Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dobrý fotoaparát v mobilu

Od: klu odpovědí: 35 změna:

Může mi někdo poradit jakou NOKII s fot´ákem na obyčejné focení na dovolené?Někde je VGA a někde je 3MPIX.Je prosím nějaký výrazný rozdíl v kvalitě fotek?Jedná se mi o běžné focení pro radost ne profesionální fotky.Děkuji Lenka

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

2x

"Dobrý fotoaparát" a "v mobilu" si vzájemně protiřečí. Nedbej na marketingové kecy výrobců, foťák v mobilu je dobrý jako záznamník (aby sis nemusela opisovat třeba jízdní řád nebo otevírací dobu), na "obyčejné focení na dovolené" je nepoužitelný - pokud se teda na ty fotky chceš ještě někdy koukat. A vůbec se nejedná o to, jaké má rozlišení snímací čip - optika je základ foťáku - a optiku mají všechny fotomobily mizernou - prostě se do malého rozměru nemůže vejít, to je fyzika.

minimimi*
hodnocení

1x

Jedno jsem v téhle diskuzi moc nepochopila... Když se p. Lenka ptá na mobil a stojí si za tím, tak proč se řeší foťáky...*nevi*? Já mám třeba telefon s 3,2 Mpx, nechávala jsem je vyvolat a vypadaly SKORO jako z fotoaparátu. Je sice fakt, že foťák je foťák, ale momentky které mám vyfocené tímhle mobilem nevypadají špatně.

stirecek*

ona chce foták v mobilu, aby nemusela tahat navíc foták, kvůli hmotnosti. Mobil váží deset deka, malý foto dvacet, takže deset deka má ušetřeno. Na kvalitě fotek z dovolené, kde se možná už nikdy nepodívá nezáleží. Nehledě na cenu kvalitního foťáku v mobilu a ceně malého Fotáčku...rozdíl opět pár tisícovek*smich*

edge*

Ano, ale ty levný komapkty, o nich se už nedá říct žeby to byl fotoaparát. Spíš takový omalovátko. Paní se podle toho VGA dívá po mobilech za babku, ale tam nic převratnýho co se týče focení není. Ba naopak otřes :D

Navrhoval bych koukat po něčem výš. Taková Nokia N8 je v součastnosti za cenu do 7000Kč dostatečný fotítko, který strčí do kapsy kterýkoliv kompakt za 3000... A dokáže se rovnat i cenové kategorii kolem 5000. Konstatuji z vlastní zkušenosti z rodiny, kde mám k dispozici 3 různý komapkty. 2 s cenou kolem 3000 a jeden kolem 5000. Všechno jsou to parodie na foťák. S koupí N8čky jsem i přestal využívat stařičkej dobrej "superzoom" Panasonic Lumix FZ-4. Ale zase s příchodem digitálu člověk vyfotí 1000 fotek a z toho se dá vybrat 100 fotek na vyvolání ve slušné kvalitě zpravidla z čehokoliv co čuchlo k foografování.

Ale letos jsem pořídil konečně "zrcadlo" tak se tahám s 3 kilovým závažím po výletech *smich*

stirecek*

Dcera má mobil s 3,2mpix s cenou přes tři tisíce, o kvalitě fotek se nedá mluvit, manželka nokii za pět a půl s 3,2mpix, je to lepší, ale stále se o fotkách nedá mluvit. Tchýně si koupila kapesní fotáček kolem 2500kč, žádný plasták ale kov, rozlišení nějakých 14mpix, video HD a fotí slušně. Je menší než mobil, jen o něco málo silnější a neváží ani dvacet deka. Já mám ultrazoom, je sice trochu větší a těžší a sedm mpix mi stačí i na formát 60x40, či 60x50cm a pořád vyšel levněji než nějaká drahá nokie, která bude za dva roky morálně zastaralá. Já osobně raděj koupím malý kompakt a mobil samostatně a vyjde mě to pořád levnější, než nokia za sedmičku. Dobře vybavený mobil s wifi a gps se dá koupit za 4000kč, dostačující foťáček s cenou nad dva tisíce, možná i míň. Anebo bych už přidal na to zrcadlo;). Ještě se mi líbí Canon PowerShot SX150 IS, do kapsy bych ho ještě narval, 12x zoom, manuální funkce, viděl jsem ho za třia půl. Nakonec se dá koupit i malý kapesní ultrazoom.

