětí), Když rozděláš tu Tescomu, tak to tam uvidíš.. Ta zapalovací cívka je na domáci výrobu těžký oříšek.
primár má 30záv, výstup má kolem 1000záv navinutých tak, aby nenastaly mezizávitové přeskoky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.