Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stabilizator napětí

Od: kolik* odpovědí: 17 změna:

Ahoj vsichni

potreboval bych nejjednoduzsi navod na stabilizator napeti z 12V na 5

jeden jsem uz mel ale problem je ze musi mit chladic kvuli prehrivani, je jeste nejaky ktery by byl stejne jednohuchy ale neprehrival se?

moc dekujií za napady.

zde je ten co uz mam .

Stabilizator napětí

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Lze sehant trochu drážší i na našem Aukru, je to bomba, porotože nepotřebuje chladit ani při proudu 3A což je u LM5805 nemyslitelné. Prostě to má minimální ztráty.

Nevíte o nějakém konkrétním, který by byl vhodný na snížení napětí z cca 18V na 13,8V? (vstupní proud bude do 1A). Mám vyrobený solární panel z řezů a dává asi 800mA při 18V. Potřeboval bych z něj průběžně nabíjet olověný trakční akumulátor. Prásknul bych tam při nejhorším LM317, ale mít u soláru ještě ztráty zrovna nechci.

Na aukru se mi nic nepodařilo najít a z ebay jsem nikdy nenakupoval. Jak to tam probíhá?

Jinak bych asi něco ještě mohl vyrobit MC34063 :)

Já si to vyráběl z toho MC..., ale když je to hotové a tak pěkně, tak to ani nemá cenu ztrácet s tím čas a je lepší to rovnou koupit :

aukro.cz/...

díky, přesně to samé jsem nakonec objevil na ebay za 2.50 dolarů a s poštou zdarma, tak jsem si hned pár kousků přes kamaráda (nakupuje tam) objednal :)

kolik*
hodnocení

ahoj, ja z ebay nakupuju uz 7 let a je to good, neni to slozite a rozhodne je to levnejdi nez aukro uz jen kvuli postovnemu! cinani udelaji cokoli a poslou to bez postovneho,

jinak pro vas (sice nerozumim elektronice jako ostatni) myslim dobry napriklad-

translate.google.cz/...

myslim ze za 43Kc to jde.

koupil jsem stejný, ale v jiné nabídce :) už jen počkat až přijde. Za 50 Kč to mám komplet, co jsem hledal u nás, tak bych dal 120 Kč jen za samotný LM2596 :D

blesk16

Mám ještě dotaz k tomu step down taky mám doma panely 18V 2A kdybych ho nastavil na 14,6V (mám gel. baterii), tak to bude udržovat napětí na těch 14,6V ale nebude to do toho pouštět pořád 2A? Nebo bude klesat s rostoucím napětím aby mi to potom ještě nebouchlo :D

14,6 je moc. Gelový akumulátor je olověný, ale u něj je těch 14,4 - 14,6 jako KONEČNÉ nabíjecí napětí. Nastav si tam tak 13,8V, to je takové průběžné dobíjecí napětí, na které může být akumulátor trvale připojen. A po dosažení těch 13,8V na baterii do ní už žádný proud nepoteče, protože napětí budou stejná :)

blesk16

Nene 13,8V je udržovací napětí například v UPS, ale jinak na cyklické je 14,5-14,9V. Teďka mi to ale došlo, špatně jsem to napsal baterku mám olověnou, ale elektrolit nasáknutý ve vláknech. Je to zavádějící protože všude na netu čtu o gel. a stejně jsou to tyto.

buss
hodnocení

0x

No ale těch 7 V s proudem se musí nějak vyzářit, takže odpovídající chladič, pokud to má být původní trafo.Popř. za IO výkonový tranzistor, nebo tolik diod, aby nastal požadovaný úbytek napětí, nebo si připomoci výkonovým odporem...

kolik*
hodnocení

muzes dat nejake konkretni schema? jsem laik, hlavne se potrebuji zbavit toho chladice a udelat to co nejmensi :)

blesk16

Na ebay.com napiš step down a vyjedou ti stabilizátory kde si můžeš nastavit napětí od 30V až do 1,5V a nic to nevyzařuje to napětí navíc přemění na proud, stojí kolem 50 kč i s poštou

kolik*
hodnocení

diky za odpoved, uz jsem si to nasel na ebay je to levnejsi sezenu to za 30 kc coz je super, nenapadlo by me to tam hledat pod timto nazvem. diky. problem vyresen

Já osobně už nic jiného na stabilizaci nepoužívám, na tomto principu existují stabilizátory které fungují i opačně, například z 5V udělají stabilizovaných 12V - s minimálními ztrátami a taky nepotřebují chladit *palec*

kolik*
hodnocení

a ty opacne stabilizatory lze vyhledat pod jakym nazvem? i takovy by se hodil z 5 na 12

diky za odpoved

DC-DC step-up

kolik*
hodnocení

jj to uz me napdlo hned jak jsem to napsal, i tak diky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]