edge*

No a já mám Nokii N8 s 12Mpx a snímacím čipem větším než v kterýmkoliv kompaktu. Ty poloprofesionální a ultrazoomy nepočítám, ale to už je cena vyšší než 7000. Jak říkám, po koupi N8 nepotřebuji sebou tahat kompakt. Natáčel jsem si i proslov na svatbě a musím říct, že kamera hadra :D

A jinak svůj ultrazoom s 7Mpx si šetřete ať vám vydrží co nejdéle ty současný ultrazoomy s 50× optickým zoomem a 16Mpx jdou s kvalitou fotek oproti vašemu cestou zpátky ;) Více Mpx a stejně velký snimací čip někdy i menší, to je současný(špatný) trend výrobců.

Ale já jsem přecejen už trošku náročnější na ty fotky. Proto, kdybych potřeboval nějakej kvalitní nástroj na fotky a kompaktní rozměry šel bych do kompaktů s výměnným objektivem. Což je samozřejmě cenou opět nkde jinde*hi*

megapixel.cz/...

To je všeobecně zastávaný, ale bohužel mylný názor, že mnoho pixelů nikam nevede a že to je špatný trend výrobců. Opak je pravdou. Ćím víc pixelů tím je obraz kvalitnější, mnoho lidí tvrdí, že na malém čipu je při mnoha MPX malý pixel ktrý díky tomu šumí, ale málokdo si uvědomí, že při mnoha MPX lze lépe upolatňovat odšumovací algoritmy, málokdo si uvědomuje že udávaných pixelů je va skutečnosti třetina a foťák pixely dopočítává. to jsou jen kecy vyčtené z internetu, ale praxe je jiná :D

A zvlášť to sedí od člověka co si neopakovatelné záběry točí na mobil a tvrdí že je trochu náročnější na fotky - to bych teda zahořkl *haha*:D:)

edge*

Ty záběry pro mě neopakovatelné nejsou, natáčel jsem to jen tak abych otestoval video. A byl jsem nad výsledkem právě překvapen, jen stativ by se hodil. Každopádně video nebylo točený za účelem archivace*smich*

Nevím, u většiny testů nových fotoaparátů je v mínusech zmiňováno příliš mnoho Mpx... Ty vaše algoritmy určitě bude chroustat i běžný komapkt že ano*smich* Tohleto se jedná těch lepších kompaktů. A samozřejmě zcadlovek a v současné době oněch kompaktů s výměnným ojektivem.

Ale na druhou stranu Nokia 808 s technologií PureView se pyšní hodnotou 41Mpx (využitelných 38Mpx). U tohoto případu to už opravdu není žádný marketing. Nokia tuto technologii vyvíjela 5 let. Focení probíhá na 3,5 nebo 8Mpx. Kdy např. u 5Mpx se z 8 pixelů pomosí SW (algoritmu) poskládá 1 "dokonalý" pixel. V praxi tedy je vyfocena 5Mpx fotka téměř bez šumu. Velikost samotnýho snímače je potom o málo menší než v Nikonu 1.

Ale otomto se nemá cenu zde bavit. V běžným komaptu určitě budou rvát supervýkonný procesor, který by se staral o "oversampling".

Tohle to bude opravdu už hodně mimo téma, ale vložím sem s prominutím citaci o té Nokii 808:

"Není pixel jako pixel

Rozlišením snímače to ale zdaleka nekončí, i když tady dnes hraje velkou roli. Extrémně důležitá je velikost snímače. Ta má hodnotu 1/1,2 palce, což vám asi mnoho neřekne. Ale pro srovnání, Nokia N8 měla 1/1,83 palce (což je na plochu zhruba dva a půl krát méně), Nokia N86 8MP dokonce 1/2,3". Ale to rozhodující je velikost pixelu. Protože čím menší pixel, tím méně světla na něj dopadá, a tím je horší kvalita výsledné fotografie.

