Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
neporadil by mi někdo jak vybít kondenzátory, dostávám pecky z imp. zdroje.
Jde to prý přes odpor, mám však použít úplně obyčejný odpor nebo nějaký jiný? Jakou hodnotu zvolit?
Děkuji
No jakým proudem chci kond vybííít, za jak dlouho a aby ten proud při provozu byl nepodstatný, podle kapacity/náboje, řádu mA...
A jak to prosím spočítám když mám třeba kond 640uF a chci ho vybít za rozumnou dobu třeba 6vteřin?
Nesháněj odpor zapoj si dvě žárovky na 230V do série, pokud možno malou watáž, ať ten kondík nedostává moc zahulit...Ono vybíjení na tvrdo mu nedělá moc dobře
Přibližně 1 až 2 kiloohmy. Zhruba se to počítá tak, že děj vybíjení je ukončen za 3 až 5 tau (písmeno řecké abecedy, označuje zde časovou konstantu). A vzorec pro výpočet: tau = R . C (sekunda, ohm, farad).
To je otázka k ničemu, je třeba vědět kapacitu, která není nikdy přesná, dnes spíše nižší než udávaná, to Tesla vyráběla s vyšší. No a pak napětí. Výpočty se dají na intu najít. Vzorec si už nepamatuji. Proto jsou i ve zdrojích na výstupu odpory, aby se kondy vybily. Příklad, 330mikro na cca 3,5 V a odpor 200 kilo vybije cca za 1 minutu. Kdo se nebojí to prostě šlusne.
bussi:
co to radíš!.!.!.!.?.?.?
630uF na 400V ve spínaným zdroji!.!.!.!
Kdž nic horšího tak to nemusí přežít ten kondík, na zkratové proudy jsou kondíky do fotografických blesků a to je prda, že jsem na tom upálil šroubovák a to byl už po vyblejsknutí, jenže xenonová výbojka má zhášecí napětí 100V
To nedoporučuju, upálíš si kus šroubováku a nedivil bych se kdyby tomu kondíku třeba uhořela nožička
Me by zajimalo, jak to jde udelat u digitalniho fotaku - abych pri jeho oprave nahodou nedostal pecku...
doplněno 02.07.12 16:48:Teda jako aby sem neodpalil nejake dalsi obvody a mohl pak fotak dale pouzivat. nekde jsem zaslechl neco o elektrickem meraku = digitalnim. ale to jaksi nemam a nevim jestli to neni blbost, tak jestli mate zkusenosti, tak sem s nimi
doplněno 02.07.12 16:56:hnupino = multimetr se to jmenuje. Tak s tim to jde? Jestli ano tak jak?
Nastaví se rozsah víc jak 300V DC a jde se měřit, multimetr měřením kondenzátor vybíjí a zaroveň je kontrola jaké napětí na kondenzátoru je, ale trvá to docela dlouho...
doplněno 02.07.12 17:07:srnad:
jen by mne zajímalo co se chystáš opravovat na fotoaparátu, když se ptáš na takovéto věci?
Aha, jelikoz jsem laik - DC je co? A jak to asi dlouho trva nez se to vybije? Nebo existuje nejaky jiny-lepsi zpusob jak to udelat? Dekuji
doplněno 02.07.12 17:11: jasne, jsem laik, ale myslim, ze na nejakem kuchnuti fotaku nic neni chci odstanit binec z ccd chipu. kdyz se to podari, tak treba pokracovat i v dalsim bastleni... nadseni mi nechybi jenom zkusenosti - dival jsem se na nejake servisni manualy a zda se, ze je to malina. Kazdopadne, jestli mate k teto problematice neco vic - na co si dat majzla, tak dekuji za odkaz ci radu
vhodný odpor a vybít, přes odpor. Jinak odstraňování smetí z CCD čipu není žádná legrace a pokud jsi to nedělal, budeš jen překvapen, jak je výsledek horší a horší
doplněno 02.07.12 17:21:DC je stejnosměrný...
Multimetrem to jde opravdu pomalinku, zkus si to, stejně je dobré si to změřit, třeba tam nic nebude pokud foťák nebyl delší dobu použit s bleskem, bývá kondenzátor prázdný. Odpor řádově kiloohmy, namotat nožičky na měříci hroty multimetru a měřit kondenzátor, půjde to rychleji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.