Jeden pixel je u Nokie 808 PureView velký 1,4 mikronu. Ano, je to sice méně, než měla Nokia N8 (1,75 mikronu) nebo než má iPhone 4 (také 1,75 mikronu), na druhou stranu je to stejně jako v novém iPhonu 4S nebo Samsungu Galaxy S II a také mnohem více než v mnoha ostatních telefonech a levných kompaktních fotoaparátech. S jedním rozdílem: v Nokii 808 PureView je těchto 1,4 mikronu velkých pixelů čtyřicet jedna milionů. A v tom tkví celé kouzlo."

Howgh*smich*

Ono u ničeho to není marketing ;)

Stačí si vzít třeba 5MPX foťák a třeba 10MPX nebo víc foťák přepnutý na 5MPX rozlišení a udělat si zkušební foto, rozdíl bude zřetelný ve prospěch toho vícepixelového foťáku, už jenom proto, že fyzicky má čip zhruba třetinu barevných pixelů ;)a fotka se dopočítává, a taky se uplatňuje lepší odšumování atd...

edge*
Kdyz vyfotis 10Mpx fotoaparatem fotku 5Mpx, kvalita fotky bude furt stejna, protoze je to pouze vyrez... Zadny dopocitavani. No a u levnejsich kompaktu s vice Mpx to radoby odsumovani spis uskodi a vzniknou jak sem psal omalovanky. Ztrati se plno detailu vcetne ostrosti.
doplněno 30.05.12 16:28: s tim vyrezem si vlastne nejsem uplne tak jistej to jsem si spletl s digitalnim zoomem... Ale zadny vetsi odsumovanu u toho neexistuje, to bych uz kolik let fotil pouze na 5mpx misto samotnyho maxima...

*smich**smich* JAKÝ VÝŘEZ?.!.?.!*haha*

Pokud si přepnu rozlišení např. na 10MPX foťáku na 5MPX tak se nejedná o výřez, ale o 10MPX fotografii downsamplovanou na 5MPX a je to na kvalitě znát. Výřez vzniká na tkzv. chytrých digitálních zoomech ;)

doplněno 30.05.12 16:44:

Tak si to vyzkoušej a uvidíš, že si celou dobu dělal velkou kravinu, že si na těch 5MPX nefotil :D

Upřesńuji - Plynulý výřez je na digitálním zoomu na ukor kvality a pevný výřez je na smartzoomu při zachování kvality ;)

doplněno 30.05.12 16:51:

X MPX foťák má třetinu z X pixelů a do plného počtu se dopočítává *smich* Udává se počet světlocitlývých buňek, aby byly berevně citlivé je před nimi RGB filtr. Jeden pixel s R filtrem jeden z G a jeden pixel s B filtrem teprv snímají obraz. Ve zkutečnosti je to složitější protože se používá RGBG filtr, kdy zelenocitlivých pixelů je stejně jako červených a modrých dohromady ;)

edge*
a nedoplnil jsem snad svuj komentar oto, ze jsem si to spletl s digitalnim zoomem? Vidim ze se nema cenu uz dal otom bavit. Uznavam ze mas ve vsem pravdu dokonce i v tom co pravda skutecne je a ja si vsechno vycucavam z prstu. Hezky den

Doplnil, ale to už jsem to měl rozepsané a všiml jsem si to až po vložení, ale to prostě nic nemění na tom, že mám pravdu. Abych tě uklidnil taky jsem se o tom kdysi hádal a ten člověk mě prostě přesvědčil praktickými důkazy ;)

Uvědom si že ta nokia je z praktického hlediska plnohodnotný 10MPX foťák díky RGGB filtru :D

z tohoto důvodu se dělají kamery se třemi snímači, nebo snímací čipy Foveon, kde počet pixelů odpovídá.

edge*

OK, no je možný všechno. To já jen, že ze všech stran slyším jen to co jsem tu odprezentoval já, takže slyším (vydím) nové věci:D

Ale to odšumování v nekvalitních kompaktech je někdy fakt hrůza;)

Na papírové fotografii 10X15cm to hrůza kupodivu není ;) Tu hrůzu vidí jen magoři co pitvají jednotlivé pixely na monitoru svého PC*haha* V dobách filmu se nic neřešilo, prostě se fotilo, asi taky proto, že nebyl net, kde si každý plká co chce a ovce jdou...*haha*

Taková malá kontrolní otázka, kolika MPX odpovídá kinofilmové políčko podpůměrného barevného filmu?

doplněno 31.05.12 00:09:

A ještě jedna - kolik MPX by měla obsahovat fotografie 10x15cm aby se nám jevila jako dostatečně kvalitní a ostrá?

edge*

Ono hodně lidí si už ani fotky nevyvolává a stačí jim, že je mají přenositelný na flešce a v každé domácnosti je můžou někomu ukázat ať už třeba na TV nebo PC to je jedno. Proč se to neřešilo? Nebyla jiná volba.

Uzavřel bych to tím, že nejdůležitějším faktorem pro hezkou fotku je sám fotograf a je úplně jedno jestli to fotí na foťák od disney nebo zrcadlo... (na fotce 10×15 to stejně nikdo nepozná) Přesně takto vypadám, když zkoumám jednotlivý pixely 12Mpx foťáku *klik*

Jak nebyla jiná volba? Množství filmů z různou zrnitostí, citlivostí, podáním barev...kompakty, zrcadlovky...

Fotka má být na papíře a kupodivu na fotce 10x15cm se dá poznat víc než na monitoru PC. Např. VGA rozlišení je na monitoru / TV koukatelné, fotografie 10x15 je v tomto rozlišení úplně hnusná ;) Já taky zastávám názor, že fotopřístroj není prvořadý na pořízení hezké fotky, nebo jinými slovy - s dokonalými nástroji to umí každý blbec, ale bez nich to je teprv to správné umění :D Ale dovolenou fotit mobilem bych nechtěl i kdyby to měla být gigapixelová nokia *smich*

edge*

V tom se shodnem. Mobil pouze na pořízení rychlého okamžiku, nebo pokud není nic jinýho po ruce. Focení na mobil je ale docela zajimavá disciplína na focení. Pokud se podíváš do nějaké galerie foomobilů jsou tam špičkový snímky. Většinou upravený, ale já upravuji většinou i fotky ze zrcadla. Mám ho necelý půlrok tak zatim bojuji.

Mě je docela jedno jestli paní chce fotit dovolenou mobilem. Jen jsem informoval otom, že mobil za babku je nepoužitelnej. A že by nějakej dražší fotomobil kompakt nahradil je pravda. Ale pořát je to pidioptika, která se nepopere zdaleka se vším.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Na obyčejné focení bych si pořídil obyčejný fotoaparát. VGA je rozlišení 0,3 Mpix, tedy 10x menší než 3 Mpix.

hodnocení

0x

Foťák v mobilu je dobrý když člověk nemá zrovna nic po ruce, nebo poslat někomu informativní foto jako MMS, ale fotit s tím dovolenou je vrchol hanebnosti, to je lepší ten nejhorší a nejlevnější kompakt.

klu
hodnocení

*slunce*Vím,že fotit telefonem je hanebnost,ale letos půjde o to co nejvíce odlehčit zavazadlo-letecké společnosti snížili váhový limit při přepravě zavazadel.Jinak díky za odpověd´.

stirecek*

a o kolik je ten mobil lehčí oproti nejlevnějšímu fotáku?*smich*

klu
hodnocení

Ono je to jinak.Fot´ák by byl kus navíc.Telefon musím vzít tak jako tak.Budu řešit každé zbytačné deko.*slunce*

stirecek*

Tak já bych měl jasno - na dovolenou raděj půlkilový foťák než se nechat rušit mobilem.*smich* alespoň by mi zůstali nějaké hezké fotky než překazená dovolená.Vsadím boty, že sebou potáhnete víc zbytečností*uf*

askmenow*

Stejně foťák i mobil povezete v příručním zavazadle, ne v kufru, tak je to jedno. A i kldyby ne, vyhoďte věci jako sprchový gel, který si můžete za pár šušňů koupit na místě a vezměte foťák. A nebo nefoťce vůbec, Dělat na dovolené fotky, na kterých budete váhat, co vlastně na fotce je, to nemá cenu. Nevyfotíte nic kloudně při umělém světle, nic v noci, žádné hezké foto západu slunce. Nezachytíte barvy, které nesou atmosféru.

doplněno 30.05.12 01:25:

A za předpokladu, že byste teď kupoval takovou nokii, aby měla dobrý foťák, bych radši ty peníze ušetřila a zaplatila za ně tu hroznou nadváhu, kterou fotoaparát způsobí zavazadlu.

stasek
hodnocení

0x

Obyčejnému člověku stačí fotoaparát s 2MGPIX. Ale pokud byste chtěla poté například nechat vyvolat fotografie v trochu větším formátu, budou nekvalitní (rozmazané a tmavé). Když budete mít o něco více pixelů určitě to neuškodí. Zjednodušeně pixel označuje počet malých čtverečků na obraze, to znamená čím víc, tím líp. Já mám v mobilu 5MPIX a ve fotoaparátu 8MPIX a nemůžu si stěžovat. Fotky nechávám vyvolávat ve formátu 10 krát 15 a jsou velice hezké. V počítači je můžu zvětšovat jak chci a pořád mají stejnou kvalitu. VGA rozhodně nedoporučuji, když něco vyfotíte, tak z té fotky bude těžce rozpoznatelné, co jste to vlastně chtěla zachytit.

To že na VGA bude něco těžko rozpoznatelné je nesmysl, obrázek bude dobrý, ale jen na prohlížení v počítači nebo TV, v papírové formě 10x15 už bude znát jak jsou nekvalitní. Nechápu proč by fotka z mobilu měla být po zvětšení tmavá *haha*

stasek

Je logický když něco vyfotím s VGA foťákem, tak to bude znatelně tmavší a rozmazanější než když vyfotím to samé například s 5MGPIX. Na mobilu to znát nepůjde, ale pokud si to budeš prohlížet např. na televizi, tak to poznáš.

Rozmazanější (přesněji bude tam málo detailů) možná, ale proč proboha tmavější?

VGA rozlišení bohatě stačí pro lidi co si prohlížejí fotky na PC a nezvětšují je, ale pořád nechápu proč by měly být tmavější *smich*

A nesnaž se mne přesvědšovat ,že to tak je, já fotím už asi 40let na všechno možné na co fotit lze a nějaké základy mám i v digitálním focení *haha*

bmbx: s tou tmavou VGA fotografii jsem se take dobre pobavil..takze uz jsme dva..
klu
hodnocení

*slunce*Děkuji za jasné a srozumytelné vysvětlení.Už vím že VGA rozhodně kupovat nebudu.Díky.

edge*

Nokia N8 vám nahradí s přehledem ty nejlevější kompakty ;)

hodnocení

0x
Já mám mobil nokia c5-03 s foťákem 5 mpx a nemohu si stěžovat. Sice nemám automatické zaostření, ale fotky jsou poměrně kvalitní, dokonce i když fotím nějaký text, tak to přečtu. Myslím, že na fotky z dovolené je ideální. Anzionka.

hodnocení

0x

Tenhle, že prý dobře fotí

Dobrý fotoaparát v mobilu
mowla*

MMS roznáší kurýr...

*haha*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]